Etagelägenheter i Kronprinsen kan bli bostadsrätter

När Heimstaden köpte Akelius fastighetsportfölj hösten 2021 ingick Kronprinsen i affären. Ett kvarter med stort behov av upprustning. Snart börjar det bli klart. Och i toppen av det 76 meter höga bostadshuset kan etagelägenheter med milsvid utsikt se dagens ljus inom kort. Som bostadsrätter.

Kronprinsen

1959 påbörjades rivningen av de gamla husarkasernerna och samtidigt påbörjades den nya bebyggelsen. 1961 satte bygget av höghuset med sina 27 våningar igång, vilket på den tiden blev Sveriges högsta bostadshus med sina 76 meter ovan mark.

Arkitekt: Arkitekt SAR Thorsten Roos

Beställare: Byggmästare Hugo Åberg

Konstruktör: Carl Nordström, Arkitekt- och ingenjörsbyrå

Byggnadsentreprenör: Skånska Cementgjuteriet

Visa faktaruta

Kronprinsen var en stor begivenhet i Malmö när kvarteret började byggas 1959. Sveriges då högsta bostadshus uppfördes 1961 med 730 lägenheter, med en höjd ovan mark på 76 meter. Men kvarteret har länge varit eftersatt i underhållet och en rejäl uppgradering har gjorts. Även köpcentret håller på att förändras.

Det som en gång i tiden stoltserade med nymodigheter har i modernare tider ansetts mörkt och med en takhöjd på bara 2,30 meter var det svårt att få in ljus.

Nu blir det ändring på det. Takhöjden har höjts till 4,80 – 4,90 meter och nya lanterniner har satts in. Thure Thörns vattenfontän med hästhuvudet, som Malmöborna känner väl till, har restaurerats och kommer tillbaka till centret. Ett restaurangtorg om cirka 1.000 kvm är under uppbyggnad.

När Fastighetsvärlden går igenom centret är det ännu svårt att se hur det kommer att gestaltas helt färdigt. Men en smygtitt in i det blivande restaurangtorget ger ändå en känsla av ett luftigt torg med mycket ljusinsläpp.

Där ska nio restauranger ta plats när torget öppnar i höst. Hittills har Heimstaden gått ut med fyra restauranger. Vid restaurangtorget kommer den så populära fontänten med hästhuvud placeras.

– Vi kommer att ha nio mathubbar, inklusive säljöar, med en bred mix för att det ska passa alla. Mucho Gusto, Jou San, Burritos & Friends och Möllers är klara. Sen har vi några som inte är officiella. Det pågår diskussioner, men vi är nästintill fulltecknade, säger Sara Escobar, centrumledare Kronprinsen.

Men det är inte bara shoppingcentret som har genomgått en förändring. Färgen är fortfarande blå, men 2,5 miljoner klinkerplattor på höghusets fasad har bytts ut.

– Vi vann faktiskt Årets fasadpris 2022, säger Pär Friis, huvudprojektledare för Kronprinsen.

Antalet lägenheter har blivit fler. Heimstaden har tillfört 72 nya smålägenheter på plan två till sex där det tidigare var kontor.

– Vi ska också bygga åtta etagelägenheter på plan 26 och 27. De blir vardera på 120 kvm och kommer att ha en stor terrass per lägenhet. Därifrån får man utsikt över hela Skåne och ut mot havet och Köpenhamn.

Projektering och fastighetsreglering pågår och att de förväntas vara klara för inflyttning våren 2026. Marknadsföring beräknas påbörjas våren 2024 med preliminär säljstart hösten 2024 – med andra ord kan etagelägenheterna bli bostadsrätter. Resterande lägenheter i Kronprinsenkvarteret är hyreslägenheter.

Att renovera hela kvarteret som är på hela 130.000 kvm BTA har inte varit billigt. Vad prislappen hamnar på kan Heimstaden inte berätta, men att bygga kvarteret en gång i tiden kostade cirka 100 miljoner kronor.

– Nu är det många gånger mer, säger Pär Friis.

Enligt Sara Escobar är det ett av Sveriges största ombyggnadsprojekt från NCC:s håll. ”Det säger en del”.

