Jens Engwalls nya satsning.

Engwall satsar på äldreboende med pool – i Serbien

Jens Engwall, Erika Kveldstad och Joakim Orthén gör en satsning inom samhällsfastigheter i östra Europa. Först ut är ett stort äldreboende i Serbien som bland annat innehåller en stor pool, en större restaurang och utsikt över Donau.

2002 gjorde Jens Engwall den första investeringen i samhällsfastigheter. Då var han pionjär inom det som under de senaste fyra–fem åren utvecklats till ett av de allra hetaste segmenten på fastighetsmarknaden. Då förvärvade Engwall, som vid tidpunkten var vd vid Kungsleden, ett antal äldreboenden inom tullarna i Stockholm och i centrala Uppsala.

Nu är han på väg att bygga upp ett bestånd inom samhällsfastigheter på Balkan. Först ut är ett äldreboende med 202 rum. Totalt handlar det om cirka 7.700 kvm när rummen är något mindre än i Sverige.

– De demografiska förutsättningarna där är ungefär densamma som här hemma. Vi bygger med skandinavisk kvalitet, vilket vi tror är väldigt uppskattat. Men vi lägger även till exempelvis en stor utomhuspool och en stor restaurang, säger Jens Engwall till Fastighetsvärlden och konstaterar att det ”finns tusentals dåliga äldreboendeplatser i Serbien”.

Det första projektet finns i Novi Sad som ligger i norra Serbien och som är landets näst största stad.

– Äldreboendet har utsikt över Donau. Det kommer att öppna i augusti eller september. Vi håller för tillfället på med inredning. Vi satsar på att det ska vara lite extra fint, säger Engwall.

Jens Engwall driver projektet bolaget Kveldhus AB som ägs tillsammans med Erika Kveldstad (vd på Stockholm Byggkoncept och som tidigare jobbat på bland annat Fastator) och Joakim Orthén (vd och grundare Nordic PM och som tidigare jobbat på bland annat Fabege).

– Vi har en fantastisk projektportfölj med en handfull projekt, främst äldreboenden. De länder som vi för närvarande tittar mest på är Serbien, Kroatien, Bosnien Hercegovina och Montenegro.

För äldreboendet i Novi Sad håller trion, via Kameo (där för övrigt Ilija Batljan nyligen gick in som storägare), på att söka finansiering via crowdfunding. Trion satsar själva 34 miljoner och söker lika mycket externt. För den första av de tre trancher för finansiering blev gensvaret mycket positivt. Lånet fulltecknades nästan direkt, i måndags kväll.

– Vi ser stor potential, men är även medvetna om riskerna och då handlar det i första hand om korruption, säger Engwall som förutom att varit vd på Kungsleden, Hemfosa och Nyfosa även gjort affär i exempelvis Ryssland och Kina.
Äldreboendet i Novi Sad kommer sannolikt att drivas av bolaget själva.

Projektet värderades av Colliers International i februari 2021 till 118 miljoner kronor.

På projektlistan finns även ett akutsjukhus i Brčko som nästan är en fristad i Bosnien Hercegovina, med hög grad av autonomi. Där kan det handla om ett mycket långt hyresavtal som tecknas med EU. Om det projektet förverkligas kommer det dock drivas av någon extern aktör. Engwall ser det som troligt att man kommer att bygga upp ett bestånd på Balkan.

– Vi ser våra investeringar som långsiktiga. Det är en väldigt intressant marknad där – och vi bidrar dessutom till att göra en skillnad. Vi är aktiva i de lite rikare delarna, men där områdena ändå ibland har en påtagligt rysk känsla, säger Engwall.

Äldreboendet i Serbien innehåller drygt 200 rum.
Det svenskägda Äldreboendet i Novi Sad har bland annat en stor pool – och erbjuder även utsikt över Donau.
Så här såg det ut på platsen för några månader sedan…
… och i augusti/september är det tänkt att äldreboende, som innehåller en spa-anläggning och stor restaurang, ska öppna.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan