Fastigheten Skultuna 1 och Sven-Olof Johansson.

Fastpartner säljer för 250 mkr i kanonaffär i Lunda

Fastpartner avyttrar tre fastigheter om totalt 8.600 kvm i Lunda industriområde i nordvästra Stockholm. För Fastpartner är det en kanonaffär – för de väldigt speciella fastigheterna. Köpeskillingen är 250 miljoner, 26 procent över värdering. Yielden är låga 4 procent.

Annons

Det handlar om fastigheterna Skultuna 1, 2 och 5 där den förstnämnda tidigare har tidigare beskrivits som ”Wallenbergarnas mobilbunker”.

Köpare är Equinix som även är hyresgäst i den förstnämnda och största fastigheten. Det amerikanska bolaget har där ett megadatacenter. Fastigheten är omgärdad av mycket säkerhet och där finns även höga mobilmaster. Equinix har som affärsidé att äga de fastigheter där man har verksamhet.

Fastpartners vd Sven-Olof Johansson berättar för Fastighetsvärlden om transaktionen:

– Vi vill inte sälja, speciellt med tanke på att vi har ett stort förvaltningsbestånd i närområdet – men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara. Vi har från och till de senaste åren diskuterat med Equinix och nu kom vi fram till ett pris som kändes rätt. Annars vill vi aldrig sälja, om vi inte är tvingade.

Dessa frånträddes den 2 april och försäljningspriset översteg bokfört värde vid årsskiftet med 26 procent vilket gav en reavinst om 50 miljoner kronor, uppger Fastpartner.

Priset 250 miljoner kronor motsvarar 29.000 kr/kvm – långt över marknadsnivån för Lunda/Spånga, men så är det även väldigt speciella lokaler. Yielden kan bedömas till drygt 4 procent – nästan smått osannolikt för den adressen.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden förvärvade Fastpartner fastigheterna i slutet av 90-talet för några få 10-tals miljoner kronor. Bolagets investeringar har varit få, men en tidigare hyresgäst gjorde stora investeringar i datacenter-fastigheten. Så för Fastpartner har det varit ett väldigt lyckat innehav ekonomiskt.

De tre fastigheterna, som ligger på Finspångsgatan och Domnarvsgatan, innehåller 5.740, 1.450 respektive 1.400 kvm lokaler.

I de båda mindre grannfastigheterna listas mindre bolag som hyresgäster. Bolaget som sannolikt behöver flytta för att ge plats åt Equinix expansion i området.

Inför försäljningen ägde Fastpartner 24 fastigheter i Lunda/Spånga.

I maj 2018 köpte Equinix en fastighet i Sköndal i södra Stockholm, från Örebrobaserade W-invest. Även det var en kanonaffär för säljaren.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan