Köper loss Stockholmsmässan

Stockholms stad har förvärvat Handelskammarens andel (49,6 procent) i Mässfastigheter i Stockholm AB. Stockholms stad blir därmed ensam ägare till Stockholmsmässan i Älvsjö.

Annons

Affären meddelades 16 december och Fastighetsvärlden kan nu berätta att affären sker med ett underliggande fastighetsvärde om 1,3 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden har tidigare avslöjat att en utredning pekat ut Kista, och då sydöstra hörnet vid E4/E18 som prioriterad plats för en ny Stockholmsmässa, läs mer här. Politikerna har dock konstaterat att det saknas pengar för en flytt.

I tidigare uppskattningarna har det sagts att det är möjligt att bygga omkring 5.000 bostäder, arbetsplatser och service i området runtomkring mässan. I dagsläget finns det ingen pågående planering för bebyggelse vid Stockholmsmässan, konstaterar Stockholms stad. Älvsjö bedöms ha mycket stora stadsutvecklingsmöjligheter och kommer vidareutvecklas som en regional målpunkt genom att en tunnelbana Älvsjö-Fridhemsplan samt Spårväg syd anläggs.

Stockholmsmässans senaste utbyggnad stod klar 2009 och den totala hallytan uppgår till 70.000 kvm. Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning. 2006 stod hotellet, Rica Talk Hotel, klart. Hotellet är 18 våningar högt med 248 rum och sviter. Sedan 2014 ansvar Scandic för hotellverksamheten. Även den byggnaden ingår i fastighetsaffären. Totalt handlar det om 114.000 kvm.

Fastighetsvärlden har tidigare även berättat att Per Taube och Arlandastad Holding är redo att ta över mässverksamhet i en större skala, läs mer här.

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad, kommenterar affären i Älvsjö:  

 – Vi är nöjda över den överenskommelse som har träffats med Handelskammaren och ser fram emot att utveckla Stockholmsmässan in i framtiden. Stockholmsmässan är en viktig mötesplats för stockholmare och näringsliv, men också för besökare från hela Sverige och världen. 

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare:

  – Det täta samarbetet mellan staden och Handelskammaren har under femtio år varit framgångsrikt och vi har lyckats etablera Sveriges största mäss- och kongressanläggning i Älvsjö. Efter en gedigen analys som pågått under en lång tid har vi gjort bedömningen att det är rätt läge att renodla vår verksamhet och har därför erbjudit Stockholms stad vår andel i bolaget, säger . 

Stockholmsmässans ordinarie verksamhet har i stor grad påverkats av den pågående pandemin och så gott som alla mässor och kongresser har ställts in sedan i mars 2020. Lokalerna har istället bland annat använts till fältsjukhus och vid jul för paketutlämning i regi av PostNord Det finns även planer för padel.

Stockholms Handelskammare har tidigare sålt tomträtten Sju Sekel 1 i Kungsträdgården till Apple, läs mer här.

2014 sålde Handelskammaren tomträtten till fastigheten Jakob Mindre 5 till AMF Fastigheter, läs mer här. Samma år såldes Handelskammarhuset (Jakob Större 14) på Västra Trädgårdsgatan 9 till Tulia, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan