Dragfast ny storägare i Oscar Properties

SBB:s näst största ägare Dragfast, som kontrolleras av Marjan Dragicevic, är nu även storägare i Oscar Properties. Det efter att ha köpt 16,7 miljoner aktier, motsvarande 11,6 procent av kapital och röster. Dragfast har sannolikt köpt Castellums stora avyttrade aktiepost.

– Väldigt roligt att få en så välrenommerad fastighetsinvesterare köper så stor post i marknaden. Vi välkomnar dem som ägare i bolaget, säger Oscar Engelbert, vd, storägare och grundare av Oscar Properties till Fastighetsvärlden.

Vem eller vilka som sålt är oklart. Men posten är ungefär lika stor som den Castellum ägt. Castellum blev storägare i Oscar Properties i samband med en storaffär med fastigheter värda 1,7 miljarder kronor. Castellum har sålt aktieposten, enligt ett tidigare flaggningsmeddelande, och har gjort så med en förlust.

Castellum var tidigare näst största ägare i OP, precis före Oscar Engelbert. Något större är Kvalitena. Öresund är fjärde största ägare i OP.

Dragfast gick i september 2019 över 10 procent i SBB.Bakom bolaget finns Marjan Dragicevic. Nu äger bolaget 6,6 procent av kapitalet i SBB (näst största efter Ilija Batljan och större än Arvid Svensson Invest).

När Fastighetsvärlden vid det tillfället nådde Marjan Dragicevic sa han att han ogillade uppståndelsen runt investeringen.

– Jo, man är stolt och man kämpar på. Men det är mitt bolag som är huvudägare inte jag själv. Vi har varit ägare sedan flera år tillbaka i SBB och det som är lite tråkigt att det står mitt eget namn i medierna. Jag är ändå en rätt så blygsam person och äger ett bolag som heter Dragfast. Det finns ju några andra som är med där också.

Dragicevic startade karriären, tillsammans med sin bror, med att driva ett framgångsrikt råvaruindustriföretag, som levererade råvaror till korvfabriker, vid namn S-Kon Kött. De har därefter, enligt obekräftade uppgifter, köpt aktier i flera bolag från överskottet i köttverksamheten, bland annat aktier i fastighetsbolag. Ett av de större innehaven var i Dagon där de, via bolaget S-Kon, blev en av de tio största ägarna efter att vid ett flertal tillfällen ökat sitt innehav. (Dagon köptes senare av Klövern med Rutger Arnhult i spetsen).

Dragfast har även gått in i Doxa, Greg Dingizians bolag.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan