Jansson och Mässing ska bygga upp Grosvenor

Annons

Bolaget ser Sverige som ”högprioriterat”. Brittiska Grosvenor, med anor sedan 1677, förvärvade i april fyra handelsfastigheter i Sverige för 2,4 miljarder kronor. Under måndagen besökte företrädare för Grosvenor Fastighetsvärldens redaktion för att berätta om vilka nyckelpersoner som rekryterats för den svenska verksamheten och om bolagets strategi.

Anneli Jansson har rekryterats som asset manager och hon kommer att rapportera till kontoret i Paris som har hand om bolagets fastigheter på det europeiska fastlandet. Jansson kommer närmast från KF Fastigheter och hon har tidigare arbetet även vid Doughty Hanson & Co, Ernst & Young och AGL.

– Det är mycket intressant att få vara med när en ny aktör etablerar sig och jag ska arbeta med att bygga upp och utforma verksamheten. Dessutom är det en aktör med en väldigt lång historia och bolaget ser Sverige som en väldigt intressant marknad, säger Anneli Jansson.

Den 1 februari ansluter Fredrik Mässing till Stockholmskontoret som finns på Smålandsgatan 10. Bolaget räknar med att kontoret, på kort sikt, ska bestå av fyra personer. Mässing kommer närmast från DTZ. Han har tidigare arbetet vid EFM och Ikea.

Köpet av de fyra svenska handelsfastigheterna gjorde Grosvenor som en del i ett konsortium. Bolaget har även en annan investeringsväg och det är en europeisk fond om totalt 200–300 miljoner euro som håller på att resas.

– Fonden ska köpa handelsfastigheter och tyngdpunkten gäller förvärv i Frankrike och Sverige. Den kan göra förvärv i prisklassen 10–100 miljoner euro, men mer troligt 10–30, säger Giles Wintle, ansvarig för Grosvenor Fund Managements enhet för det europeiska fastlandet, till Fastighetsvärlden.

Grosvenor hade inför 2,4-miljardersköpet granskat den svenska fastighetsmarknaden i några år och lagt ett antal bud.

– Vi gillar Sverige och vi granskar även de övriga nordiska länderna, men det är mycket möjligt att även nästa förvärv kommer att bli i Sverige, säger Giles Wintle och berättar att bolaget har en ”rankinglista” när det gäller svenska orter.

Handelsfastigheterna Grosvenor söker ska vara av hög kvalitet, men bolaget är ingen ”troféjägare”. När det gäller de i Sverige inköpta fastigheterna utvärderar bolaget projektmöjligheter.

– Vi har planer för de tre köpcentrumen, men det behöver inte alltid handla om stora saker, även små kan innebära en stor förändring, säger Giles Wintle.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-17

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan