Ilija Batljan.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

Det var en öppenhjärtig och självkritisk Ilija Batljan som svarade på frågor under torsdagsmorgonens direktsändning i DI. Batljan kritiserade det egna kommunikationsarbetet, öppnade för miljardförsäljningar och kommenterade hur han själv mår.

Programledaren berättade att DI aldrig fått in så många frågor som nu, när man bad tittarna ställa sina egna frågor till Ilija Batljan, SBB:s grundare, storägare och vd.

Folkaktien, med en bra bit över 200.000 ägare, har rasat med 75 procent på börsen i år och även hamnat i fokus för flera negativa artiklar.

Han fick inleda med att kommentera den mediagranskning som bolaget var i fokus för, inte minst från DI.

– Den har varit väldigt intensivt under den senaste tiden. Jag kommer från ett land där man inte hade fri press, så det skulle kännas märkligt att kritisera. Man ska granskas och nagelfaras. Vi är ett stort bolag, vi måste tåla att bli bevakade. Vi själva måste vara självkritiska när det gäller vår kommunikation.

Programledarna frågade även hur has kollegor reagerat på uppmärksamheten.

– Våra medarbetare känner sig utsatta med alla skriverier. Men de går starka till jobbet varje dag och levererar viktig infrastruktur. Våra fastigheter måste fungera 24/7, året runt, svarade Batljan till DI.

Och hur mår då Batljan själv, som är känd för att arbeta väldigt hårt, vara noggrann och tänka lite annorlunda än många andra fastighetsinvesterare:

– Jag mår bra. Jag jobbar på. Man går inte och lever med aktiekursen. Jag är ansvarig för 450 medarbetare och 250.000 aktieägare. Det är väldigt många saker som ska hanteras innan man börjar fundera kring kursen

Ilija Batljan konstrade även att han gjorde ett klumpigt uttalande är han pratade om ”ökande utdelningar under 100 års tid”. Han sa att han ska vara mer försiktig med liknande framöver.

SBB har fortsatt göra förvärv men har även gjort ett flertal försäljningar och mer är att vänta.

– Vi räknar med att sälja för ytterligare 1,5–2 miljarder, säger Batljan till DI.

– Vi säljer i första hand för ratingen. Mycket handlar om vår skuldsättning. Det vore oansvarigt att inte sälja. Dessutom är det bra för vår organisation, då möter vi marknaden och är inte beroende av värderingar.

Batljan fick även kometer att SBB har långt högre kostnad för revisorer än likande stora bolag, kanske fyra gånger så höga.

– Vi skulle gärna haft lägre revisionskostnader. Vi tar gärna alla råd för att sänka dessa. Vi vill inte betala mer än det vi måste. Men vi har växt vårt fastighetsbestånd, från 90 miljarder till 160 miljarder. Varje affär vi gör ska granskas. Vi har dessutom regelbundet varit granskade av olika parter, och då ska revisorn kolla det och försäkra sig om att vi är korrekta. Vi har ibland haft tre fyra lager av revisorer som granskar varandra.

SBB förnekar även att bolaget har skulder utanför balansräkningen. Det har bolaget även kommenterat i ett pressmeddelande under torsdagsmorgonen.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan