Mannersons, Sankt Kors, Linköping, Kv Gjuteriet 2
Kvarteret Gjuteriet 2 i Linköping. Foto: Sofia Andersson

Mannersons köper kv. Gjuteriet 2 i Linköping

Mannersons Fastigheter köper kvarteret Gjuteriet 2 i Linköping av kommunala Sankt Kors för 220 miljoner kronor. Fastigheten, som ligger intill stationen, består av fem byggnader med en uthyrningsbar yta om 7718 kvm.

Annons

Kv. Gjuteriet 2

Kvarteret består av fem byggnader med adresserna:

  • Gjuterigatan 1A-1D
  • Gjuterigatan 5
  • Södra Oskarsgatan 3A-3C.
Visa faktaruta

Det kommunala bolaget Sankt Kors har förvaltat kvarteret sedan förvärvet 2011. Kvarteret har en rik industrihistoria där det de senare åren funnits ett miljö-och teknikkluster med cirka 50 företag. Området rymmer också flertalet kulturverksamheter, däribland Skylten. Mannerström ska fortsätta förvalta kulturens roll i kvarteret.

Planen är också att fortsätta utveckla området i samband med Ostlänkens nya dragning och det nya stationsläget, och på så vis stärka kopplingarna och integrera platsen i staden. Just utvecklingen av de gamla industrifastigheterna med teknikbolag och kulturliv var det som väckte Mannerströms intresse för kvarteret.

– Mannersons representerar lokal, ansvarstagande och långsiktig fastighetsutveckling. Vi har våra rötter i Linköping och är väldigt glada över möjligheten att få ta över stafettpinnen i det fantastiska kvarteret Gjuteriet. Vår vision ligger helt i linje med de mål Sankt Kors arbetat med och vi hoppas kunna bidra med att stärka kopplingarna mellan kultur och näringsliv. När vi blickar framåt mot de kommande 10-20 åren så ser vi såklart också fram emot att arbeta med de nya stadsdelarna som skall växa fram i anslutning till den nya stationen, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons Fastigheter.

Kulturverksamheten Skylten ska fortsätta att stöttas av Mannersons.

– Skylten som kulturverksamhet är en värdefull plats för både Linköpingsbor men också för Linköping som stad. Det är viktigt för oss att fortsätta arbetet med Skylten. Vi har ett tydligt och politiskt förankrat uppdrag att bedriva Skylten i dess nuvarande form och ser fram emot att arbeta med den nya fastighetsägaren för att gå vidare med att utveckla Skylten, säger Michael Brask, utvecklingschef kultur och ungdom, Linköpings kommun.

Ägarbytet sker den 1 januari 2024 och avtalet kommer att överföras så som det ser ut i dag.

Gjuteriet 2 byggdes på 1870-talet samtidigt som stambanan öppnades och är i dag Linköpings viktigaste industrihistoriska kulturminne. Kvarteret inrymde från början industrier som gjuteri, mekanisk verkstad och träförädling. Senare har andra verksamheter inom exempelvis möbeltillverkning flyttat in i området. 1922 flyttade Maskinskyltsfabriken in i området och 1930 tog de över fastigheten som i dag kallas för just Skylten.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan