Engwall fått investeringsstopp – av frun

Han har fått investeringsförbud efter att frun upptänkte att han hade ett nytt fastighetsbolag på gång – eftersom han åter börjat umgås med Bengt Kjell. I stället satsar Jens Engwall på att tillverka sprit i Malmköping och bubbel i Portugal. Plus massa annat som nötodlingar i Albanien, hamambad i Serbien och en ny investering nära den ukrainska gränsen.

Annons

Under vd-tiden på Hemfosa klurade Engwall på att starta ett nytt fastighetsbolag. Han tycke att Hemfosa börjat få ett småtrist förvaltningsbestånd där det inte hände så mycket. I Engwalls huvud hade ett nytt bolag vid namnet Busfosa tagit form, med tanke på de småluriga affärsmöjligheter han såg på marknaden vid tillfället. Det tänkta bolaget förverkligades, men under namnet Nyfosa, vilket sannolikt passade investerarna och börsen bättre.

Under det senaste året har han åter börjat klura på ett Busfosa – att lite gamaktigt ta över bestånd där ägarna sitter i ekonomiskt trångmål.

Idén om ett nytt fastighetsbolag började komma under hösten.

– Det man hade velat ha är ett tomt papper och en jättepåse med pengar. Men det blev investeringsstopp hemma… Valnötter är okej, men inte ett nytt fastighetsbolag.

Tre bolag har han varit med och noterat och ringt in börsen. Bengt Kjell har varit med om tio. Nu blir det Bengt Kjell som går i bräschen för det nya bolaget, som FV kunde berätta om för några veckor sedan, alltså efter att Jens Engwalls fru lagt in sitt veto.

– Det blev Bengt Kjell som förlorade den här gången. Hon anade att det var något lurt på gång. Vi hade sonderat lite…

– Jag mår lite dåligt över det. Lite… Det kommer ju troligen inte gå så bra utan mig, säger Engwall med glimten i ögat. Men det är klart att det är kul att starta bolag, men jag har så mycket annat att göra så dagarna går ändå.

Jens Engwall, en av fastighetsbranschens stora legender, har gjort det mesta. Han är känd från Kungsleden, NEP, Hemfosa och Nyfosa samt även en hel del annat som Lehman Brothers, Ikano S.A. och ÖoB får att nämna några.

Har två saker som han velat bli känd för, att agera snabbast och att alltid fullfölja.

– Men det kan ju innebära att jag inte alltid vetat vad jag köpt. Vissa affärer har skett lite förhastat, men många har ändå blivit riktigt bra ändå.

– 2002 startade jag på Kungsleden ett bolag som hette Hemsö där jag köpte äldreboende för 1,5 miljarder. JM hade gått ut med ett pressmeddelande om att man sålt för 1,5 miljarder till en institution, men den institutionen sa nej. Då frågade JM sin rådgivare vem som kan ta affären i mål på tre veckor innan julafton. Rådgivaren sa ”Ring till Jens, han kan säkert fixa det”. Då köpte vi. Det är kanske den bäst affär jag gjort, men just då kanske jag inte visste vad jag köpt. Jag kunde inget om äldreboende. Det blev otroligt lönsamt. Det var nästan 9 procents avkastning.

Han har gillat att vara motvallsgrej – kanske för att han är från just Eskilstuna. Att köpa Saab-fabriken i Trollhällen – utan konkurrens, var en sådan affär.

– Vi skulle köpa fabriken för 250 miljoner. Vi tog dit Stena Metall som värderade allt järn till 80–90 miljoner, då kände jag att vi inte tar så jättestor risk. Fabriken gick i konkurs lite senare, som väntat. Men vi hade fått mycket förskottshyra. När jag senare åkte till Kina sålde jag fabriken. Det blev en bra affär.

Eskilstunasonen Jens Engwall medverkade som final på Fastighetsvärldens seminarium Logistik & Fastigheter som ägde rum i just Eskilstuna. Han har investerat i flera företag där han är delägare – och en aktiv sådan.

– Jag försöker göra som jag alltid gör när jag gått i ”pension”, saker som jag inte kan – denna gång sprit. Jag har ju alltid druckit, men aldrig tillverkat, säger Engwall och konstaterade att det varit svårare än han trodde med smaksättning och annat. På dryckesmenyn finns bland annat Love spirit brands som gör bland annat vodka och gin samt Sture vodka – varav några av produkterna finns i Systembolagets beställningssortiment.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Jens Engwalls fastighetsinvesteringar i Kina, USA, Grekland och Serbien. Och att han äger valnötsträd och mandelträd över stora landytor i Albanien.

– Det kan jag väldigt lite om också, men jag lär mig. Jag har en av de största odlingarna där, med 27.000 träd med valnöt och mandel som är nyplanterade. De ska ge tusen ton nötter årligen om fem år.

I Serbien äger han ett lyxigt seniorboende med sidoverksamhet, en hamambad.

– Vi har precis invigt. Det var på serbisk tv, på bästa sändningstid en fredagskväll, berättade Engwall och la till att han personligen varken tycker om hamam eller massage med motiveringen att ”det gör ont”.

I Washington DC har han varit med och startat ett bolag som förbränner sjukhusavfall.

– Pyrolysförgasning, förbränning under syrebrist, så tvättar man gaserna, därefter kan man tillverka el eller vätgas.

I Slovakien har Engwall en fabrik där man gör ström av plast.

– Det ligger lite för nära Ukraina, tycker min fru, så jag har bara varit där en gång. Det är väldigt intressant med plast och det finns väldigt mycket i Europa – och sedan några år har Kina förbjudit import av plastavfall, som man kan göra något bra av.

Restprodukten han får i sin fabrik i Slovakien säljer han till ett företag som gör briketter som man grillar med.

Men det finns mer på Engwalls lyra när han inte kan vara med i Bengt Kjells nya fastighetsbolag. Han har till exempel ett 3D-printbolag i Töreboda.

Och ännu mer. Han står även bakom ett företag, lite diskret, som utmanar både Jeff Bezos och Elon Musk.

– Men de ligger efter oss.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan