Samhällsfastigheter

Jens Engwalls nya satsning.

Engwall satsar på äldreboende med pool – i Serbien

Jens Engwall, Erika Kveldstad och Joakim Orthén gör en satsning inom samhällsfastigheter i östra Europa. Först ut är ett stort äldreboende i Serbien som bland annat innehåller en stor pool, en större restaurang och utsikt över Donau.

2002 gjorde Jens Engwall den första investeringen i samhällsfastigheter. Då var han pionjär inom det som under de senaste fyra–fem åren utvecklats till ett av de allra hetaste segmenten på fastighetsmarknaden. Då förvärvade Engwall, som vid tidpunkten var vd vid Kungsleden, ett antal äldreboenden inom tullarna i Stockholm och i centrala Uppsala.

Nu är han på väg att bygga upp ett bestånd inom samhällsfastigheter på Balkan. Först ut är ett äldreboende med 202 rum. Totalt handlar det om cirka 7.700 kvm när rummen är något mindre än i Sverige.

– De demografiska förutsättningarna där är ungefär densamma som här hemma. Vi bygger med skandinavisk kvalitet, vilket vi tror är väldigt uppskattat. Men vi lägger även till exempelvis en stor utomhuspool och en stor restaurang, säger Jens Engwall till Fastighetsvärlden och konstaterar att det ”finns tusentals dåliga äldreboendeplatser i Serbien”.

Det första projektet finns i Novi Sad som ligger i norra Serbien och som är landets näst största stad.

– Äldreboendet har utsikt över Donau. Det kommer att öppna i augusti eller september. Vi håller för tillfället på med inredning. Vi satsar på att det ska vara lite extra fint, säger Engwall.

Jens Engwall driver projektet bolaget Kveldhus AB som ägs tillsammans med Erika Kveldstad (vd på Stockholm Byggkoncept och som tidigare jobbat på bland annat Fastator) och Joakim Orthén (vd och grundare Nordic PM och som tidigare jobbat på bland annat Fabege).

– Vi har en fantastisk projektportfölj med en handfull projekt, främst äldreboenden. De länder som vi för närvarande tittar mest på är Serbien, Kroatien, Bosnien Hercegovina och Montenegro.

För äldreboendet i Novi Sad håller trion, via Kameo (där för övrigt Ilija Batljan nyligen gick in som storägare), på att söka finansiering via crowdfunding. Trion satsar själva 34 miljoner och söker lika mycket externt. För den första av de tre trancher för finansiering blev gensvaret mycket positivt. Lånet fulltecknades nästan direkt, i måndags kväll.

– Vi ser stor potential, men är även medvetna om riskerna och då handlar det i första hand om korruption, säger Engwall som förutom att varit vd på Kungsleden, Hemfosa och Nyfosa även gjort affär i exempelvis Ryssland och Kina.
Äldreboendet i Novi Sad kommer sannolikt att drivas av bolaget själva.

Projektet värderades av Colliers International i februari 2021 till 118 miljoner kronor.

På projektlistan finns även ett akutsjukhus i Brčko som nästan är en fristad i Bosnien Hercegovina, med hög grad av autonomi. Där kan det handla om ett mycket långt hyresavtal som tecknas med EU. Om det projektet förverkligas kommer det dock drivas av någon extern aktör. Engwall ser det som troligt att man kommer att bygga upp ett bestånd på Balkan.

– Vi ser våra investeringar som långsiktiga. Det är en väldigt intressant marknad där – och vi bidrar dessutom till att göra en skillnad. Vi är aktiva i de lite rikare delarna, men där områdena ändå ibland har en påtagligt rysk känsla, säger Engwall.

Äldreboendet i Serbien innehåller drygt 200 rum.
Det svenskägda Äldreboendet i Novi Sad har bland annat en stor pool – och erbjuder även utsikt över Donau.
Så här såg det ut på platsen för några månader sedan…
… och i augusti/september är det tänkt att äldreboende, som innehåller en spa-anläggning och stor restaurang, ska öppna.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan