Areim, Värtahamnen, Lybeck 2.

Areims 80-talsbyggnad i Värtan får nytt liv

Den 150 meter långa byggnaden i Värtahamnen har öppnats upp mot både hamnen och mot bostadshusen på Tegeluddsvägen. Under våren beräknar Areim att T31 ska stå klar. Byggnaden, med en uthyrningsbar yta om 29.000 kvm, är till hälften uthyrd och dialoger förs med flera hyresgäster.

Annons

– Det speciella är att vi har skapat en modern produkt av en 80-talsbyggnad. I och med att vi har öppnat upp blir det en stadsgata med mer liv och rörelse. Vi konverterar känslan av  både fastigheten och gatan, säger Elin Westergren, asset manager hos Areim.

Fastigheten Lybeck 2 på Tegeluddsvägen 31, eller T31 som Areim har valt att kalla den, har gått från att vara en instängd 80-tals byggnad till en byggnad som andas nutid, med storslagen entré i träfasad. Det gula teglet är kvar, men den aprikosfärgade plåten mellan fönster är borta, dessutom är alla fönster utbytta vilket ger ett större ljusinsläpp. Trapphuset har också öppnats upp och tillförts fönster. Ett plus med fönsterbytet är inte bara att hela byggnaden har blivit ljusare, utan även att fastigheten kan komma att certifieras med Energiklass A.

Areim, Värtahamnen, T31, Lybeck 2
Visionsbild över hur fastigheten ska se ut när den är klar. Kommersiella verksamheter till vänster i bild, där diskussioner förs med hyresgäster. Illustration: Walk the Room.
Areim. Lybeck 2
Entrén som den såg ut när Areim köpte fastigheten våren 2022. Foto: Areim.
Areim, T31, Värtahamnen. Lybeck 2.
Fasaden som den ser ut i verkligheten. Foto: Fastighetsvärlden.

I entrévåningen om cirka 6.000 kvm är 2.000 kvm av dem vakanta. Där kommer det bli kafé och restaurang samt kontorsverksamhet, men skyltfönstret utåt blir de kommersiella verksamheterna. De tidigare fönstren var små och satt högt upp på tegelväggen, men snart kommer skyltfönster dominera tegelväggen till vänster om entrén.

– Det finns många kvaliteter i byggnaden som de stora ljusa sammanhängande våningsplanen, de många utomhusmiljöerna i form av balkonger och en takterrass, natur runt knuten och många faciliteter i huset. Det har saknats kommersiella verksamheter på gatan vilket vi nu tillför. Det tillför puls och karisma till området, säger hon.

Tegeluddsgatan är tänkt att bli en stadsgata med liv och rörelse och kommersiella lokaler i bottenplan. Illustration: Walk the Room.

Trots att det är en byggarbetsplats är det förvånansvärt ljust i de icke-färdigställda kontorslokalerna. Varje våningsplan är stora – för våning 4 och 5 handlar det om ytor om 5.700 kvm. Det finns också fem ljusgårdar som tillför rejält med dagsljus. Och på våning 6, med en yta om 4.770 kvm, finns tillgång till balkong och terrass.

– Vi har byggt sammanhängande plan och det ser vi och många företag som en fördel. Många väljer att gå ned i yta, men man vill fortfarande kunna sitta tillsammans utan att det känns trångt. Beslutsvägarna är längre nu i de här tiderna, men jag tror att många tycker att det här är ett spännande område. Vi ser ett helt annat intresse nu efter förändringarna än när vi köpte fastigheten, säger Elin Westergren.

Areim, Värtahamnen, T31
Trots att bygget under julledigheten står still och inga bygglampor är tända är det förvånansvärt ljust på våningsplanen. Foto: Fastighetsvärlden.

På våning 7 upptäckte bolaget ett tidigare outnyttjat område. Där det tidigare fanns teknik- och driftsytor finns nu 120 kvm lokaler som kan användas till konferens, event, yoga eller möten – vad som ska ske där är ännu oklart. Men ett stort plus är tillgången till takterrassen med en 360 graders utsikt. Det är förvisso en isande kall januarivind när FV är på besök, men det går att tänka sig hur vårsolen värmer.

Areim, Värtahamnen, T31, Lybeck 2.
Från takterrassen kommer man med hiss från alla våningsplan och till för hyresgästerna. Utsikten är 360 grader Foto: Fastighetsvärlden.

Byggnaden är byggd i halv suterräng och våningsplan 2 befinner sig delvis under mark. Där fanns tidigare industriverksamhet, men nu är det tänkt att det kan bli exempelvis en grossisthandel och ett gym som flyttar in. Enligt Elin Westergren förs långtgående diskussioner med just ett kommersiellt gym för delar av lokalen. Våningsplanet har en yta om 4.700 kvm. Där finns än så länge Bilprovningen som hyresgäst.

Men även om det inte skulle bli ett gym i huset har hyresgästerna redan tillgång till ett. Inkorporerat mitt i garaget finns ett glasrum med gym, och bakomliggande omklädnings- och duschrum.

Areim, Värtahamnen, Lybeck 2
Gymmet är till för hyresgästerna i huset och ingår i hyresavtalet. Foto: Areim.

Även ett cykelrum finns på samma våningsplan, med laddstationer och cykeltvätt.

– Hyresgäster efterfrågar andra saker i dag. Det krävs cykelrum, gym och andra faciliteter för att kontorslokaler ska vara eftertraktade.

Areim, Värtahamnen, T31.
Detalj utanför cykelrummet. Foto: Fastighetsvärlden.
Areim, Värtahamnen, T31, Lybeck 2.
Ett cykelrum har installerats i garageplan med möjlighet att tvätta cykeln, ladda elbatterierna och verktyg och luftpump för lättare reparationer av cykeln. Foto: Areim.

I garaget finns också över 100 parkeringsplatser och dessutom cirka 600 kvm yta för ett helt nytt ventilationssystem som tidigare fanns på våningsplan 6.

Totalt har byggnaden 29.000 kvm uthyrningsbar yta. När Areim för två år sedan köpte fastigheten från Capman (och intilliggande fastigheten Ladugårdgärdet 1:51) bestod byggnaden av många små kontorsrum och ändlösa korridorer. Därmed var bolaget tvunget att riva invändigt. Men allt har inte rivits ut och slängts. Gipsskivor har återbrukats, armaturer, speglar och dörrar likaså. Om Areim inte själva kan använda sig av materialet skänks det bort eller säljs. Golvföretaget Tarkett har exempelvis tagit hand om 25 ton utrivet linoleumgolv, vilket sparade 37 ton koldioxid – motsvarande fem personers totala koldioxidutsläpp för ett helt år.

Areim, Värtahamnen, T31.
Byggnaden bestod tidigare av långa smala korridorer och små kontorsytor. Foto: Areim.

Befintliga hyresgäster i byggnaden är Kriminalvården, Plikt- och prövningsverket och Bilprovningen, och eftersom renoveringen skett i etapper har hyresgästerna kunnat sitta kvar. När renoveringen nu börjar närma sig sitt slut kommer Kriminalvården att utöka sina lokaler, och går därmed från knappt 4.000 kvm till 5.600 kvm.

En del av Areims strategi inom hållbarhet är att förädla den redan byggda miljön, och i det här fallet har man skapat en attraktiv produkt för i dag men också långsiktigt, enligt Helena Skarle, kommunikationschef hos Areim.

Och byggnaden verkar vara attraktiv för framtida hyresgäster. Enligt Elin Westregren har bolaget haft många visningar av lokalerna och på våningsplan 6 har man skapat ett show room för att visa hur kontorslokalerna kan se ut.

Areim, Värtahamnen, T31.
På vånignsplan 6 har Areim byggt show room för att kunna visa hur kontorslokalerna kan se ut. Foto: Areim.
Areim, Värtahamnen, T31, Lybeck 2
Visionsbild över hur kontorlandskapen kan komma att se ut. Illustration: Walk the Room.

Kanske är det läget, med närhet till buss, tunnelbana och pendelavstånd med cykel som lockar, eller så är det hela omdaningen av Värtahamnen.

– Läget i kombination med de nya ljusa kontorsytorna gör det attraktivt. Dessutom binder fastigheten ihop Värtahamnen med innerstaden, säger Helena Skarle.

Totalt planeras för 1.700 bostäder och 20.000 arbetsplatser. Dessutom ska promenadstråk anläggas längs kajerna och parker och torg planeras.

Bonnier Fastigheter och Niam är några av fastighetsbolagen som ska utveckla kvarteret Hangö på andra sidan spåret från Areims fastighet.

Niam tog i somras första spadtaget för projektet Grid 17 om 5.900 kvm kontorshus inom fastigheten Neapel 3. I samma veva tog också Bonnier första spadtaget för Portalen där 12.000 kvm kontorshus ska byggas, i samma kvarter. Niam planerar totalt för cirka 60.000 kvm lokaler i den nya stadsdelen. Bonnier har förutom Portalen även projektet Pirhuset om cirka 54.000 kvm.

Areim, Värthamnen, T31, Lybeck 2.
Entrén var tidigare liten och mörk. Nu öppnas den upp och får ett stort ljusinsläpp. Illustration: Walk the Room.
Areim, Värtahamnen, T31, Lybeck 2
Trapphuset var tidigare instängt utan stora fönster. Areim har bevarat trappan och stänger men öppnat upp för ett tryggare intryck. Foto: Areim.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan