Midroc: ”Inga direkta anklagelser mot vår ägare”

Midrocs ägare Mohammed Al-Amoudi var en av personerna som greps i en stor antikorruptionsrazzia i Saudiarabien förra helgen. Nu kommenterar Midroc händelsen.

Annons

I ett pressmeddelande bekräftar Midroc att bolagets ägare Mohammed Al-Amoudi är en av runt 100 personer som blivit frihetsberövade i Saudiarabien.

Midroc följer händelseförloppet i landet noga.

– Vad vi vet finns det inga direkta anklagelser riktade mot vår ägare utan han ingår i den stora grupp människor som blivit kollektivt omhändertagna, säger Emma Bork, kommunikatör för Midroc Europe.

Mohammed Al-Amoudi startade Midroc 1996 tillsammans med vännen Lennart Wikström. Bakgrunden var att Mohammed Al-Amoudi hade fått projektordern för ett saudiskt bergrumsprojekt i samarbete med Svensk Industri och en rad svenska företag. För att kunna genomföra det gigantiska projektet köptes och startades en rad bolag både i och utanför Sverige. För att skapa struktur bland alla förvärven startade Al-Amoudi och Lennart Wikström sedan koncernen Midroc Europe, där alla bolag från bergrumsprojektet blev en del.

I takt med att bergrummen i Saudiarabien färdigställde lades fokus sedan om och bolagen utvecklades i nya riktningar.

Idag har Midroc verksamheter inom områdena fastighet, bygg, industri och miljö. I Sverige äger Midroc fastigheter som omfattar en uthyrbar yta om cirka 77.000 kvadratmeter.

Mohammed Al-Amoudi har främst gjort affärer i Etiopien, Sverige och Saudiarabien. Sin förmögenhet byggde han upp inom oljeindustrin i Saudiarabien och därefter har han varit framgångsrik inom guldbrytning i Etiopien vid sidan av affärerna i Sverige. Mohammed Al-Amoudi äger även Preem sedan 1994. Forbes uppskattade 2015 att hans förmögenhet var över 10.8 miljarder US-dollar.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan