Bayer flyttar och hyr 3.000 kvm av AH i Hagastaden

Ett av världens ledande life science-företag, Bayer, har beslutat att flytta från Frösunda och in på Karolinska Institutets Campus i Solna. Det är den största privata förhyrningen i området där fastigheterna ägs av Akademiska Hus.

Tyska Bayer har sedan länge haft till kontor i Frösunda, längs med E4:an, i en fastighet som ägs av Vasakronan. I flyttprocessen har bolaget tittat på åtta olika flyttalternativ, varav två inne på Karolinska Institutets område.

Adressen för Bayers nya svenska huvudkontor från 1 april 2019 är Berzelius väg 35, vilket är i den sydöstra delen av området – och nära Hagastaden och de kommande tunnelbaneuppgångarna. Grannar blir bland annat S:t Eriks Ögonsjukhus och Nobel Forum, Nobelstiftelsens hus och det övriga life science-kluster som finns i närområdet och som blir allt starkare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden omfattar förhyrningen 3.000 kvm lokaler.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Bayer genom hela processen från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtalet med Akademiska Hus.

Hos Akademiska Hus kommer Bayers personal sitta i aktivitetsbaserade lokaler. Hos Vasakronan idag är det rumslösning som gäller och där är det idag fullt. I de nya lokalerna räknar Bayer med att kunna expandera.

Flytten från Frösunda ger Vasakronan ytterligare huvudbry i Frösunda eftersom Vasakronan har en stor projektfastighet där man ännu inte gjort någon uthyrning.

Karolinska Institutets område var länge stängt för privata bolag, men har långsamt öppnats upp och det finns idag ett antal privata bolag som hyr lokaler där. Enligt Fastighetsvärldens kännedom är dock Bayerns kontrakt det största.

Bayers kontor hamnar nära Hagastaden och även intill E4:an (som inte syns till höger).

Läkemedelsföretag har alltmer börjat öppna upp för dialog och samverkan. Genom att föra samman företag och forskning symboliserar Bayers flytt ett paradigmskifte för läkemedelsbranschen i Sverige.

Enligt Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, är flytten därför betydelsefull både för Sverige och huvudstadsregionen.

– Stockholm kan bli ett världsledande nav inom både life science och health tech. Visionen är att skapa ett kunskapskluster med forskning, sjukvård och stora och små företag. Lyckas vi med det kommer hela regionens attraktionskraft att öka. I det sammanhanget är Bayers flytt en pusselbit, säger Maria Rankka.

Framtidens life science-företag behöver samverka med såväl akademi och forskare som entreprenörer och politiker. Enligt Henrik Wulff, VD för Bayer i Sverige, är flytten till KI Campus ett naturligt steg och reflekterar Bayers hela förhållningssätt:

– Bayer vet att innovation sker bäst när olika perspektiv möts och flytten symboliserar vår tilltro till kraften i samverkan. Vi är övertygade om att flytten kommer att resultera i spännande, innovativa möten som får positiva effekter för såväl människor som samhället i stort.

Bayer stärker samtidigt sin samverkan på flera områden i Sverige. Bland annat genom partnerskap med Norrsken Foundation och Stockholm School of Entrepreneurship, och konceptet Mashup där företaget bjuder in entreprenörer, forskare, akademiker, politiker och allmänhet till dialog om innovation och etik kring utmaningar kopplat till hälsa och hållbarhet.

Fler Nyheter från förstasidan

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre igång

Vid niotiden drog Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Tillbaka till förstasidan