Veronica Palm (S) och Stefan Attefall (Kd). Bild: Fastighetsvärlden.

Attefall och Palm i tuff duell om bygg och bostäder

Ett år före valet är det bäddat för tuff strid om bostadspolitiken. Bostadsministern utmanas med krav på dubblat byggande, riskdelning vid investeringar och produktionsstöd för hyresrätter.
Annons

– Staten kan göra så mycket mer än idag för att få fart på bo­stadsbyggandet. Jag tror att det behövs tuffa mål. Och sätter jag mål, då är det på riktigt. Då ska det genomföras, säger socialde­mokraten Veronica Palm med allvar i rösten.

­– Det är en massa ordpastejer! Det är inte svårt att sätta mål, det svåra är att nå dit. Det jobbar vi hårt med, vi gör mas­ sor med saker. Folk beskyller mig snarast för att vara hyper­ aktiv, dundrar bostadsminister Stefan Attefall tillbaka.

Och på den vägen fortsätter ordväxlingen. Almanackan visar den 5 september i år och platsen är anrika Berns i centrala Stock­ holm där Fastighetsvärlden arrangerar det årliga seminariet Bostadsdagen. På eftermidda­gen möts de två bostadspoliti­kerna i en av de första av en lång rad kommande debatter det närmaste året.

– Regeringen underlåter att ta vara på den möjlighet till tillväxt och välstånd som finns i Stockholm, genom att inte föra en tillräckligt aktiv bostadspolitik, fortsätter Veronica Palm. Jag tror till exempel att vi poli­tiker måste gå in och riskdela med näringslivet kring sånt som annars inte blir byggt, till exempel studentbostäder.

Attefall: ”subventionspolitik”
Kristdemokraten Stefan Atte­fall, bostadsminister sedan tre år, låter sig inte imponeras:

– Det är subventionspolitik! Vi har ingen brist på politik, men vi har rätt politik. När denna man­datperiod är över kommer jag att ha varit med och gjort betydande långsiktiga insatser för att öka bostadsbyggandet, det är jag övertygad om. Vårt fokus är inte på kortsiktiga siffror.

Under debatten framträder ett ganska tydligt mönster: Vero­nica Palm målar upp en bild av en trött regering, som visserligen gör en del vet­tiga utredningar kring möjliga förenklingar av alla regler som styr bostadsbyggandet. När det gäller konkreta åtgärder och tydlig vilja att öka statens insats i bostadspolitiken står de däre­mot passiva och tomhänta. Attefall för sin del ser i sin utmanare en återgång till tra­ ditionell socialdemokratisk subventionspolitik där pengarna snarare kommer göda den redan välmående byggsektorn än skapa de bostäder som konsumenterna vill ha.

Trött på utredningar
Kortfattat lyder receptet för ökat bostadsbyggande så här enligt ministerkandidaten Palm:

  • Gå från ord till handling – utred inte så mycket.
  • Låt staten gå in och dela risker med näringslivet för att öka in­vesteringarna i bostäder, t ex ge­nom att ställa ut kreditgarantier.
  • Inför produktionsstöd för exempelvis byggande av små hyresrätter, bland annat stu­dentbostäder.
  • Sätt upp riktigt tuffa mål för bostadsbyggandet – ett sådant mål skulle kunna vara en dubb­ling av produktionstakten till cirka 40 000 nya bostäder per år.

Veronica Palm riktar också en bredsida mot byggbranschen, som hon menar tänker för mycket på sina egna vinster.

– Nej, de tar inte sitt ansvar. De svarar först och främst mot sina ägares krav. Därför tycker jag att det bör införas en möjlig­ het för kommunerna att kunna ta tillbaka mark från byggföreta­ gen om de bara sitter med mar­ ken och inte starta några byggen.

Från regeringssidan anas få ändringar i den formel som redan används för att lyfta byggandet.

– Vi är på rätt väg, nu handlar det om att göra verklighet av de avregleringar och förenk­lingar som vi låtit utreda. Vi gör massor och det är ett väldigt grundligt arbete. Vi ska ta bort onödiga regler, förenkla krav och korta ledtider. Och sätta rejäl press på kommunerna att pumpa ut detaljplanelagd mark.

