Bröderna Dragicevic ökar i SBB – når över 10 procent

Bröderna Dragicevic ökar till 79,9 miljoner aktier i SBB – ett nuvarande aktievärde på cirka 1,6 miljarder kronor.
– Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta, säger en av bröderna till FV.
FV kan berätta att bröderna har en bakgrund som större ägare i Dagon.

Bröderna Dragicevic har ökat sitt ägande i SBB.

Det totala innehavet uppgår nu till nästan 79,7 miljoner aktier, eller 9,6 procent av aktiekapitalet och 10,2 procent av rösterna. Det framgår av ett flaggningsmeddelande och rapporterades först av Nyhetsbyrån Direkt.

Det är en ökning jämfört med vid halvårskiftet då ägandet uppgick till 5,8 respektive 6,6 procent, enligt SBB:s halvårsrapport. Innehavet ligger till största delen i bolaget Dragfast AB.

Enligt FV:s justerade ägarlista, utifrån SBB:s halvårsrapport, är Dragfast nu näst största ägare sett till kapitalet och tredje störst sett till röstandel. Se ägarlista längst ner!

Bröderna Dragicevic kom in som ägare i SBB i samband med den stora emissionen i oktober 2016. Därefter har de vid ett antal tillfällen ökat sitt innehav. De beskrivs som ”fantastiska entreprenörer, men tillbakadragna sådana”.

När Fastighetsvärlden når en av bröderna, Marjan Dragicevic, säger han att han ogillar uppståndelsen runt investeringen.

– Jo, man är stolt och man kämpar på. Men det är mitt bolag som är huvudägare inte jag själv. Vi har varit ägare sedan flera år tillbaka i SBB och det som är lite tråkigt att det står mitt eget namn i medierna. Jag är ändå en rätt så blygsam person och äger ett bolag som heter Dragfast. Det finns ju några andra som är med där också.

Om själva affären säger han att Dragfast köpte A-aktier och sålde B-aktier. Sedan kom flaggningsmeddelandet och det blev ett väldigt ståhej.

Fastighetsvärlden: Varför är SBB bra att äga i?
– Vi är lite partiska men SBB är ett fantastiskt bolag och vi har varit med från början. Det är ett samhällsbyggnadsbolag som tar mycket stort ansvar. Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta.

Bröderna Dragicevic startade karriären med att driva ett framgångsrikt råvaruindustriföretag, som levererade råvaror till korvfabriker, vid namn S-Kon Kött. De har därefter, enligt obekräftade uppgifter, köpt aktier i flera bolag från överskottet i köttverksamheten, bland annat aktier i fastighetsbolag. Ett av de större innehaven var i Dagon där bröderna Dragicevic, via bolaget S-Kon, blev en av de tio största ägarna efter att vid ett flertal tillfällen ökat sitt innehav. (Dagon köptes senare av Klövern med Rutger Arnhult i spetsen).

– Vi har ägt ett 1.000-tal lägenheter under vårat operativa ägande. Sedan har vi successivt sålt av detta och köpt in oss i några bolag där vi finns med under deras paraply, ett av dem är SBB, säger Marjan Dragicevic.

Bröderna Dragicevic är enligt bolagsregistret kopplad till flera fastighetsbolag i Malmö.

Dragfast AB står som ägare till två fastigheter i Malmö, Runstenen 25 på Käglingevägen 16 i Fosie som är en minde industribyggnad, och Stapelbädden 5 på Östra Varvsgatan 6, strax bakom Kockumsskrapan på Västra Hamnen, som innehåller 13.000 kvm lokaler.

Via bolaget S-Kon ägs två fastigheter: Nötskrikan 18 i hörnet Södra Förstadsgatan och Möllevångsgatan, som förvärvades nyligen och som innehåller 900 kvm lokaler.

Dessutom ägs den större blandfastigheten Siljan 22 på Getgatan/Linnégatan, i Limhamn, som innehåller 6.800 kvm lokaler och bostäder.

Via bolaget Lastor finns fyra fastigheter som kopplas till Marjan Dragicevic. Det handlar om Domkraften 1 i Oxie som är en parkeringsplats, fastigheten Oden 2 i Tomelilla som innehåller 3.300 kvm lokaler och en stor parkeringsplats, bostadsfastigheten Pelaren 2 vid Limhamn samt en fastighet på landsbygden i Hässleholm.

Runt år 2010 skrev Fastighetsvärlden ett antal artiklar om brödernas framfart inom fastighetsbranschen i Malmö, då även ett antal försäljningar, bland annat 2009–2011, när Nötskrikan 16 vid Triangeln såldes till en bostadsrättsförening, Mästerlotsen 5 på Limhamn även den till en bostadsrättsförening och Fastigheten Lejonet 2 vid Lilla torg till till Hyresbostäder i Malmö AB (familjen Dahlqvist). Totalt försäljningsvärde vid de tre transaktionerna var 540 miljoner kronor.

AktieägareAndel kapitalAndel röster
Batljan Invest + Batljan privat13,340,1
AB Arvid Svensson7,310,8
Dragfast AB (bröderna Dragicevic)9,610,2
Compactor (Sven-Olof Johansson)5,79
Backahill (Erik Paulsson m familj)3,45,7
Assindia AB (Keith Olsson)0,91,8
AktFast Förv. (Per-Olof Andersson)0,81,8
Michael Cocozza5,51,7
Stiftelsen för Strategisk Forskning5,11,6
HighHill Intressenter (Claes Nordström)4,91,5
Lennart Schuss2,21,5
Oscar Lekander0,51,2
Krister Karlsson0,41,2
Postens Pensionsstiftelse3,31

Jämfört med ägarlistan vid årsskiftet har Inv. Cyclops (Gunnar Isaksson) och Meteva AS (Trond Mohn) försvunnit som storägare. Norrmannen kom in som storägare i samband med SBB:s miljardköp i centrala Oslo (som därefter avyttrats).

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Tillbaka till förstasidan