Fleminggatan 20 på Kungsholmen, Stockholm.

Folksam förvärvar Brädstapeln 13 på Kungsholmen

KPA Pension, som är en del i Folksamgruppen, har förvärvat fastigheten Brädstapeln 13 på Fleminggatan 20 på Kungsholmen, Stockholm. Folksam äger sedan tidigare grannfastigheten, Trygg Hansa-huset, och har nu 50.000 kvm lokaler i kvarteret.

Annons

JLL och TM & Partners var rådgivare till säljaren och Setterwalls företrädde köparen.

Säljare är bolaget Europa, en del av Mitsubishi Estate (en paneuropeisk fondförvaltare inom fastigheter). NCAP har varit lokal partner. Fastigheten har ett attraktivt läge och har totalrenoverats av säljarna under de senaste åren.

Priset är hemligt. När Europa förvärvade fastigheten i juni 2019 kunde Fastighetsvärlden berätta att priset var 1,3 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden bedömer nu priset till 1,7–1,8 miljarder kronor, i en osäker bedömning. Säljarna har gjort en stor projektinvestering sedan köpet, hyrt ut framgångsrikt även om hyrespotentialen var en av orsakerna till köpet och även triggade priset när fastigheten såldes förra gången, i en het marknad. Till det kommer den svåra transaktionsmarknaden just nu. FV berättade redan i maj 2022 att ägarna startat en försäljningsprocess.

Den uthyrningsbara arean är cirka 13.300 kvadratmeter och tillträdet ägde rum den 1 februari 2024. Fastigheten har genomgått en totalrenovering och fått flera nya hyresgäster och är nu 95 procent. Bland hyresgästerna finns ESV, Foodora, Svevia, Svensk Exportkredit, Groth & Co, Bröd & Salt och Sats.

– Vi fortsätter vår långsiktiga och strategiska expansion av vår fastighetsportfölj genom ett förvärv mitt i vår kärnmarknad Stockholm. Fastigheten är belägen bredvid befintligt ägd fastighet, Brädstapeln 16, som KPA förvärvade 2019. Vi ser stora möjligheter till synergier i form av energiinvesteringar och ökad förvaltningseffektivitet. Vårt fokus på kontorsfastigheter av hög kvalitet i attraktiva lägen ligger fast, säger Jonas Bjuggren, fastighetsdirektör på Folksam.

I juni 2019 kunde Fastighetsvärlden avslöja att Folksam var köpare till stora grannfastigheten Trygg-Hansa-huset, Brädstapeln 16, om 36.700 kvm lokaler. Priset för den fastigheten var hela 4,3 miljarder kronor. Säljare i den affären var Areim.

Folksam förvärvade nyligen fastigheten Orgelpipan 4 mitt i Stockholms city från Corem för 570 miljoner kronor.

Nära Brädstapeln köpte Niam nyligen fastigheten Smultronet 6 på Fleminggatan 41 (länge känt som HSB-huset) från tyska Union Investment.

Se flera affärer i närområdet på FV Affärskarta.

James Keast, Director, asset management på Europa, kommenterar:

– Att renovera Brädstapeln 13, ett kontorshus från 1970-talet, till en modern, flexibel arbetsyta har attraherat ett varierat utbud av högkvalitativa hyresgäster – där vi uppnått 95 procent uthyrningsgrad och fångat hyrestillväxt i processen. Efter att framgångsrikt ha genomfört denna affärsplan på uppdrag av våra kunder, är vi glada att kunna tillkännage försäljningen av Brädstapeln 13 som en institutionell kvalitetstillgång.

Kommentarer från säljrådgivaren JLL angående affären med Brädstapeln 13:

– Vi har gjort ett lyckat arbete med fastigheten genom olika faser – flertalet stora uthyrningar, projektledning och nu försäljning. Jag är stolt över teamens insatser och den bredd och styrka vi kan uppvisa för att tillgodose våra kunders behov, säger Linus Ericsson, CEO, JLL Sverige.

– Vi är glada över att bistå Europa vid deras försäljning av en attraktiv kontorsfastighet i centrala Stockholm. Vi tackar båda parter för ett gott samarbete och gratulerar till en lyckad affär, säger Daniel Anderbring, Head of Capital Markets, JLL Sverige.

Fastigheten Brädstapeln 13.
Brädstapeln 16 (Trygg-Hansa) till höger och Brädstapeln 13 till vänster. Båda ägs nu av Folksam.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan