Bayer flyttar och hyr 3.000 kvm av AH i Hagastaden

Ett av världens ledande life science-företag, Bayer, har beslutat att flytta från Frösunda och in på Karolinska Institutets Campus i Solna. Det är den största privata förhyrningen i området där fastigheterna ägs av Akademiska Hus.

Tyska Bayer har sedan länge haft till kontor i Frösunda, längs med E4:an, i en fastighet som ägs av Vasakronan. I flyttprocessen har bolaget tittat på åtta olika flyttalternativ, varav två inne på Karolinska Institutets område.

Adressen för Bayers nya svenska huvudkontor från 1 april 2019 är Berzelius väg 35, vilket är i den sydöstra delen av området – och nära Hagastaden och de kommande tunnelbaneuppgångarna. Grannar blir bland annat S:t Eriks Ögonsjukhus och Nobel Forum, Nobelstiftelsens hus och det övriga life science-kluster som finns i närområdet och som blir allt starkare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden omfattar förhyrningen 3.000 kvm lokaler.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Bayer genom hela processen från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtalet med Akademiska Hus.

Hos Akademiska Hus kommer Bayers personal sitta i aktivitetsbaserade lokaler. Hos Vasakronan idag är det rumslösning som gäller och där är det idag fullt. I de nya lokalerna räknar Bayer med att kunna expandera.

Flytten från Frösunda ger Vasakronan ytterligare huvudbry i Frösunda eftersom Vasakronan har en stor projektfastighet där man ännu inte gjort någon uthyrning.

Karolinska Institutets område var länge stängt för privata bolag, men har långsamt öppnats upp och det finns idag ett antal privata bolag som hyr lokaler där. Enligt Fastighetsvärldens kännedom är dock Bayerns kontrakt det största.

Bayers kontor hamnar nära Hagastaden och även intill E4:an (som inte syns till höger).

Läkemedelsföretag har alltmer börjat öppna upp för dialog och samverkan. Genom att föra samman företag och forskning symboliserar Bayers flytt ett paradigmskifte för läkemedelsbranschen i Sverige.

Enligt Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, är flytten därför betydelsefull både för Sverige och huvudstadsregionen.

– Stockholm kan bli ett världsledande nav inom både life science och health tech. Visionen är att skapa ett kunskapskluster med forskning, sjukvård och stora och små företag. Lyckas vi med det kommer hela regionens attraktionskraft att öka. I det sammanhanget är Bayers flytt en pusselbit, säger Maria Rankka.

Framtidens life science-företag behöver samverka med såväl akademi och forskare som entreprenörer och politiker. Enligt Henrik Wulff, VD för Bayer i Sverige, är flytten till KI Campus ett naturligt steg och reflekterar Bayers hela förhållningssätt:

– Bayer vet att innovation sker bäst när olika perspektiv möts och flytten symboliserar vår tilltro till kraften i samverkan. Vi är övertygade om att flytten kommer att resultera i spännande, innovativa möten som får positiva effekter för såväl människor som samhället i stort.

Bayer stärker samtidigt sin samverkan på flera områden i Sverige. Bland annat genom partnerskap med Norrsken Foundation och Stockholm School of Entrepreneurship, och konceptet Mashup där företaget bjuder in entreprenörer, forskare, akademiker, politiker och allmänhet till dialog om innovation och etik kring utmaningar kopplat till hälsa och hållbarhet.

Fler Nyheter från förstasidan

Humlegårdens hus oskadda

Kraftig explosion i Hagalund där Humlegården äger 80 procent av fastigheterna.

Syskonpar köper för 400 mkr

Förvärvar 32.000 kvm bostäder och lokaler i centralt läge.

Microsoft slår till och köper 120.000 kvm mark

Avser att bygga ett datacenter i världsklass.

Akelius: ”Det är istället ett slag i ansiktet”

Kommenterar förslag som berör 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Tillbaka till förstasidan