Heimstadens besvikelse över regeringens plan

Regeringen har presenterat sin byggsatsning för att underlätta för bostadsbyggandet innehållande ett förstärkt ROT avdrag och genomförande av bonusar till kommuner för att stimulera detaljplanearbeten. Vid Heimstaden är man allt annat än nöjd utan tycker att regeringens besked är en besvikelse och att satsningarna kommer inte underlätta för bostadsbyggandet av hyresrätter på vare sig kort eller lång sikt. Även vid Riksbyggen är man kritiska.

Annons

– Tyvärr visar det att regeringen ännu inte har krisinsikt i hur djup krisen är för bostadsbyggandet. Ska byggandet av nya hyresrätter komma i gång igen krävs strukturella reformer, så som ett införande av fri hyressättning av nyproducerade hyresrätter, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Bostadsbyggandet har fallit kraftigt och fort. Just nu och framåt är det en ekonomisk förlust att investera i nyproduktion av hyresrätter, konstaterar Heimstaden.

– Inget tyder på att en vändning av bostadsbyggandet kommer ske snabbt, tvärtom tyder allting på att krisen blir långvarig.  En långvarig bostadskris kommer leda till större samhällsproblem där tillväxten kommer drabbas. Utan en fungerande bostadsförsörjning kan man inte flytta till jobb eller studier. Därför måste det nu komma strukturella reformer som löser samhällsproblemen. Dagens besked gör inte det.

– Det saknas långsiktighet och förutsägbarhet för såväl hyressättningen som de årliga hyresjusteringarna för nyproduktionen. Det effektivaste sättet att lösa problemen är att införa fri hyressättning för nyproduktionen av hyresrätter. Det skapar förutsägbarhet för både fastighetsägare och hyresgäster. Dessutom finns det redan en färdig utredning för det, vilket innebär att regeringen skulle snabbt kunna få på plats fungerande hyressättning för nyproduktionen och det kommer leda till ett ökat byggande, säger Kent Persson.

Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef bostad på Riksbyggen, har följande kommentar:

– När de kallar till presskonferens räknade vi med större nyheter. Vi välkomnar stimuleringen av ombyggnader men det vi saknar är en politik för stöd för renovering av befintligt bestånd av flerbostadshus med såväl hyresrätter som bostadsrätter. Ett sådan politik bör styra stödet mot åtgärder som främjar långsiktig och hållbar utveckling i bostadssektorn. Ett sådant förslag har Riksbyggen tagit fram och kallar Grönt stöd

Även från fackligt håll är man kritiska till regeringens förslag:

– Byggbranschen är på väg in i en riktigt vargavinter, då vill regeringen ge oss kortbyxor och flipflops. Det behövs rejäla satsningar som faktiskt gör skillnad här och nu. En stimulans på 20 miljoner fördelat på Sveriges 290 kommuner är ju ingenting. 70 000kr per kommun för att omvandla lokaler till bostäder. Vad är det tänkt att åstadkomma? Säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i en kommentar.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan