Dolda storägaren i SBB har sålt en tredjedel

SBB:s näst största ägare Dragfast, som kontrolleras av Marjan Dragicevic, har minskat sitt ägande i SBB med en tredjedel av sina B-aktier den senaste månaden. Dragfast är även storägare i Oscar Properties, Logistea, Doxa och Cibus.

Annons

– Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta, sa Marjan Dragicevic till Fastighetsvärlden i en av mycket få intervjuer hösten 2019 när bolaget passerat 10 procent av aktieinnehavet i SBB.

Vid halvårsskiftet 2019 hade bolaget ägt drygt 5 procent.

Dragicevic kom in som ägare i SBB i samband med den stora emissionen i oktober 2016. Därefter har bolaget tillfällen ökat sitt innehav. Marjan Dragicevic beskrevs då som ”fantastisk entreprenörer, men tillbakadragna sådan”, av personer som känner honom. Någon uppmärksamhet har Marjan Dragicevic aldrig sökt.

– Jo, man är stolt och man kämpar på. Men det är mitt bolag som är huvudägare inte jag själv. Vi har varit ägare sedan flera år tillbaka i SBB och det som är lite tråkigt att det står mitt eget namn i medierna. Jag är ändå en rätt så blygsam person och äger ett bolag som heter Dragfast. Det finns ju några andra som är med där också.

Bröderna Dragicevic startade karriären med att driva ett framgångsrikt råvaruindustriföretag, som levererade råvaror till korvfabriker, vid namn S-Kon Kött. Därefter kom fastighetsbolaget S-Kon med tillgångar främst i Malmö. Det bolaget blev även en av de största ägarna i Dagon.

De direktägda fastigheter har sålt med god vinst som till stora delar placerats i aktier i olika bolag, främst SBB.

I maj 2022 blev Dragfast näst största ägare i Oscar Properties med 11,6 procent av kapital och röster. Det efter att ha köpt Castellums andel. Någon dag därefter skrev FV att Dragfast flaggat upp till 9,23 procent av kapitalet och 18,54 procent av rösterna i Logistea. I Cibus är bolaget sjätte största ägare med 3,5 procent

Dragfast har även gått in i Doxa, Greg Dingizians bolag.

Dragfast AB, som ägs av Marjan Dragicevic, har under september minskat sitt ägande i SBB med närmare 19 miljoner B-aktier, enligt DI som hänvisar till en uppdatering i ägardatatjänsten Holdings.

Tidigare ägde bolaget 60 miljoner B-aktier och 36 miljoner A-aktier. I nuläget äger Dragfast 4,7 procent av kapitalet och 11,4 procent av rösterna i SBB och är fortfarande näst största ägare efter Ilija Batljan, enligt DI/Holdings.

Andra stora ägare i SBB är Sven-Olof Johansson, Länsförsäkringar Fonder och Arvid Svensson Invest.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan