Bröderna Dragicevic ökar i SBB – når över 10 procent

Bröderna Dragicevic ökar till 79,9 miljoner aktier i SBB – ett nuvarande aktievärde på cirka 1,6 miljarder kronor.
– Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta, säger en av bröderna till FV.
FV kan berätta att bröderna har en bakgrund som större ägare i Dagon.

Annons

Bröderna Dragicevic har ökat sitt ägande i SBB.

Det totala innehavet uppgår nu till nästan 79,7 miljoner aktier, eller 9,6 procent av aktiekapitalet och 10,2 procent av rösterna. Det framgår av ett flaggningsmeddelande och rapporterades först av Nyhetsbyrån Direkt.

Det är en ökning jämfört med vid halvårskiftet då ägandet uppgick till 5,8 respektive 6,6 procent, enligt SBB:s halvårsrapport. Innehavet ligger till största delen i bolaget Dragfast AB.

Enligt FV:s justerade ägarlista, utifrån SBB:s halvårsrapport, är Dragfast nu näst största ägare sett till kapitalet och tredje störst sett till röstandel. Se ägarlista längst ner!

Bröderna Dragicevic kom in som ägare i SBB i samband med den stora emissionen i oktober 2016. Därefter har de vid ett antal tillfällen ökat sitt innehav. De beskrivs som ”fantastiska entreprenörer, men tillbakadragna sådana”.

När Fastighetsvärlden når en av bröderna, Marjan Dragicevic, säger han att han ogillar uppståndelsen runt investeringen.

– Jo, man är stolt och man kämpar på. Men det är mitt bolag som är huvudägare inte jag själv. Vi har varit ägare sedan flera år tillbaka i SBB och det som är lite tråkigt att det står mitt eget namn i medierna. Jag är ändå en rätt så blygsam person och äger ett bolag som heter Dragfast. Det finns ju några andra som är med där också.

Om själva affären säger han att Dragfast köpte A-aktier och sålde B-aktier. Sedan kom flaggningsmeddelandet och det blev ett väldigt ståhej.

Fastighetsvärlden: Varför är SBB bra att äga i?
– Vi är lite partiska men SBB är ett fantastiskt bolag och vi har varit med från början. Det är ett samhällsbyggnadsbolag som tar mycket stort ansvar. Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta.

Bröderna Dragicevic startade karriären med att driva ett framgångsrikt råvaruindustriföretag, som levererade råvaror till korvfabriker, vid namn S-Kon Kött. De har därefter, enligt obekräftade uppgifter, köpt aktier i flera bolag från överskottet i köttverksamheten, bland annat aktier i fastighetsbolag. Ett av de större innehaven var i Dagon där bröderna Dragicevic, via bolaget S-Kon, blev en av de tio största ägarna efter att vid ett flertal tillfällen ökat sitt innehav. (Dagon köptes senare av Klövern med Rutger Arnhult i spetsen).

– Vi har ägt ett 1.000-tal lägenheter under vårat operativa ägande. Sedan har vi successivt sålt av detta och köpt in oss i några bolag där vi finns med under deras paraply, ett av dem är SBB, säger Marjan Dragicevic.

Bröderna Dragicevic är enligt bolagsregistret kopplad till flera fastighetsbolag i Malmö.

Dragfast AB står som ägare till två fastigheter i Malmö, Runstenen 25 på Käglingevägen 16 i Fosie som är en minde industribyggnad, och Stapelbädden 5 på Östra Varvsgatan 6, strax bakom Kockumsskrapan på Västra Hamnen, som innehåller 13.000 kvm lokaler.

Via bolaget S-Kon ägs två fastigheter: Nötskrikan 18 i hörnet Södra Förstadsgatan och Möllevångsgatan, som förvärvades nyligen och som innehåller 900 kvm lokaler.

Dessutom ägs den större blandfastigheten Siljan 22 på Getgatan/Linnégatan, i Limhamn, som innehåller 6.800 kvm lokaler och bostäder.

Via bolaget Lastor finns fyra fastigheter som kopplas till Marjan Dragicevic. Det handlar om Domkraften 1 i Oxie som är en parkeringsplats, fastigheten Oden 2 i Tomelilla som innehåller 3.300 kvm lokaler och en stor parkeringsplats, bostadsfastigheten Pelaren 2 vid Limhamn samt en fastighet på landsbygden i Hässleholm.

Runt år 2010 skrev Fastighetsvärlden ett antal artiklar om brödernas framfart inom fastighetsbranschen i Malmö, då även ett antal försäljningar, bland annat 2009–2011, när Nötskrikan 16 vid Triangeln såldes till en bostadsrättsförening, Mästerlotsen 5 på Limhamn även den till en bostadsrättsförening och Fastigheten Lejonet 2 vid Lilla torg till till Hyresbostäder i Malmö AB (familjen Dahlqvist). Totalt försäljningsvärde vid de tre transaktionerna var 540 miljoner kronor.

Aktieägare Andel kapital Andel röster
Batljan Invest + Batljan privat 13,3 40,1
AB Arvid Svensson 7,3 10,8
Dragfast AB (bröderna Dragicevic) 9,6 10,2
Compactor (Sven-Olof Johansson) 5,7 9
Backahill (Erik Paulsson m familj) 3,4 5,7
Assindia AB (Keith Olsson) 0,9 1,8
AktFast Förv. (Per-Olof Andersson) 0,8 1,8
Michael Cocozza 5,5 1,7
Stiftelsen för Strategisk Forskning 5,1 1,6
HighHill Intressenter (Claes Nordström) 4,9 1,5
Lennart Schuss 2,2 1,5
Oscar Lekander 0,5 1,2
Krister Karlsson 0,4 1,2
Postens Pensionsstiftelse 3,3 1

Jämfört med ägarlistan vid årsskiftet har Inv. Cyclops (Gunnar Isaksson) och Meteva AS (Trond Mohn) försvunnit som storägare. Norrmannen kom in som storägare i samband med SBB:s miljardköp i centrala Oslo (som därefter avyttrats).

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan