Ioffice siktar på att bli störst i Sverige

Ioffice fortsätter sin expansionsresa. Snart väntar nya lokaler i Göteborg och ännu fler är på gång. Vd Homan Tehrani berättar att byggföretag redan i projekteringsstadiet nu hör av sig till företaget. ”De har insett att vi har en central funktion i en fastighet”.

Ioffice åtta anläggningar i Stockholm:

  • Drottninggatan 32 (3.200 kvm i fastigheten Skansen 23 som ägs av Stockholms stad)
  • Drottninggatan 33 (2.200 kvm i fastigheten Hägern Större 16 som ägs av Stena Fastigheter)
  • Kungsgatan 37 (1.500 kvm i fastigheten Järnplåten 37 som ägs av Balder)
  • Kungsgatan 60 (2.500 kvm i fastigheten Bryggaren 16, ägs av Savills IM)
  • Kungsgatan 64 (4.000 kvm i fastigheten Lagern 14 som ägs av LO)
  • Olof Palmes gata 11 (4.100 kvm i fastigheten Svärdfisken 13 som ägs av IF Metall)
  • Vasagatan 10 (3.800 kvm i fastigheten Fyrfotan 1 som ägs av Storebrand Fastigheter)
  • Vasagatan 12 (3.000 kvm i fastigheten Uggleborg 14 som ägs av Union Investment).
Visa faktaruta

Intresset för coworkingytor är så stort att byggföretag har börjat höra av sig till företagen redan innan första spadtaget har tagits. För Ioffice pågår förhandlingar för ett par projekt i Göteborg.

– Flera större aktörer har hört av sig. De vill ha med oss tidigt när de planerar och projekterar bygget, eftersom de har insett att vi och exempelvis ett gym har en så pass central funktion i en fastighet, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice Business Center.

Innan sommaren kommer företagets åttonde anläggning öppna i Stockholm, på Olof Palmes gata 11. Och fler lokaler är på gång. Kontrakt är påskrivna för en anläggning i Göteborg, men inflyttningsdatum är ännu inte satt.

– Vi håller på med fler förhandlingar i Göteborg. Förhoppningsvis har vi ytterligare en anläggning nästa år och sedan har vi några som ligger längre fram i tiden, som är nybyggnationer.

Annars är det främst i Stockholm företaget kommer fortsätta sin expansion, men andra städer är också intressanta.

– Vi tittar på möjligheterna i Malmö och det är inte omöjligt att vi även skulle kunna lokalisera oss i exempelvis Uppsala eller Helsingborg, men i dagsläget har vi inte satt det på kartan. Vi ska växa, men samtidigt inte tappa kvalitet, service och våra marginaler. Till skillnad från andra aktörer ägs vi inte av ett fastighetsbolag eller en stor investerare, utan det är ju jag och min bror Nima Tehrani som äger firman. Det är viktigt att vi, tillsammans med vår operative chef Karoline Palmqvist, fortsätter att bedriva en verksamhet som genererar vinst och det är en utmaning som gör att vår expansionstakt måste ske väldigt kontrollerat.

Homan Tehrani tror på coworking. Ioffice ska bli störst i Sverige, är planen. Och att coworking är här för att stanna ser han som en självklarhet. Med tanke på att hyresnivåerna går upp i stora städer och i stadskärnorna blir det för dyrt för småföretag att hyra in sig, menar han.

– Det bästa sättet att fortsätta befinna sig centralt är ju att ta kontakt med en aktör som kan erbjuda gemensamma ytor. Om man tittar i London och på Manhattan i New York är det väldigt mycket coworking. Det är alldeles för kostsamt med egna kontor.

– Stockholm ligger ett antal år efter New York, men jag tror definitivt att vi kommer närma oss deras volym, i alla fall i stadskärnan.

Däremot tror han inte på rapporter som säger att 25 procent av den totala kontorsmarknaden kommer att bestå av coworkingytor framöver.

Ioffice tittar främst på centrala lägen, gärna kring centralstationer. I Stockholm har företaget planterat sig på centrala adresser runt Centralstationen. Ytorna har blivit större. När de började leta lokaler låg de runt 1.500–2.000 kvm. I dag letar man snarare efter 4.000–6.000 kvm stora lokaler.

– Ju mer muskler vi lyckas bygga desto större projekt kan vi ta på oss.

Att i dagsläget bege sig utanför Sveriges gränser är inte aktuellt, men inte en omöjlighet framöver. Homan Tehrani berättar att man har tittat på Köpenhamn.

– Det är en helt annan utmaning. Med tanke på att vi håller på att expandera i Stockholm, och snart i Göteborg så vet jag inte riktigt om vi mäktar med det. Vår produkt är utformad för att ha en viss volym så när vi öppnar i Göteborg räcker det inte med en anläggning, utan då bör vi har några fler för att kunna erbjuda kunderna den tjänst som de vill ha, till en förmånligt och konkurrenskraftigt pris.

Coworkinglokaler poppar upp som svampar ur marken i centrala Stockholm. Enligt Yta.se kommer tio nya kontorshotellsanläggningar öppna under 2023, vilket motsvarar en yta om totalt 35.020 kvm – en ökning med 9,5 procent. Men Homan Tehrani anser ändå inte att konkurrensen är speciellt tuff.

– Jag skulle säga att det fortfarande finns utrymme på marknaden i Stockholm, detsamma i Göteborg. Det är inte konkurrensen som jag ser som den största utmaningen, utan det är snarare att om marknaden ska fortsätta växa måste vi aktörer ta oss an de kunder och spekulanter som i dag inte sitter på coworking och locka över dem.

För att göra det måste man visa på de ekonomiska fördelarna. Om man är ett företag med 20 till 25 personer finns det en klar ekonomisk fördel att sitta i coworkinglokaler. Men det är inte bara den ekonomiska fördelen som man behöver räkna in, menar han.

– Man behöver räkna på tidsvinsten med att dela gemensamma tjänster och ytor. Exempelvis behöver man inte ha en receptionist eller kontorsansvarig. Bara det är ju en jättevinning.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Vasakronan hyr ut 3.700 kvm

Fylls på efter jätteuthyrningen.

Hummel är ny vd på CBRE

Tagit över direkt. Tidigare vd:n slutade efter redan ett halvår.

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan