Stefan Löfven på Norra bantorget.

Löfven: ”SBAB ska bli en motor för fler nya bostäder”

Vill tillskjuta 3 miljarder kronor. I sitt första maj-tal på Norra Bantorget i centrala Stockholm gav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sin syn på bostadsbristen och hur den ska lösas. Han lanserade flera nyheter:

– Vi göra den statliga banken SBAB till en ny motor för finansieringen av nya bostäder för äldre, nya bostäder för unga, nya hyresrätter och bostäder. Bostadsbristen bygger på många problem – och en del är att för få satsar på nybyggnation, sade statsministerkandidaten.

Bolaget ska enligt förslaget få ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor från statliga bolag som ska lånas ut till byggprojekt som annars inte skulle blivit av.

– Vi vill att dem ska användas framför allt till att bygga hyresrätter, men vi utesluter inte heller bostadsrätter. Ibland vill man bygga områden med blandad bebyggelse, sade Stefan Löfven.

Pengarna ska enligt socialdemokraternas partiledare tas från statliga bolaget som har mer pengar än de egentligen behöver. Totalt, bedömer Socialdemokraterna, att de statliga bolagen har en översoliditet på tio miljarder kronor.

Löfven konstaterade att ”utlåningsvillkoren ska vara goda och långsiktiga, men inte subventionerade. Verksamheten ska ge långsiktig avkastning”.

– Vi har i Sverige en underproduktion på cirka 10.000 lägenheter årligen och vi bedömer att vi med det här förslaget kan ta bort ungefär hälften av det underskottet.

Han konstaterade vidare att ”det är dags att börja bygga Sverige – bokstavligen. För jobben, för tillväxten, och för alla ungas rätt att börja sina vuxna liv”.

– Vi vill att SBAB ska vara aktiva: ta kontakt med allmännyttan, med byggföretag och kommuner för att se var man kan underlätta byggandet.

Den socialdemokratiske statsministerkandidaten utlovade även en ”byggbonus”.

– Vi går nu framåt med en bred bostadsreform. Vi kommer ge stöd åt kommuner som bygger bort bostadsbristen genom nya hyresrätter i hela landet. Vi kommer ge en byggbonus till dem som bygger för studenter och unga. Och vi kommer att göra det som krävs så att en byggplan mycket snabbare kan bli ett riktigt hem.

Löfven konstaterade att det råder ”en akut bostadsbrist i Sverige”.

– Vi måste få i gång bostadsbyggandet och vi vill att staten tar ett ansvar, sade Löfven.

– En brist som drabbar 126 kommuner runt om i landet. En brist som enligt Swedbank kostar enbart Stockholm 21 miljarder i utebliven tillväxt – varje år. En brist som enligt Hyresgästföreningen gör att 280.000 unga inte får den egna bostad de skulle vilja ha – och som de förtjänar, sade Löfven i talet på det mycket välbesökta grustorget vid Norra bantorget där han hade LO-borgen snett bakom sig.

Tidigare har Socialdemokraterna, när det gäller bostadsfrågan, bland annat föreslagit en miljard i stimulans till de bolag som bygger hyresrätter och studentbostäder. Partiet har även, precis som Alliansen, utlovat förenklade byggregler.

Fastighetsvärlden Idag 2014-05-01

Fler Nyheter från förstasidan

Utses till ny region-vd för Castellum Väst

Efterträder Mariette Hilmersson. Blir ansvarig för 30 miljarder.

Brunswick hyr 1.600 kvm av Humlegården

Lämnar The View. Tar över lokaler efter Stockholms Handelskammare.

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

Tillbaka till förstasidan