Heimstaden tillträdde Kronprinsen i december 2021, efter en av de då största fastighetsaffärerna under 2000-talet. Heimstaden Bostad köpte Akelius svenska, danska och tyska fastighetsportfölj till ett värde av 92,5 miljarder kronor. I portföljen fanns Kronprinsen.

Utöver köpcentret och renovering av höghuset byter Heimstaden också tätskikt på gården och en ny gård ska anläggas för de boende.

Garagenedfarten flyttas från Mariedalsvägen för att ett nytt torg ska kunna anläggas – Mariedalstorget. På torget ska det tre restauranger ha uteserveringar, men där ska även en boulebana, grönområden och utegym finas. Tidigare har besökare mest fått kryssa runt mellan de många parkerade cyklarna som är lite av stadens signum.

Att renovera Kronprinsen har inte varit lätt. Pär Friis berättar att man hittade enormt många ritningar, men att det inte var mycket som stämde.

– Vi har genomfört många inventeringar. Det tog exempelvis två år att räkna ut hyr mycket lastgatan mot Fågelbacksgatan var dimensionerad för, eftersom man kör över garaget. Vi har haft två olika konstruktionsfirmor plus en broexpertfirma här. Men, nu är den förstärkt så nu håller den, säger Pär Friis.

Har ni kunnat återbruka och arbeta med hållbarhet?

– Det är hållbart att återställa – vi får på det sättet 50 nya år. Det har har ju levt på övertid, men vi har inte heller rivit byggnader. Vi har rivit ut det vi inte vill ha. Det har inte varit något som man har kunnat återvinna tyvärr. Det har funnits väldigt mycket asbest, så det har blivit oerhörda kostnader på asbestsaneringar.

Han fortsätter:

– Men vi har lirat mycket med de gamla materialen. Exempelvis glasmosaik från Kosta Boda som vi nu har låtit nytillverka i Kina. Vi har likadant golvmaterial som tidigare. Då var det kalksten från Öland. Kvarteret har varit eftersatt i underhållet. Man fick dåndimpen när man kom hit och såg vilket skick det hade. Nu har jag nästan över vattenytan igen.

Och det är nära nu. Den sista etappen öppnar våren 2024, med uteserveringar på Mariedalstorget. Men redan nu har exempelvis Cykeltorget öppnat. Man kan cykla rakt in i köcentret, parkera eller få service på sin cykel hos Rebike. Varje dag är det cirka 8.000 cyklister som pendlar förbi Kronprinsen.

Hela shoppingcentret har en LOA om cirka 20.000 kvm. Utöver det finns ett läkarhus i kvarteret, en avkristnad kyrka och en vårdcentral. Tanken när kvarteret byggdes 1959 – 1964 var att det skulle vara en stad i staden, och det planerades från början för bostäder för cirka 3.000 personer. Alla beräknades vara inflyttade den 15 maj 1964.

 

Kronprinsen, Malmö, Heimstaden
2,5 miljoner klinkerplattor på höghuset har bytts ut – Foto: Fastighetsvärlden

 

Kronprinsen, Malmö, Heimstaden
I slutet av maj 2023 kan man ana hur resturangtorget kommer att se ut när det invigs i höst. Foto: Fastighetsvärlden

 

Kronprinsen, Malmö, Heimstaden

Restaurangtorg, högt i tak och ny belysning ska göra det en gång så mörka köpcentrumet ljust.

 

Kronprinsen, Malmö, Heimstaden
Kronprinsen, Malmö, Heimstaden
När Kronprinsen stod klar kom byggnadsingenjörer, arkitekter och konstruktörer från hela världen för att inspektera det moderna köpcentrumet, men framför allt var det höghusets arkitektoniska utformning som uppmärksammades. Foto: Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

Storägare får ta större delen av Nivikas emission

Garantier utnyttjas för 41 procent av emissionen på drygt en halv miljard.

Arnhult säljer nästan allt

Säljer sju i en kommun. FV berättar vad som ingår i transaktionen och vad som återstår i beståndet.

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan