Ioffice öppnar sin första anläggning i Göteborg

Ioffice tar över ikonisk byggnad i centrala Göteborg. I Navigationsskolans 4.000 kvm kommer företaget öppna upp coworking.

Annons

– Äntligen fick vi komma in i fastigheten. Det har inte varit jättelätt att hitta en så här stor lokal centralt i Göteborg så vi är väldigt glada över att vi lyckades signa det här kontraktet, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice till Fastighetsvärlden.

Ioffice har sedan tidigare åtta enheter i Stockholm och med de nya lokalerna i Göteborg har företaget tecknat kontrakt för en totalyta om cirka 28.300 kvm, enligt FV:s uträkning. Planer för fler enheter i Göteborg finns och Homan Tehrani tror att det kan bli verklighet i slutet av 2024 för ytterligare en.

Fastigheten Nordstaden 28:2, tidigare Navigationsskolan är en storslagen röd tegelbyggnad på Kvarnberget i centrala Göteborg, som stod klar 1862. Byggnaden är ritad av Adolf W. Edelsvärd, som bland annat har ritat Hagakyrkan i Göteborg och järnvägsstationshus runt om i Sverige. Fastigheten på Kvarnberget ägs av Gavia.

Tanken är nu, enligt Homan Tehrani, att öppna upp fastigheten inte bara för företag som vill hyra in sig, men även för allmänheten.

– Fastigheten har varit stängd för omvärlden i många år och nu vill vi öppna upp och låta fler ta del av den. Fastigheten är väldigt fin med bland annat två historiska torn, och tanken är att allmänheten ska få tillgång till dem på något sätt, säger han.

Tornen han pratar om är det östra tornet som tidigare hade ett teleskop som användes för astronomiska observationer. Det västra tornet användes som klocka, där en så kallad tidkula fanns. Strax före klockan 13 varje dag drogs kulan uppför en stolpe och exakt klockan 13 släpptes den ner för att sjömän skulle kunna blicka upp mot Navigationsskolan och ställa skeppsklockan efter kulans förlopp.

Ioffice hyr hela den äldre bebyggelsen som med sina 4.000 kvm är fördelad över sex våningsplan. Stora delar av lokalerna är redan anpassade till deras coworking-verksamhet, men en varsam renovering kommer att göras framöver där mattor, möbler, ommålning och ny belysning ska komma på plats. Ungefär 55 procent av ytorna kommer att vara öppna ytor och resten kontorsrum i olika storlekar.

– Det kommer finnas kontor för företag som har 2–4 medarbetare, men även kontor för de större företagen som vill ha 15 till 20 arbetsplatser, säger Homan Tehrani.

Det kommer också finnas en lounge, konferensrum, mötesrum och två terrasser som enligt vd:n är fantastiska med en vidsträckt utsikt.

Homan Tehrani tror att intresset för enheten kommer att vara stort. Hyresgäster som hyr i deras enheter i Stockholm har visat intresse för att även kunna hyra i Göteborg.

– Vi kommer förmodligen få företag från våra tidigare enheter som signar upp sig även här i Göteborg.

Enligt Karoline Palmqvist, operativ chef hos Ioffice, är det en utmaning att öppna i Göteborg.

– Vi måste få den operativa verksamheten här i Göteborg att vara som den är i Stockholm. Man ska känna att man kommer till Ioffice när man kommer hit och det kan bli svårare eftersom vi ännu inte har andra enheter i Göteborg. Vi går ju också ut ganska stort, med stora lokaler. Det är viktigt för oss att man känner igen sig och får samma service och tjänster som vi har på våra andra enheter, säger hon.

De första hyresgästerna kan flytta in i mars 2024.

Homan Tehrani, vd och Karoline Palmqvist, operativ chef på Ioffice på en av de två terrasserna i Navigationsskolan i Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan