Burgarkulmen är nådd – en kedja går mot strömmen

På bara ett halvår har mer än 30 restauranger försvunnit. I princip samtliga kedjor har backat något och främst är det de mindre som fått stänga. Men det finns en kedja som drar i motsatt riktning.

 

Annons

I Fastighetsvärlden sammanställning av burgarkedjor i Sverige som gjordes i juni i år såg det fortfarande ut som om det rådde goda tider för restaurangkedjorna som då sammanlagt hade 905 restauranger i landet. Men efter sommaren vände trenden. På ett halvår har antalet restauranger sjunkit med 33 till 872 vilket även är lägre än de 890 restauranger som fanns vid årsskiftet 2022-2023.

Det är främst de mindre kedjorna som har sett en minskning av restauranger samtidigt som bland annat stora och mellanstora kedjor som Frasses och Bastard Burgers stått relativt stilla.

– Vi är så klart inte opåverkade av det ekonomiska läget men vi är ändå i en position där vi känner oss säkrare att investera i vår nuvarande position än någonsin tidigare, säger Simon Wanler, vd på Bastard Burgers.

I juli försattes Bores i konkurs och därefter ansökte Varma Spisen Holdings som driver Tugg Burgers och Flippin’ Burgers om konkurs för tre av sina bolag och rekonstruktion för åtta andra bolag. Kedjorna drivs nu vidare i andra ägarkonstellationer och med färre restauranger

Under hösten ansökte även kedjan Babas Burgers ansökt om rekonstruktion och har också sett antalet restauranger minska från 20 till 15.

De stora jättarna med över hundra restauranger på den svenska marknaden McDonalds, Burger King, Sibylla och Max står fortsatt stadiga på toppen men McDonalds och Sibylla har båda minskat med 5 restauranger vardera under det senaste året. Även Burger King har minskat med två restauranger under året som gått. Brödernas som haft en snabb expansion de senaste åren var även de över 100-strecket för ett halvår sedan men har nu halkat tillbaka något till 95 restauranger i Sverige.

Över lag är det dåliga tider för restauranger just nu. Fram till november i år har 724 företag inom restaurang och hotell försatts i konkurs enligt statistik från UC. Förra året låg de siffrorna under samma period på 588.

Men när andra kedjor bromsar så finns det en som gasar just nu och det är Mister York som startade sin verksamhet med en food-truck i Kalmar 2020 mitt under pandemin. Sedan dess har kedjan expanderat snabbt och bara under det senaste året har antalet restauranger mer än fördubblats från 9 till 21.

Framgången ligger enligt företagets Mister Yorks vd och medgrundare Gustav Haglund i produktionen. Till en början, och fortfarande, lagas många av burgarna i containers där man inte behöver bry sig om antalet sittplatser.

– Det som skiljer oss åt från många andra är att det vill driva restaurang – men vi driver riktiga produktionssystem som gör att vi kan producera kvalitativa burgare som kan tävla med premium-segmentet till ett lägre pris, säger Gustav Haglund.

Den senaste expansionen har skett genom att Mister York tagit över lokaler som andra burgarrestauranger valt att lämna och det är fortsatt av intresse då det enligt Gustav Haglund handlar oftast handlar om bra lägen där andra helt enkelt inte kunnat håll kalkylen. Framöver är det dock varken containrar eller andras lokaler som gäller.

– Inga fler containers kommer det att bli då vi inte har så många platser för det. Kommer det komma fler bra lägen med en befintlig aktör som vill lämna är vi intresserade av att gå in i befintliga lokaler. Men den stora framtiden för oss är att bygga helt egna koncepthus med exakta mått så vi kan få in vår utrustning. Det hela bygger på att vi har en viss typ av kök som inte bara fungerar nu utan även klarar volymerna om tio år.

En av de lokaler som Mister York tagit över är den centralt placerade restaurangen på Sveavägen 47 i Stockholm där tidigare Jureskogs låg. För även om det främst är lägen utanför centrum som lockar mest är Mister York inte helt ointresserade av citylägen.

– Citylägen kan vi tänka oss men då måste det vara AA-lägen på den bästa gatan i Stockholm eller Malmö eller liknande, säger Gustav Haglund.

Utvecklingen av antalet burgarresturanger det senaste året:

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan