Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Toppolitiker säger nej till flytt av mässan

Mässans existens i Älvsjö är ifrågasatt, satsningen på ett Nobel center hänger i luften och en viktig post som stadsbyggnadsborgarråd är vakant om de styrande i stadshuset åter får makten. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr ger sin syn på framtiden.

Annons

Fastighetsvärlden intervjuar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i samband med att hon varit med och lanserat den satsning som staden tillsammans med några ledande fastighetsbolag gör för att lyfta Kista till nästa nivå, via utvecklingsbolaget Kista Limitless. Investeringar om runt 20 miljarder ska bidra till det – läs mer här.

Fastighetsvärlden: Kista har fått ganska mycket stryk av Arenastaden i Solna det senaste decenniet. Hur ska ni vända den utvecklingen till Kistas och Stockholms fördel?

– Kista har en hög vakansgrad. Det har funnits och det finns utmaningar. Därför gör vi nu detta omtag tillsammans med fastighetsägare, näringsliv och akademi. Kista har tappat i attraktionsgrad. Nu gäller det att visa på potentialen och att vi satsar. Det är väldigt viktigt att staden satar på innovationsmiljö och testbäddar. De platserna finns inte överallt. Kista har förutsättningarna för det. Här finns forskning, näringsliv och akademi. Ericsson sitter här och har möjligheter och testa exempelvis sensorer för 5G och 6G.

Hur är din långsiktiga vision för Kista? Många potentiella hyresgäster väljer idag bort Kista i ett tidigt skede. Är det en risk att det är för mycket it idag?

– Det kommer vi att ändra på. Om du frågar 2030 kommer du få helt andra svar. Nu bygger vi Kista för framtiden. Vi ska öppna upp och omvandla Kista så det blir mer levande på kvällarna. Fler butiker, fler restauranger, mer nöjesliv. Ska inte bara vara en arbetsplats. Många nya bostäder kommer bidra till en förändrad bild.

Det finns nu tre höghus i Kista. Tycker du att det ska bli fler?

– Kista är en utomordentlig plats på för att bygga högt. Här ska det förändras. Vi har andra områden i Stockholm som man inte ska röra. Men här kommer man hela tiden få uppleva att det förändras, att det testas och förändras.

En utredning har pekat ut sydöstra Kista som en rekommenderad plats för en ny Stockholmsmässa. Vad händer?

– Jag tror att vi ska stänga den diskussionen om en flytt av mässan. Det har att göra med att hela mäss- och evenemangsmarknaden har förändrats. Nu har vi mässan i Älvsjö och man har hittat åter till hur det var. Det är nästan fullbokat nästa år.

Är det en modern utformning med en mässa med jättestora hallar?

– Marknaden löser det så bra. Kistamässan finns, och det öppnas upp vid Arlanda. Mässmarknaden förändras också. Men nu har vi vår Stockholmsmässa i Älvsjö.

Så inte på något sätt aktuellt att lägga ner i Älvsjö?

– Nej, vi är väldigt stolta över vår Stockholmsmässa. Vi har nu dessutom rådighet över den. (köpt loss den från tidigare jv-partnern Handelskammaren. Reds. anm.)

Ni kan sälja i Älvsjö och få jättemycket pengar från bostadsutvecklare…

– Samtidigt finns det utmaningar med den marken. Det är gammal sjöbotten. Nu går mässan bra igen, med alla bokningar som finns för nästa år. Då får man även hotellnätter och restaurangbokningar. Det betyder mycket. Verksamheterna fungerar väl.

En annan politiskt het sak för Kista är Kymlinge, en oöppnad tunnelbanestation. Vasakronan vill bygga en ny stadsdel mellan stationen och Kista. Vill ni fortfarande flytta kommungränsen så området tillhör Stockholm istället för Sundbyberg?

– Det är enklare att tala med våra grannkommuner för att samarbeta, så att Kista kan växa. Man behöver inte köpa mark, men man kan brygga över, så man kan ha verksamheter i andra kommuner men ändå i detta området.
– Ja, det skulle vara alldeles utmärkt med mer tunnelbana. Men då måste kollegorna vara med. Det är dialog. Jag vill att vi samlas och pratar om hur vi kan utveckla området tillsammans. Det tror jag är mer effektivt. Vi är för tunnelbana, och det är bra med öppna stationer. Den finns ju där.

Du är redo att köra fyra år till som finansborgarråd om ni vinner majoriteten vid valet nästa höst. Men ditt stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson hoppar av. Har du en ersättare på gång?

– Det vill jag inte kommentera. Det få vi återkomma till. Men vi har ett stort engagemang kring stadsutvecklingsfrågorna hos oss. Det ska vara en person som ser möjligheter och som är duktig på att samordna.

Han hamnade direkt efter förra valet i skottgluggen efter haveriet med Nobel center på Blasieholmen. Alla tunga donatorerna hoppades av och har ännu inte gått in bakom projektet som istället markanvisats vid Slussen. Har du hört något kring ekonomin? Är du orolig?

– Det har jag inte hört något om. Jag tror så här. Den nya platsen är väl lämpad. Det som kommer hända vid Stadsgården och Slussen. Det blir restauranger, gångstråk och parker.

– Jag hoppas att finansiärerna ser det. Jag hoppas att stiftelsen får de donationer som den behöver.  Det kommer att bli att av de mest attraktiva områdena i stan, men vi är intedelaktiga i finansieringen.

Avslutningsvis, vilket är det mest intressanta stadsutvecklingsprojektet i Stockholm enligt dig?

– Det finns många. Loudden är oerhört intressant, som vi nu sanerar och kan börja bygga 2030, Slakthusområdet återstår. Vi har även hela Skärholmen.
– Jag skulle nog säga att Skärholmen och Kista är våra mest spännande stadsutvecklingsprojekt.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en stor enhet inom coworking lägger ner

Förhyrning på 4.000 kvm inom tullarna i Stockholm. Samma fastighetsägare drabbas igen – totalt 20.000 kvm.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Tillbaka till förstasidan