Ljusning syns för fastighetsfinansieringen

Förhoppning om att det inte kommer bli sämre gör att Catellas CREDI-index ökar från rekordlåga 26,6 till 38,1 i fjärde kvartalet.

Annons

– Index har förbättrats ganska markant eftersom man förväntar sig att det inte ska bli sämre. Så det är en förbättring inom citationstecken, säger Jacob Bruzelius, Head of Corporate Finance till Fastighetsvärlden.

Nutidsbedömningen av både banker och företag är fortsatt på några av de lägsta uppmätta nivåerna någonsin enligt CREDI men den har ökat från 22,3 till 27,6 under kvartalet. Det är dock fortsatt lägre än under både Q3 och Q2 2022. Framtidsförväntningarna från både banker och företag ökade dock markant från 30,8 till 48,7 vilket bådar gott för framtiden.

Under det fjärde kvartalet noterades det också en kraftig höjning av de genomsnittliga räntorna med nästan 40 punkter till 2,9 procent. Det är därmed det andra kvartalet där räntorna har höjts markant och på halvårsbasis har de höjts med hela 90 punkter. Enligt Catellas analys så kommer den här trenden att fortsätta även framöver.

– Bolagens genomsnittliga räntebindningar har gått ner en del och det har nog att göra med att när swap-räntan är så hög så är det inte så kul att teckna swapar och låsa in de här höga räntorna, säger Jacob Bruzelius.

På grund av orolighet på marknaden och brist på finansiering har antalet affärer minskat på marknaden. Men affärer sker fortsatt och det rullande 12 månaders-värdet låg på 148 miljarder vilket är en nedgång från toppnoteringen på 224,1 miljarder under 2021.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan