Ioffice siktar på att bli störst i Sverige

Ioffice fortsätter sin expansionsresa. Snart väntar nya lokaler i Göteborg och ännu fler är på gång. Vd Homan Tehrani berättar att byggföretag redan i projekteringsstadiet nu hör av sig till företaget. ”De har insett att vi har en central funktion i en fastighet”.

Annons

Intresset för coworkingytor är så stort att byggföretag har börjat höra av sig till företagen redan innan första spadtaget har tagits. För Ioffice pågår förhandlingar för ett par projekt i Göteborg.

– Flera större aktörer har hört av sig. De vill ha med oss tidigt när de planerar och projekterar bygget, eftersom de har insett att vi och exempelvis ett gym har en så pass central funktion i en fastighet, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice Business Center.

Innan sommaren kommer företagets åttonde anläggning öppna i Stockholm, på Olof Palmes gata 11. Och fler lokaler är på gång. Kontrakt är påskrivna för en anläggning i Göteborg, men inflyttningsdatum är ännu inte satt.

– Vi håller på med fler förhandlingar i Göteborg. Förhoppningsvis har vi ytterligare en anläggning nästa år och sedan har vi några som ligger längre fram i tiden, som är nybyggnationer.

Annars är det främst i Stockholm företaget kommer fortsätta sin expansion, men andra städer är också intressanta.

– Vi tittar på möjligheterna i Malmö och det är inte omöjligt att vi även skulle kunna lokalisera oss i exempelvis Uppsala eller Helsingborg, men i dagsläget har vi inte satt det på kartan. Vi ska växa, men samtidigt inte tappa kvalitet, service och våra marginaler. Till skillnad från andra aktörer ägs vi inte av ett fastighetsbolag eller en stor investerare, utan det är ju jag och min bror Nima Tehrani som äger firman. Det är viktigt att vi, tillsammans med vår operative chef Karoline Palmqvist, fortsätter att bedriva en verksamhet som genererar vinst och det är en utmaning som gör att vår expansionstakt måste ske väldigt kontrollerat.

Homan Tehrani tror på coworking. Ioffice ska bli störst i Sverige, är planen. Och att coworking är här för att stanna ser han som en självklarhet. Med tanke på att hyresnivåerna går upp i stora städer och i stadskärnorna blir det för dyrt för småföretag att hyra in sig, menar han.

– Det bästa sättet att fortsätta befinna sig centralt är ju att ta kontakt med en aktör som kan erbjuda gemensamma ytor. Om man tittar i London och på Manhattan i New York är det väldigt mycket coworking. Det är alldeles för kostsamt med egna kontor.

– Stockholm ligger ett antal år efter New York, men jag tror definitivt att vi kommer närma oss deras volym, i alla fall i stadskärnan.

Däremot tror han inte på rapporter som säger att 25 procent av den totala kontorsmarknaden kommer att bestå av coworkingytor framöver.

Ioffice tittar främst på centrala lägen, gärna kring centralstationer. I Stockholm har företaget planterat sig på centrala adresser runt Centralstationen. Ytorna har blivit större. När de började leta lokaler låg de runt 1.500–2.000 kvm. I dag letar man snarare efter 4.000–6.000 kvm stora lokaler.

– Ju mer muskler vi lyckas bygga desto större projekt kan vi ta på oss.

Att i dagsläget bege sig utanför Sveriges gränser är inte aktuellt, men inte en omöjlighet framöver. Homan Tehrani berättar att man har tittat på Köpenhamn.

– Det är en helt annan utmaning. Med tanke på att vi håller på att expandera i Stockholm, och snart i Göteborg så vet jag inte riktigt om vi mäktar med det. Vår produkt är utformad för att ha en viss volym så när vi öppnar i Göteborg räcker det inte med en anläggning, utan då bör vi har några fler för att kunna erbjuda kunderna den tjänst som de vill ha, till en förmånligt och konkurrenskraftigt pris.

Coworkinglokaler poppar upp som svampar ur marken i centrala Stockholm. Enligt Yta.se kommer tio nya kontorshotellsanläggningar öppna under 2023, vilket motsvarar en yta om totalt 35.020 kvm – en ökning med 9,5 procent. Men Homan Tehrani anser ändå inte att konkurrensen är speciellt tuff.

– Jag skulle säga att det fortfarande finns utrymme på marknaden i Stockholm, detsamma i Göteborg. Det är inte konkurrensen som jag ser som den största utmaningen, utan det är snarare att om marknaden ska fortsätta växa måste vi aktörer ta oss an de kunder och spekulanter som i dag inte sitter på coworking och locka över dem.

För att göra det måste man visa på de ekonomiska fördelarna. Om man är ett företag med 20 till 25 personer finns det en klar ekonomisk fördel att sitta i coworkinglokaler. Men det är inte bara den ekonomiska fördelen som man behöver räkna in, menar han.

– Man behöver räkna på tidsvinsten med att dela gemensamma tjänster och ytor. Exempelvis behöver man inte ha en receptionist eller kontorsansvarig. Bara det är ju en jättevinning.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan