Atrium Ljungberg planerar att utöka sitt bestånd i Hagastaden med projektet Life City. Illustration: ON Arkitekter

Bildextra: Så blir Atrium Ljungbergs nya klenod

Hösten 2019 är det tänkt att Atrium Ljungbergs kontorsfastighet i Hagastaden ska stå klar. Fastigheten planeras till 26 000 kvadratmeter och ska locka hyresgäster inom life science. Planerna är en hyresnivå på 3.900 kronor per kvadratmeter.  

Atrium Ljungberg planerar att påbörja projekteringen av sin fastighet Life City i Hagastaden under 2016. Själva byggstarten är satt till 2017 och invigning är planerad till hösten 2019. Nu pågår arbetet med ett slutgiltigt exploateringsavtal och att söka bygglov.

Fastigheten kommer landa på 26.000 kvadratmeter fördelat på ett dubbelt entréplan samt fem våningsplan. Varje våningsplan blir 4.200 kvadratmeter. Företaget hade länge planer på ett sjätte våningsplan vilket skulle ha inneburit en uthyrningsbar yta på 30 000 kvadratmeter men nöjer sig med en våning mindre. Atrium Ljungbergs Life City har en byggrätt på 36 000 kvm med en byggnad för verksamheter inom life science.

Fastigheten Life City ska placeras över motorvägen E4/E20 mellan Norra Tornet, som Oscar Properties planerar, och Nya Karolinska Universitetssjukhuset.

Så här är det tänkt att Hagastaden ska se ut när stadsdelen är färdigutvecklad. Illustration: ON Arkitekter
Så här är det tänkt att Hagastaden ska se ut när stadsdelen är färdigutvecklad med Atrium Ljungbergs Life City-fastighet placerad över E4/E20. Illustration: ON Arkitekter

I området kring Hagastaden har Atrium Ljungberg i dag fyra fastigheter; Blästern 6, Blästern 11, Blästern 13 och i slutet av 2012 förvärvades Härden 14 från GE Capital Real Estate, och har totalt 94.000 kvadratmeter. Blästern-byggnaderna är äldre industrifastigheter som Apotekarnes Mineralvattenfabrik, Glashuset och PV-palatset från 1930-talet som moderniserats till kontorslokaler.

Den nya Life City-fastigheten är tänkt att fungera som ett klustret för hyresgäster inom life science. Totalt får Atrium Ljungberg över 110 000 kvadratmeter i Hagastaden när Life City-fastigheten är färdigbyggd hösten 2019.

– Markanvisningen och detaljplanen är planerad för life science, så hyresgäster ska vara verksamma inom detta område, berättar Peter Johansson, Marknadsansvarig Kontor på Atrium Ljungberg.

Sedan slutet av augusti har förhandlingar med potentiella hyresgäster pågått. Hittills har inga avtal signerats men hyresnivån är planerad till 3.900 kronor per kvadratmeter.

– Vi ser ett enormt uppsving för klustret kring life science i Hagastaden och vi för konkreta dialoger med hyresgäster och har fått en enorm respons. Vi söker först efter ett par tunga hyresgäster, säger Peter Johansson till Fastighetsvärlden.

Atrium Ljungberg är en de större fastighetsägarna i området och några av hyresgäster i Hagastaden idag är Stockholms läns landsting, Vironova och senaste större tillskottet MSD.

I Hagastaden har NCC byggt en och är i slutfasen med ytterligare en kontorsfastighet i närheten av Atrium Ljungbergs projekt. De båda fastigheterna, Torsplan 1 och 2, är på 30.000 kvadratmeter respektive 23.000 kvadratmeter. Fastigheterna är sålda till KLP och Castellum. I närheten har även några aktörer satt igång med bostadsproduktion. Bland annat kommer Ikano Bostäder bygga två lamellhus och fyra högre tornhus på upp till 13 våningar: Totalt blir det cirka 270 lägenheter med inflyttning i olika etapper från 2019. Även Veidekke Bostad planerar att bygga cirka 300 bostadsrättslägenheter vid Hagaterassen med inflyttning under 2018.

Här finns en 3D-film om Life City

 

Atrium Ljungbergs fastighet Life City sett från motorvägen E4/E20 norrgående. Illustration: ON Arkitekter
Fasaden på Atrium Ljungbergs fastighet Life City sett från motorvägen E4/E20 norrut. Illustration: ON Arkitekter
xx
Life City planeras bli 26.000 kvadratmeter med ett dubbel entreplan. Illustrationer: ON Arkitekter.
En av Atrium Ljungbergs befintliga fastigheter, Blästern 6, i Hagastaden. Foto: Erik Lefvander
En av Atrium Ljungbergs befintliga fastigheter i Hagastaden, Blästern 6. Foto: Erik Lefvander

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Atrium Ljungberg köper klassiskt kontor i Sundbyberg

Omfattar drygt 8.000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Så stor blir Oscars förlust – preliminära siffror

FV granskar den icke-formella årsredovisningen.

Så ser prislappen ut för Hagastadens nya landmärke

Cirkelformad prestigebyggnad om 24.000 kvm lokaler.

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Tillbaka till förstasidan