Marknaden för hotellägenheter förändras

Högsta Domstolen har nu avgjort ett mål som gett en hyresgäst rätt att bo kvar i sin bostad – en hotellägenhet i ett hyreshus. Domen kommer att beröra ett stort antal hyresgäster som bor på korttidsavtal i hyreshus med hotellägenheter, konstaterar Hyresgästföreningen.

Annons

Det Högsta Domstolen nu gjort är att klargöra hur bulvanregeln ska tolkas. Slutsatsen av domen är att ett mycket stort antal hyresgäster som hyr i andrahand har rätt till ett förstahandskontrakt med besittningsskydd och skälig hyra.

Hyresgästen tecknade ett avtal med ett förmedlingsföretag om att hyra en bostad på Östermalm i andrahand. Hyresgästen kom att betala en hyra som åtminstone var mer än dubbelt så hög än vad en skälig hyra skulle vara. I samband med att hyresgästen anmälde en trasig tvättmaskin blev han uppsagd 2017. Detta blev inledningen till en mångårig och kostsam rättsprocess som nu har fått sin upplösning.

Högsta Domstolen konstaterar att uthyrningen genom förmedlingsföretag endast hade genomförts för att beröva hyresgästen de skyddsbestämmelser som finns i hyreslagen. Därför har nu domstolen bestämt att hyresgästen har ett sedvanligt förstahandskontrakt direkt med fastighetsägaren, vilket innebär en rätt att få bo kvar med skälig hyra.

–  Problemen med hotellägenheter, där hyresgäster bor under otrygga förhållanden och inte sällan betalar dubbel eller ibland även tredubbel hyra mot vad som är skäligt, har de senaste åren vuxit lavinartat. Problemet förekommer inom hela Storstockholm men är särskilt utbrett på Östermalm, säger Mats Clauson ordförande Hyresgästföreningen Östermalm.
–  Domen förändrar nu marknaden för hotellägenheter i hyreshus genom att den kan stoppa hyresvärdar från att ta ut marknadshyra och ge hyresgäster rätt att bo kvar. Nu kommer vi fokusera på att hjälpa hyresgäster som bor i hotellägenheter – säger Bengt Öhman jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Hyresgästföreningen presenterade för ett år sedan en rapport som redovisade uppgifter om att det finns omkring 15.000 bostäder i Storstockholm som hyrs ut på liknande sätt. I direktiven till en nyligen tillsatt statlig utredning indikerar att det i hela landet skulle kunna röra sig omkring 10 procent av hela bostadsbeståndet. Det skulle kunna innebära så mycket som 25.000 hyreslägenheter är undandragna den reguljära bostadsmarknaden bara i Storstockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan