Bayer flyttar och hyr 3.000 kvm av AH i Hagastaden

Ett av världens ledande life science-företag, Bayer, har beslutat att flytta från Frösunda och in på Karolinska Institutets Campus i Solna. Det är den största privata förhyrningen i området där fastigheterna ägs av Akademiska Hus.

Tyska Bayer har sedan länge haft till kontor i Frösunda, längs med E4:an, i en fastighet som ägs av Vasakronan. I flyttprocessen har bolaget tittat på åtta olika flyttalternativ, varav två inne på Karolinska Institutets område.

Adressen för Bayers nya svenska huvudkontor från 1 april 2019 är Berzelius väg 35, vilket är i den sydöstra delen av området – och nära Hagastaden och de kommande tunnelbaneuppgångarna. Grannar blir bland annat S:t Eriks Ögonsjukhus och Nobel Forum, Nobelstiftelsens hus och det övriga life science-kluster som finns i närområdet och som blir allt starkare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden omfattar förhyrningen 3.000 kvm lokaler.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Bayer genom hela processen från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtalet med Akademiska Hus.

Hos Akademiska Hus kommer Bayers personal sitta i aktivitetsbaserade lokaler. Hos Vasakronan idag är det rumslösning som gäller och där är det idag fullt. I de nya lokalerna räknar Bayer med att kunna expandera.

Flytten från Frösunda ger Vasakronan ytterligare huvudbry i Frösunda eftersom Vasakronan har en stor projektfastighet där man ännu inte gjort någon uthyrning.

Karolinska Institutets område var länge stängt för privata bolag, men har långsamt öppnats upp och det finns idag ett antal privata bolag som hyr lokaler där. Enligt Fastighetsvärldens kännedom är dock Bayerns kontrakt det största.

Bayers kontor hamnar nära Hagastaden och även intill E4:an (som inte syns till höger).

Läkemedelsföretag har alltmer börjat öppna upp för dialog och samverkan. Genom att föra samman företag och forskning symboliserar Bayers flytt ett paradigmskifte för läkemedelsbranschen i Sverige.

Enligt Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, är flytten därför betydelsefull både för Sverige och huvudstadsregionen.

– Stockholm kan bli ett världsledande nav inom både life science och health tech. Visionen är att skapa ett kunskapskluster med forskning, sjukvård och stora och små företag. Lyckas vi med det kommer hela regionens attraktionskraft att öka. I det sammanhanget är Bayers flytt en pusselbit, säger Maria Rankka.

Framtidens life science-företag behöver samverka med såväl akademi och forskare som entreprenörer och politiker. Enligt Henrik Wulff, VD för Bayer i Sverige, är flytten till KI Campus ett naturligt steg och reflekterar Bayers hela förhållningssätt:

– Bayer vet att innovation sker bäst när olika perspektiv möts och flytten symboliserar vår tilltro till kraften i samverkan. Vi är övertygade om att flytten kommer att resultera i spännande, innovativa möten som får positiva effekter för såväl människor som samhället i stort.

Bayer stärker samtidigt sin samverkan på flera områden i Sverige. Bland annat genom partnerskap med Norrsken Foundation och Stockholm School of Entrepreneurship, och konceptet Mashup där företaget bjuder in entreprenörer, forskare, akademiker, politiker och allmänhet till dialog om innovation och etik kring utmaningar kopplat till hälsa och hållbarhet.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan