Så här skule den aktuella fastigheten kunna se ut framöver – om lokalytan nästan fördubblas. Illustration: Strategisk arkitektur.

Areim köper 29.000 kvm i Värtan från Capman

Areim förvärvar kontorsfastigheten Lybeck 2 och den intilliggande fastigheten Ladugårdsgärdet 1:51 på Tegeluddsvägen i Stockholm. Säljer gör Capman. Totalt rör det sig om ca 29 000 kvm uthyrningsbar area som Areim ska utveckla och modernisera. FV har tidigare berättat om planer på att nästan fördubbla lokalytan.

Catella var rådgivare till säljaren.

Fastigheterna förvärvades ursprungligen av Capman i december 2017 tillsammans med en tredje fastighet, en stationsbyggnad som såldes separat år 2020.

Sedan förvärvet 2017, från Oscar Properties, har CapMan tecknat flera hyreskontrakt med statliga hyresgäster samt genomfört omfattande renoveringar. Capman har även inlett en detaljplaneprocess med målsättningen att väsentligt öka byggrätterna på båda fastigheterna.

Köpeskillingen mellan Areim och Capman är hemlig.

FV har tidigare skrivit om ett mål på fördubbla lokalytan. Den senaste planen är att kunna nå 55.000 kvm.

Nya Kv Lybeck kopplar samman Södra Värtan med Gärdet. Här Capmans tidigare visionsbild för hur kvarteret kan utvecklas. Illustration: Strategisk Arkitektur.

– Sedan förvärvet har vi totalrenoverat stora delar av byggnaden på Lybeck 2 och signerat nya hyreskontrakt med ett flertal statliga hyresgäster. Vi har även arbetat med och förberett byggnaden för den pågående detaljplaneprocessen, vilken tillför intressanta nya utvecklingsmöjligheter. Vi är väldigt nöjda med det vi åstadkommit under vår ägandetid. Lybeck är ett bra exempel på vår value add-strategi och den här försäljningen kommer att bidra till resultatet i vår framgångsrika andra value add-fond, säger Anna Reuterskiöld, partner och chef för CapMan Real Estate Sverige.

Capman har bland annat hyrt ut 5.000 kvm till Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

Christian Bouvier, Asset Manager på Areim:

– Fastigheterna erbjuder både moderna kontorslokaler med stora sammanhållna ytor och lokaler som är anpassade för service, handel och butik. Den modernisering vi nu gör ska möta befintliga hyresgästers behov, samtidigt som det finns stor möjlighet för tillkommande hyresgäster att skräddarsy sina lokaler. Vår ambition är att attrahera rätt hyresgäster, samt skapa ett attraktivt tjänste- och serviceutbud för de som lever och arbetar i området.

Tillträdet skedde 31 januari 2022.

– Investeringen är helt i linje med vår strategi att förvärva attraktivt belägna kontorsfastigheter, där vi kan tillföra långsiktigt värde genom modernisering och utveckling. Hela stadsdelen är inne i en spännande utvecklingsfas som vi vill vara med och bidra till, säger Erik Vikbladh, Head of Investments Sweden på Areim.

CapMan Real Estate förvaltar för närvarande fastigheter till ett värde av ca 4 miljarder Euro. Real Estate-teamet består avca 60 personer baserade i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo och London.

Lybeck är den fjärde avyttringen för CapMan Nordic Real Estate II. Fonden är en value add-fond etablerad 2017 med 15 kvarvarande tillgångar i sin portfölj. För närvarande investerar teamet sin tredje nordiska value add-fond, CapMan Nordic Real Estate III, vilken sattes upp i september 2020 och har 564 miljoner Euro i eget kapital.

Den aktuella fastigheten får därmed sin fjärde ägare på kort tid. Oscar Properties innehav var bara drygt ett halvår under bolagets minst sagt stökiga 2017. Dessförinnan ägdes fastigheten av Afa Fastigheter – som hade ägt den i hela 18 år.

Fastigheten Lybeck 2, på gränsen mellan Gärdet och Värtan i Stockholm.
Så här skulle delar av den stora fastigheten kunna se ut framöver. Illustration: Strategisk Arkitektur

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Bildextra: Nytt stationshus i Göteborg – och mer kommer

FV berättar även om hur hela området kan utvecklas. Jernhusens planer summerar till hela 150.000 kvm. Se även FV:s karta!

Ibrahimovic utmanar padeldöden

Redo för ny stor satsning i Stockholmsområdet. En av de största i Sverige. FV berättar om detaljerna.

5 affärer i final om Bästa köp 2022

En jury om tio investerare har, på FV:s uppdrag, korat 2022 års bästa affärer.

Hon blir vd vid Platzer

Tar över efter P-G Persson. ”Ett mycket attraktivt och spännande fastighetsbolag”.

Convendum öppnar sex nya – totalt 30.000 kvm

Läs om förhyrningarna, storlek och om respektive fastighetsägare.

Tillbaka till förstasidan