Kan skörda frukterna
Statsvetaren och samhällsdebat­tören Stig­-Björn Ljunggren är på plats och följer debatten noga men är trots det höga tonläget inte säker på att bostadsfrågan blir en så het potatis i valrörelsen.

– Det kan den naturligtvis bli, men tidigare har det varit svårt att engagera väljarna i detta.

De allra flesta har ju faktiskt ett eget boende redan och är nöjda med det. För att bli en stor fråga i valet krävs nog att man lyckas koppla bostadspolitiken till andra och viktigare politikom­råden – till exempel tillväxt och ekonomi eller till miljön.

Hur det kommer att gå vågar han inte riktigt sia om, men konstaterar att det para­doxalt nog kan bli så att båda sidornas politik genomförs.

– Det kan mycket väl bli så att Attefall gör allt rätt nu med att förenkla och avreglera, men att resultaten av detta inte syns för­rän (S) vunnit valet. Då kan Palm vara med och skörda frukterna och sen sjösätta sina egna visio­ner med mer av statlig inbland­ning i byggandet. Det skulle inte förvåna mig alls om det blir så.

Texten är tidigare publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 9/2013.

Mål för bostadspolitiken
Palm: ”Klart man måste sätta mål! Minns när Göran Persson satte målet att halvera den öppna arbetslösheten – många sade att det var omöjligt, men det gick. Jag vill att vi ska fördubbla produktionstakten till cirka 40 000 nya bostäder om året. Det kommer ta tid, men det går.”

Attefall: ”Det är en massa ordpastejer! Det är inte svårt att sätta mål, det svåra är att nå dit. det jobbar vi hårt med, vi gör massor med saker. Folk beskyller mig snarast för att vara hyperaktiv. Men det är långa processer, och det är kommunerna som styr. därför ligger det inte på staten att sätta mål.”

Statligt stöd till byggandet
Palm: ”Staten kan göra så mycket mer för att öka byggandet! Jag tror att det krävs ett smörjmedel såsom investeringsstöd i någon form. det kan exempelvis handla om ett produktionsstöd för små hyresrätter. Vi politiker måste gå in och riskdela kring det som annars inte byggs, till exempel studentbostäder.”

Attefall: ”Jag tror inte på någon subventionspolitik. Jag tar ansvar för skattebetalarnas medel och då är det bättre att fortsätta förenkla regler och effektivisera processerna. Vinner oppositionen kommer detta att avstanna. Sen måste byggandet industrialiseras och kommunerna pressas att pumpa ut detaljplaner.”

Förenkla regelverken
Palm: ”Det är bra att se över regelverken, det kommer vi att fortsätta med. Men jag vill genomföra saker, inte bara utreda. Jag tror att det är viktigt att också sätta upp tuffa mål för vad vi ska genomföra. Sätter jag ett mål – ja då är det på allvar, då ska vi också leverera.”

Attefall: ”Vi gör massor med saker, det är ett grundligt arbete. Jag är övertygad om att när denna mandatperiod är över kommer jag ha varit med och gjort betydande långsiktiga insatser för att öka bostadsbyggandet. Men det är långa processer, sånt syns inte i de snabba siffrorna.”

Beskattning av hyresrätter
Palm: ”Konsekvent har hyresrätten missgynnats skattemässigt. Jag tycker att rikt- ningen är tydlig – vi måste gå mot neutralitet mellan upplåtelseformerna. Men det kommer att ta tid att uppnå. en åtgärd är att införa produktionsstöd för att möjliggöra att bygga mindre hyreslägenheter.”

Attefall: ”Det finns en poäng i debatten som förs om att hyresrätten har en tuffare skattesituation i investeringsskedet. Men det är svårt att jämföra olika upplåtelseformer. Vi utreder och tittar på de här frågorna noga nu, så får vi se vart det landar. Sen kan också EU:s momsregler vara ett hinder.”

TEXT PETER GIMBE

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan