Samhällsfastigheter

Så här ska den nya byggnaden se ut. Illustration: Fojab

Hemsö vann kamp om ny tingsrätt i Vänersborg

Domstolsverket har genomfört en upphandling av en ny domstolsbyggnad för tingsrätten samt mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Efter anbudsutvärdering står det klart att Hemsö vunnit projektet. Totalt handlar det om 6.850 kvm lokaler.

Den nya byggnaden:

  • Fastighetsägare: Hemsö AB
  • Hyresgäst: Domstolsverket
  • Arkitekt: FOJAB
  • Cirka 6.850 kvadratmeter förhyrd yta
  • Cirka 130 arbetsplatser
  • 11 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar och en sal för mark- och miljödomstolen
Visa faktaruta

Upphandlingen förutsätter regeringens godkännande.

Den nya domstolsbyggnaden kommer att uppföras intill centralstationen i Vänersborg. Inflyttning beräknas ske sommaren 2026.

Verksamheterna finns i dag i fastigheten Sälgen 14, på Hamngatan 6, som ägs av Stenvalvet. Den har byggår 1977 och där finns även Länsstyrelsen som hyresgäst (Stenvalvet tappade nyligen polisen som stor hyresgäst i Västerås).

– Det vinnande förslaget följer väl Sveriges Domstolars arkitekturpolicy. Det lyfter och förvaltar platsen intill Vänersborg centralstation och möter samtidigt de människor som ska besöka och bruka domstolsbyggnaden. Planlösningen är funktionell och flexibel med väl övervägda lösningar som sammantaget utgör ett övertygande och genomtänkt förslag. Utbyggnadsmöjligheterna anses vara mycket goda, vilket är viktigt eftersom byggnader och miljöer ska kunna förändras över tid, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

– Den arkitektoniska utformningen av domstolsbyggnader ska visa på karaktär och värdighet. Vi får nu en karaktärsstark och särpräglad domstolsbyggnad med en enkel och tydlig gestaltningsidé. De nya lokalerna kommer erbjuda en god och stimulerande arbetsmiljö med bra logistik, hög säkerhet och lokaler som är tillgängliga för alla, fortsätter Harald Pleijel.

Med den nya byggnaden kommer Vänersborgs tingsrätt att få ändamålsenliga lokaler för att under lång tid framöver kunna bedriva en effektiv och modern domstolsverksamhet.

– Det vinnande anbudet är ett väldigt bra förslag som vi verkligen ser fram emot att det realiseras. Vi kommer att få lokaler som både nu och på sikt kommer att ge väldigt goda förutsättningar såväl för tingsrätten som mark- och miljödomstolen att bedriva en bra och effektiv verksamhet, säger Niclas Johannisson, lagman på Vänersborgs tingsrätt.

– Med detta får vi salar i flera olika storlekar, vilket ökar flexibiliteten i att kunna få till effektiva förhandlingar oavsett storlek på mål. Vi får ökad säkerhet såväl i salar som i allmänna utrymmen. Därtill får vi en mycket god arbetsmiljö för våra medarbetare med bättre kontorsmiljöer, fler sammanträdesrum för korta avstämningar och all modern teknik installerad från början, fortsätter Niclas Johannisson.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan