Annorlunda FFE-konferens – direkt från studion

Pandemin satte käppar i hjulet för genomförandet. Så medan Åre idag bjuder på enastående skidåkningsväder med sol och 2-4 minusgrader så har konferensen flyttat in i en studio intill Hagastaden i Stockholm

Annons

Efter en kort inledning av dagens moderator, Kristina Alvendal, rivstartade seminariet med en omvärldsanalys av Johan Löf från Handelsbanken. Global inflationsökning, ränteuppgångar, eventuella flaskhalsar under det närmaste året och hur detta kan påverka fastighetsmarknaden.

Karin Witalis tog sedan vid och berättade om den starka transaktionsmarknaden det senaste året och varför de fyra största segmenten Bostäder, Kontor, Logistik och Samhällsfastigheter haft sådan tillväxt under året.

Finns det ett window of opportunity för kontorsfastigheter just nu, funderade hon också kring.

”Vi lever i en fanatisk tid” – utropade Torbjörn Eriksson och delade med sig av sina tankar om varför vi går till jobbet och hur man uppnår vad de kallar performing workplaces. Högteknologisk utveckling som gett nya förutsättningar samtidigt som vi upplever utmaningar på individnivå, företagsnivå och samhällsnivå när det kommer till kontorsmarknaden.

Therese Rattik, CEO på Areim fortsatte därefter att berätta om deras tankar runt kontorsinvesteringar, hur de lyssnar in behov från hyresgäster och investerare och försöker leverera på det.

Förmiddagspasset avslutades sedan med en diskussion mellan Jan Tärnell från Svefa, Anders Elvinsson från Cushman & Wakefield och Niclas Höglund från JLL.

Efterfrågan på kontor och investeringar i kontor var huvudinriktningen. De uttryckte gemensamt att man nu fått flera direktaffärer som visade på en mycket stark efterfrågan på bra kontorsfastigheter. AMF:s försäljning på Sveavägen-Luntmakargatan, med initial avkastning strax under 3 procent och normaliserat på drygt 3 procent var ett av de exemplen. Ett annat var Handelsbankens försäljning i Göteborg till Wallenstam som bedömdes ha skett till omkring 3,25 procents normaliserad direktavkastning och ännu lägre initialt.

Samtidigt pågår en stark polarisering mellan eftertraktade kontorslägen och produkter kontra lägen som halkat efter och där vakanser och hyresnivåer.

Man tror på betydande skillnader mellan ”grönt” och ”brunt” i framtiden. De institutionella investerarna kommer helt enkelt inte alls titta på det som är dåligt. Förnyat intresse från internationella investerare för kontor tror man också på, särskilt kanske tyska investerare och att de framöver då väljer verkligt eftertraktade lägen.

Efter ett avbrott för lunch fortsatte sedan konferensen under fredagseftermiddagen med att främst avhandla samhällsfastigheter samt logistikfastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan