Så här är det tänkt att området ska se ut framöver. Illustration: White.

Kraftig försening för Castellum vid Globen

Även Wallenstam och Åke Sundvall drabbas när 100 000 kvm senareläggs. I november 2017, efter en utdragen process, meddelade Stockholm stad att trion Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall vunnit markanvisningstävlingen för Hovet- och Söderstadiontomterna i Stockholm. Konsortiet vann med sitt tävlingsbidrag ”Söderhov” och staden skrev att de första byggnaderna planeras klara till tidigast år 2022. Totalt ingår cirka 100.000 kvm lokaler och bostäder i trions planer.

Sedan ett tag står det klart att den tidsplanen inte håller. Det är planerna på att bygga om och renovera Globen som ställer till det. Först när den sfäriska arenan renoverats kan man riva Hovet.

– Just nu händer inget. Vi har ännu inte hittat någon bra teknisk lösning för nedskalningen av Globen, säger Mats Viker, vd vid Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGAF) till Fastighetsvärlden.

Globen med plats för 13.850 åskådare ska på ett smart och enkelt sätt kunna skalas ned när det gäller evenemang för 8.000 till 10.000 åskådare för att skapa en bra och modern evenemangsatmosfär. När det arbetet är genomfört kan Hovet rivas (på samma sätt som Söderstadion revs redan 2015) för att där bygga två träningsrinkar under mark samt sälja marken till konsortiet.

– Planen ligger fast, men vi har ingen tidsplan. Först måste vi hitta en teknisk lösning för Globen, därefter ska även ett start-pm för tomten igångsättas med den process på kanske två år som följer. Därefter ska det byggas.

Mats Viker vill inte spekulera kring när de första nya byggnaderna kan stå på plats. Mer 2024–25 verkar mer realistiskt, enligt bedömare som Fastighetsvärlden talat med.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Castellum planerat för cirka 30 000 kvm lokaler i området, främst kontor och eventuellt hotell. Wallenstam och Åke Sundvall har planerat för 700-1000 bostäder. Trion besegrade Klövern/NCC och Veidekke Bostad/Rikshem i slutfinalen.

Det är inte första gången som området för Hovet/Söderstadion drabbas av bakslag. I juni 2014 presenterades det vinnande arkitektförslaget för nya Tekniska nämndhuset som skulle ligga på platsen. De planerna hamnade senare i papperskorgen.

Fler Nyheter från förstasidan

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Här är DLA Pipers nya adress

Ledande advokatfirma flyttar. Tecknat kontrakt för 3.700 kvm.

Arehult om SBB: ”En del av verkligheten”

Hemfosas vd Caroline Arehult berättar för FV om framtiden efter SBB:s överraskande bud på bolaget – som nu dessutom är i mål med köpet.

Tillbaka till förstasidan