Lägre rating ökar Vasakronans kreditkostnader

Annons

Standard & Poor´s har gett Vasakronan kreditbetyget BBB stable outlook för den långfristiga upplåningen. Samtidigt ändras det domestika kreditbetyget för kortfristig upplåning under certifiktatsprogrammet från K-1 till K-2. Vasakronan har haft BBB+ med negative outlook sedan november 2000. Ratingen av Vasakronan har gjorts utan koppling till ägaren, den svenska staten. Ratingen baseras helt på Vasakronans egen kreditvärdighet. Vasakronans ekonomi- och finansdirektör Björn Lindström kommenterar:–Den lägre ratingen ger marginellt högre räntekostnad. Ökningen för 2003 beräknas till 2 mkr, och totalt sett ger den lägre ratingen en årlig merkostnad på cirka 25 miljoner kronor som får fullt genomslag efter fem år. För 2002 uppgick räntekostnaderna till 821 miljoner kronor.Standard & Poor´s anser att den kassaflödesmässiga räntetäckningsgraden borde ha nått 3,0 ggr under de senaste åren och i snitt ligga kring 2,5 ggr. Bedömningen baseras även på en fortsatt svag svensk fastighetsmarknad samt Vasakronans utvecklingsprojekt i Kista.- Den finansiella riskexponeringen inom Vasakronan är fortsatt låg, säger Björn Lindström. Den kassaflödesmässiga räntetäckningsgraden uppgick till 2,6 ggr vid årsbokslutet 2002, jämfört med 2,5 ggr vid kvartalsbokslutet 30 september 2000, då Vasakronans fick negative outlook.– Vi har sedan mitten av 90-talet haft som ett av våra finansiella mål att den kassaflödesmässiga räntetäckningsgraden ska överstiga 2,0. Vi delar inte Standard & Poor´s bedömning att den behöver ligga kring 3,0. Vid årsskiftet uppgick räntetäckningsgraden till 2,6 och vi kommer vid den första kvartalsrapporten att ligga på samma nivå.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan