Av de fyra tävlande var endast tre med i slutgranskningen.

FV avslöjar: 4 byggherrar i kamp om ”nya Tors Torn”

Annons

Utvalda för att bygga landmärket – Slutredovisas om tre veckor. Under våren och försommaren ska det avgöras vem som ska tilldelas byggrätten till vad som tidigare kallades ”Tors Torn” vid Hagastaden i Stockholm. Projektet bär numera arbetsnamnen Kvarteret Helix och Innovationen. Efter att duon Oslo Naeringseiendom och Peab inte klarade att genomföra sitt planerade bygge av de omtalade tvillingskraporna kontaktades innan sommaren åtta potentiella byggherrar med ”genomförandekraft” för att ges möjlighet att bygga. Sex av de kontaktade svarade positivt och fem inledde arbetet, men NCC/Bonnierfastigheter hoppade av efter ett tag.

De kvarvarande fyra byggherrarna har gjort en delredovisning av respektive projekt och den 29 januari ska slutredovisning ske inför tjänstemän vid Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret.

– Vi kommer att granska ekonomi, gestaltning och mycket mer i respektive förslag. Det är mycket viktigt för områdets utformning att projektet blir av, säger Fastighetsvärldens källa.

Fastighetsvärlden kan avslöja att de fyra byggherrar som gör upp om att bygga Stockholms nya landmärke är:

  • Atrium Ljungberg (redan stor fastighetsägare i området och som även köpt en stor byggrätt). Arkitekt: Nyréns.
  • Duon Skanska och AFA Fastigheter/Bygg Vesta (oväntad konstellation. Bolagen äger inget i närområdet, Skanska bygger dock Nya Karolinska Sjukhuset). Arkitekter: Wingårdh och tyska Sauerbruch Hutton.
  • Diligentia (äger inget inom området, driver flera andra stora projekt). Arkitekt: White.
  • Oscar Properties Holding (ägs av Oscar Engelbert, driver även höghusprojektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden tillsammans med Skandrenting). Arkitekt OMA.

Detaljplanen är ganska öppen och de båda tvillingskraporna kan alltså innehålla bostäder båda två liksom kontor eller hotell. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det inte helt uteslutet att två byggherrar kan få varsin skrapa. Men utgångspunkten är att en ska få båda. Högsta bygghöjd är satt till 146 meter och skraporna bedöms rymma 20.000 kvm BTA vardera men den effektiva lokalytan kan skilja mycket beroende på byggherrarnas kreativitet.

Fastighetsvärlden Idag 2013-01-10

Den 25 maj 2011 drog Stockholms stad tillbaka markanvisningen för Tors torn, och projektet ligger för närvarande på is. Anledningen var att företaget bakom projektet, Oslo Naeringseiendom, inte får ekonomin för projektet att gå ihop.
I maj 2011 drog Stockholms stad åter markanvisningen för Tors torn, och projektet låg länge därefter på is. Byggherren bakom projektet, Oslo Naeringseiendom, fick inte ekonomin för projektet att gå ihop. Flera investerare har hävdat att smala våningsplan högt upp är ”omöjliga” till följd av att stora ytor procentuellt upptas av hisschakt. Brand- och säkerhetsföreskrifter gör det även mycket dyrt att bygga så högt.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan