Bonava om sin verksamhet i S:t Petersburg

Bonava har verksamhet i S:t Petersburg sedan länge. Nu skriver bolaget att det är för tidigt att uttala sig om hur bolaget kommer att påverkas men givet situationens allvar ökar bolaget transparensen kring verksamheten i S:t Petersburg.

Annons

FV berättade förra veckan om fem svenska fastighetsbolag som har verksamhet i Ryssland, varav Bonava är ett.

Nu kommunicerar bolaget i ett långt meddelande hur man ser på situationen:

– Vår högsta prioritet är att säkerställa våra anställdas hälsa och säkerhet. Bonava har 370 kollegor i S:t Petersburg. Vi följer löpande all tillgänglig information för att skapa oss en överblick över hur situationen utvecklar sig, detta för att kunna fatta de bästa besluten för våra anställda och vår verksamhet. För tillfället ser vi inte någon särskild påverkan på våra övriga marknader.

– Under 2021 uppgick nettoomsättningen i S:t Petersburg till 745 MSEK motsvarande 5 procent av koncernens nettoomsättning. S:t Petersburgs del av det totala rörelseresultatet för koncernen 2021 uppgick till 155 MSEK. Bonava har idag 810 bostäder i produktion i S:t Petersburg och produktionen fortgår enligt plan. Majoriteten av de bostäder som är i produktion har kunderna redan förskottsbetalat och dessa förväntas överlämnas under slutet av 2022 och början på 2023. Bonava har inga produktionsstarter planerade under det första kvartalet i S:t Petersburg.

– Kortsiktigt innebär den ryska centralbankens beslut, att höja reporäntan till 20 procent, inte någon väsentlig effekt för Bonava. Den lokala projektfinansieringen kommer inte att påverkas i någon högre utsträckning då både Bonavas upplåning och utlåning är baserad på reporäntan. På medel-och lång sikt är det svårare att förutspå huruvida detta kommer att påverka oss eller inte. Det finns ingen internutlåning från Sverige utan all finansiering sker lokalt i S:t Petersburg med hjälp av våra relationsbanker, vi har således ingen riskexponering mellan våra marknader. Våra relationsbanker har idag möjlighet att utföra betalningar. Bonava har ingen säkring i rubel vilket innebär att nedgången i rubel får en negativ omräkningseffekt på bolagets siffror. Den rubelkurs som gällde vid stängning den 28 februari hade en negativ påverkan på koncernens eget kapital om minus 129 MSEK givet redovisat eget kapital om 666 MSEK per den 31 december 2021. S:t Petersburgs del av totalt eget kapital i koncernen uppgick till 8 procent.

– Bonava har sedan 2006 skapat grannskap i S:t Petersburg. Bolaget bygger bostäder till familjer vilka har en önskan att köpa en hållbar bostad av hög kvalitet. I S:t Petersburg har Bonavas höga standard för hälsa och säkerhet och bolagets uppförandekod bidragit till att förändra branschen i en ansvarstagande riktning. Bolaget var den första aktören att driva bostadsutveckling utifrån en hållbarhetsagenda.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan