Burgarkulmen är nådd – en kedja går mot strömmen

På bara ett halvår har mer än 30 restauranger försvunnit. I princip samtliga kedjor har backat något och främst är det de mindre som fått stänga. Men det finns en kedja som drar i motsatt riktning.

 

Annons

I Fastighetsvärlden sammanställning av burgarkedjor i Sverige som gjordes i juni i år såg det fortfarande ut som om det rådde goda tider för restaurangkedjorna som då sammanlagt hade 905 restauranger i landet. Men efter sommaren vände trenden. På ett halvår har antalet restauranger sjunkit med 33 till 872 vilket även är lägre än de 890 restauranger som fanns vid årsskiftet 2022-2023.

Det är främst de mindre kedjorna som har sett en minskning av restauranger samtidigt som bland annat stora och mellanstora kedjor som Frasses och Bastard Burgers stått relativt stilla.

– Vi är så klart inte opåverkade av det ekonomiska läget men vi är ändå i en position där vi känner oss säkrare att investera i vår nuvarande position än någonsin tidigare, säger Simon Wanler, vd på Bastard Burgers.

I juli försattes Bores i konkurs och därefter ansökte Varma Spisen Holdings som driver Tugg Burgers och Flippin’ Burgers om konkurs för tre av sina bolag och rekonstruktion för åtta andra bolag. Kedjorna drivs nu vidare i andra ägarkonstellationer och med färre restauranger

Under hösten ansökte även kedjan Babas Burgers ansökt om rekonstruktion och har också sett antalet restauranger minska från 20 till 15.

De stora jättarna med över hundra restauranger på den svenska marknaden McDonalds, Burger King, Sibylla och Max står fortsatt stadiga på toppen men McDonalds och Sibylla har båda minskat med 5 restauranger vardera under det senaste året. Även Burger King har minskat med två restauranger under året som gått. Brödernas som haft en snabb expansion de senaste åren var även de över 100-strecket för ett halvår sedan men har nu halkat tillbaka något till 95 restauranger i Sverige.

Över lag är det dåliga tider för restauranger just nu. Fram till november i år har 724 företag inom restaurang och hotell försatts i konkurs enligt statistik från UC. Förra året låg de siffrorna under samma period på 588.

Men när andra kedjor bromsar så finns det en som gasar just nu och det är Mister York som startade sin verksamhet med en food-truck i Kalmar 2020 mitt under pandemin. Sedan dess har kedjan expanderat snabbt och bara under det senaste året har antalet restauranger mer än fördubblats från 9 till 21.

Framgången ligger enligt företagets Mister Yorks vd och medgrundare Gustav Haglund i produktionen. Till en början, och fortfarande, lagas många av burgarna i containers där man inte behöver bry sig om antalet sittplatser.

– Det som skiljer oss åt från många andra är att det vill driva restaurang – men vi driver riktiga produktionssystem som gör att vi kan producera kvalitativa burgare som kan tävla med premium-segmentet till ett lägre pris, säger Gustav Haglund.

Den senaste expansionen har skett genom att Mister York tagit över lokaler som andra burgarrestauranger valt att lämna och det är fortsatt av intresse då det enligt Gustav Haglund handlar oftast handlar om bra lägen där andra helt enkelt inte kunnat håll kalkylen. Framöver är det dock varken containrar eller andras lokaler som gäller.

– Inga fler containers kommer det att bli då vi inte har så många platser för det. Kommer det komma fler bra lägen med en befintlig aktör som vill lämna är vi intresserade av att gå in i befintliga lokaler. Men den stora framtiden för oss är att bygga helt egna koncepthus med exakta mått så vi kan få in vår utrustning. Det hela bygger på att vi har en viss typ av kök som inte bara fungerar nu utan även klarar volymerna om tio år.

En av de lokaler som Mister York tagit över är den centralt placerade restaurangen på Sveavägen 47 i Stockholm där tidigare Jureskogs låg. För även om det främst är lägen utanför centrum som lockar mest är Mister York inte helt ointresserade av citylägen.

– Citylägen kan vi tänka oss men då måste det vara AA-lägen på den bästa gatan i Stockholm eller Malmö eller liknande, säger Gustav Haglund.

Utvecklingen av antalet burgarresturanger det senaste året:

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan