Hotell går bra – just nu

Hotellbranschen har återhämtat sig från pandemiåren och utvecklingen är återigen på plus trots höga räntor och inflation. Men framtiden för branschen är fylld av osäkerhet och snart kan kundernas pengar ta slut.

Annons

Under Fastighetsvärldens seminarium Hotell & Fastigheter 2023 på Grand Hotel den 11 oktober konstaterades det att hotellbranschen har återhämtat sig efter pandemin. Utvecklingen nu ligger återigen på normalnivå även om utvecklingen inte pekar lika skarpt uppåt som 2019. Att räntorna och inflationen ökar samtidigt som hushållens köpkraft sjunker har ännu inte påverkat marknaden.

– Med extremt kraftiga räntehöjningar och en inflation som vi inte sett på 30 år är frågan varför hushållen håller emot? Det handlar om besparingar från pandemin med en omfördelning från sällanköpsvaror till bibehållen livskvalitet. Exempel byter man inte bil vart tredje år utan var sjätte år. Det i kombination med trögrörliga beteenden och starkt offentligt stöd gör att vi inte ser en nedgång just nu, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita och fortsätter:

– Men pengarna tar förr eller senare slut och när vi frågar företagen säger de att vi kommer att se att det kommer att minska.

På kort sikt tror Thomas Jakobsson att det kommer bli en lägre efterfrågan på hotellrum både för affärskunder och privata kunder när exportindustrin saktar och arbetslösheten ökar. Men i det korta perspektivet finns det även ljuspunkter där inflationen ser ut att ha toppat och att räntorna snart kan komma att göra det med.

– Det som oroar mig mest är protektionism vilket kommer öka inflationstrycket och trycket på höga räntor. Även klimatförändringarna och de skador som följer med dem är oroande, säger han.

Hans Åke Petersson, vd Annordia ser något ljusare på marknaden och presenterade under seminariet femårsprognoser för hotellmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Under perioden 2013-2022 ökade antalet hotellrum i Stockholm med 5400 rum totalt men som det ser ut nu kommer det inte tillkomma lika många de kommande fem åren.

– Ungefär 600 till 700 nya hotellrum per år är ett bra smörjmedel för att marknaden ska fungera. Men vi ser ungefär plus 230 rum per år de kommande fem åren och det är klart att det påverkar marknaden för Stockholms kommun, säger Hans Åke Petersson.

Prognosen för Göteborg, som tidigare sett stark tillväxt inom segmentet konferensgäster, ser bra ut med 1900 bekräftade rum de kommande fem åren. Det är ungefär 375 rum per år.

I Malmö ökade volymerna rejält under perioden 2013-2019 men under kommande år ser det ut att ta stopp då endast 150 nya rum beräknas tillkomma. Under prognosperioden 2022-2027 innebär det att beläggningsgraden förmodligen för första gången kommer att överstiga 70 procent samtidigt som de låga snittpriserna, som varit ett problem för Malmö, kommer att öka.

Albin Wessman och Adam Dahlberg, Adam/Albin, medverkade. De berättade om hur gastronomi och design lyfter upplevelsen. De berättade även om hur allt fler fastighetsägare kontaktar dem, inte minst efter succén med Solen i Slakthusområdet.
Carin Kindbom, VD och koncernchef Svenska Mässan Gothia Towers. Hon berättade att de allt oftare får frågan ”Är Sverige säkert? Hon berättade även att den ekonomiska situationen medfört att det är ”lägre snittnotor på restaurangerna”. Svenska Mässan i Göteborg äger totalt 180.000 kvm lokaler och har sig själv som hyresgäst på allt. I tre höghus finns 1.200 hotellrum, fem restauranger och man har stora mötesytor. Fastighetsbeståndet är värderas till 5,6 miljarder kronor. Bolaget planer även för 140 meter höga +One.
Robert Bronett, partner Junsele Wilderness. Han berättade om lyxhotellet man ska bygga i Junsele, där man får ett av Marriotts lyxigaste varumärken på fasaden.
Kristine Holtås, Chef interiörarkitektur vid Citybox Hotels. Kedjan öppnar snart sitt första hotell i Sverige, vid Slussen. Det nya hotellet kommer merparten ha så kallade mörka rum.
Sandro Catenacci, vd och grundare Nobis. Han sa att koncernen för tillfället har fokus på det man har – och att man nobbat några expansionsmöjligheter de senaste åren. Han tycker att hotellpriserna bör upp 10–15 procent.
Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling, berättade att man fick en rejält skjuts i verksamheten under pandemin. Sedan 2010 har antalet kommersiella gästnätter ökat med 80 procent. Nu vill man ha fler bäddar till området för att kunna möta efterfrågan.
David Halldén, vd Elite Hotels. Han berättade att antalet gäster inom leisure passerat näringslivsbesökarna. Han berättade även om några av bolagets projekt.
Katarina Graffman, doktor kulturantropologi, forskare och författare. Hon talade bland annat kring ”revenge spending” och ”revenge tourism” som en följd av covid. Hon slog även fast ”Vi tror att rollen som konsument är något vi kan kliva in och ur ut”.
Andreas von Hedenberg, VD CA Fastigheter. Bolaget söker en operatör till sitt häftiga hotellprojekt i en av gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.
Fredric Landell, CPO Strawberry. Han berättade att bolaget har 24 signade hotell i pipeline. Efter att nyligen öppnat stora Draken i Göteborg laddar man nu för ytterligare ett hotell i Göteborg – det i Karlatornet. Där ska det bli 300 rum i en sidobyggnad och tolv sviter på 67:e våningen. Allt ska öppna under tredje kvartalet 2024.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan