Bröderna Dragicevic ökar i SBB – når över 10 procent

Bröderna Dragicevic ökar till 79,9 miljoner aktier i SBB – ett nuvarande aktievärde på cirka 1,6 miljarder kronor.
– Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta, säger en av bröderna till FV.
FV kan berätta att bröderna har en bakgrund som större ägare i Dagon.

Bröderna Dragicevic har ökat sitt ägande i SBB.

Det totala innehavet uppgår nu till nästan 79,7 miljoner aktier, eller 9,6 procent av aktiekapitalet och 10,2 procent av rösterna. Det framgår av ett flaggningsmeddelande och rapporterades först av Nyhetsbyrån Direkt.

Det är en ökning jämfört med vid halvårskiftet då ägandet uppgick till 5,8 respektive 6,6 procent, enligt SBB:s halvårsrapport. Innehavet ligger till största delen i bolaget Dragfast AB.

Enligt FV:s justerade ägarlista, utifrån SBB:s halvårsrapport, är Dragfast nu näst största ägare sett till kapitalet och tredje störst sett till röstandel. Se ägarlista längst ner!

Bröderna Dragicevic kom in som ägare i SBB i samband med den stora emissionen i oktober 2016. Därefter har de vid ett antal tillfällen ökat sitt innehav. De beskrivs som ”fantastiska entreprenörer, men tillbakadragna sådana”.

När Fastighetsvärlden når en av bröderna, Marjan Dragicevic, säger han att han ogillar uppståndelsen runt investeringen.

– Jo, man är stolt och man kämpar på. Men det är mitt bolag som är huvudägare inte jag själv. Vi har varit ägare sedan flera år tillbaka i SBB och det som är lite tråkigt att det står mitt eget namn i medierna. Jag är ändå en rätt så blygsam person och äger ett bolag som heter Dragfast. Det finns ju några andra som är med där också.

Om själva affären säger han att Dragfast köpte A-aktier och sålde B-aktier. Sedan kom flaggningsmeddelandet och det blev ett väldigt ståhej.

Fastighetsvärlden: Varför är SBB bra att äga i?
– Vi är lite partiska men SBB är ett fantastiskt bolag och vi har varit med från början. Det är ett samhällsbyggnadsbolag som tar mycket stort ansvar. Vi har bedömt att nyckelpersonerna i SBB har en mycket bra kunskap i det mesta.

Bröderna Dragicevic startade karriären med att driva ett framgångsrikt råvaruindustriföretag, som levererade råvaror till korvfabriker, vid namn S-Kon Kött. De har därefter, enligt obekräftade uppgifter, köpt aktier i flera bolag från överskottet i köttverksamheten, bland annat aktier i fastighetsbolag. Ett av de större innehaven var i Dagon där bröderna Dragicevic, via bolaget S-Kon, blev en av de tio största ägarna efter att vid ett flertal tillfällen ökat sitt innehav. (Dagon köptes senare av Klövern med Rutger Arnhult i spetsen).

– Vi har ägt ett 1.000-tal lägenheter under vårat operativa ägande. Sedan har vi successivt sålt av detta och köpt in oss i några bolag där vi finns med under deras paraply, ett av dem är SBB, säger Marjan Dragicevic.

Bröderna Dragicevic är enligt bolagsregistret kopplad till flera fastighetsbolag i Malmö.

Dragfast AB står som ägare till två fastigheter i Malmö, Runstenen 25 på Käglingevägen 16 i Fosie som är en minde industribyggnad, och Stapelbädden 5 på Östra Varvsgatan 6, strax bakom Kockumsskrapan på Västra Hamnen, som innehåller 13.000 kvm lokaler.

Via bolaget S-Kon ägs två fastigheter: Nötskrikan 18 i hörnet Södra Förstadsgatan och Möllevångsgatan, som förvärvades nyligen och som innehåller 900 kvm lokaler.

Dessutom ägs den större blandfastigheten Siljan 22 på Getgatan/Linnégatan, i Limhamn, som innehåller 6.800 kvm lokaler och bostäder.

Via bolaget Lastor finns fyra fastigheter som kopplas till Marjan Dragicevic. Det handlar om Domkraften 1 i Oxie som är en parkeringsplats, fastigheten Oden 2 i Tomelilla som innehåller 3.300 kvm lokaler och en stor parkeringsplats, bostadsfastigheten Pelaren 2 vid Limhamn samt en fastighet på landsbygden i Hässleholm.

Runt år 2010 skrev Fastighetsvärlden ett antal artiklar om brödernas framfart inom fastighetsbranschen i Malmö, då även ett antal försäljningar, bland annat 2009–2011, när Nötskrikan 16 vid Triangeln såldes till en bostadsrättsförening, Mästerlotsen 5 på Limhamn även den till en bostadsrättsförening och Fastigheten Lejonet 2 vid Lilla torg till till Hyresbostäder i Malmö AB (familjen Dahlqvist). Totalt försäljningsvärde vid de tre transaktionerna var 540 miljoner kronor.

Aktieägare Andel kapital Andel röster
Batljan Invest + Batljan privat 13,3 40,1
AB Arvid Svensson 7,3 10,8
Dragfast AB (bröderna Dragicevic) 9,6 10,2
Compactor (Sven-Olof Johansson) 5,7 9
Backahill (Erik Paulsson m familj) 3,4 5,7
Assindia AB (Keith Olsson) 0,9 1,8
AktFast Förv. (Per-Olof Andersson) 0,8 1,8
Michael Cocozza 5,5 1,7
Stiftelsen för Strategisk Forskning 5,1 1,6
HighHill Intressenter (Claes Nordström) 4,9 1,5
Lennart Schuss 2,2 1,5
Oscar Lekander 0,5 1,2
Krister Karlsson 0,4 1,2
Postens Pensionsstiftelse 3,3 1

Jämfört med ägarlistan vid årsskiftet har Inv. Cyclops (Gunnar Isaksson) och Meteva AS (Trond Mohn) försvunnit som storägare. Norrmannen kom in som storägare i samband med SBB:s miljardköp i centrala Oslo (som därefter avyttrats).

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Köper bredvid Centralen

Fastighetsaffär mitt i Stockholm. Varit till salu sedan 2019. FV avslöjar priset – som är smått chockerande lågt.

Stort kontorsprojekt bantas med 20.000 kvm

Ytan minskas för att rädda floran. Läs om de nya planerna för projektet som ligger inom tullarna i Stockholm.

Klart: Trianon i mål med köp av börsbolag

Fastigheter för 1,5 miljarder kronor ingår.

Skapar jv med risk för kallsup

Investeringsbehovet bedöms uppgå till 40–60 miljarder kronor den närmaste tiden.

SBB fångar polisen och låser in i 15 år

Kontrakt på cirka 9.000 kvm signerat.

Nytt uppbrott på Kungsgatan – lämnar efter 24 år

Fabege har gjort klart med ny hyresgäst i känt hörnläge.

Tillbaka till förstasidan