Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg. Illustrationer: Henning Larsen

AL skapar Sickla Trästad om 250.000 kvm

Atrium Ljungberg tar nu initiativ till Stockholm Wood City – världens största stadsbyggnadsprojekt i trä, där första spadtaget planeras att tas 2025 och de första husen förväntas stå klara 2027. Totalt handlar det om 250.000 kvm, varav 2.000 bostäder, 100.000 kvm kontor och drygt 15.000 kvm butiker och restauranger i bottenvåningar.

Annons

Fakta om Stockholm Wood City:

  • 250.000 kvadratmeter bruttototalyta
  • 7.000 kontorsplatser
  • 2.000 bostäder
Visa faktaruta

Det ambitiösa projektet i Sickla, Nacka, kommer att bli ett internationellt skyltfönster för hållbart byggande och demonstrera svensk innovationsförmåga när den är som bäst.

Projektet sträcker sig över 250.000 kvadratmeter och är därmed världens största kända stadsbyggnadsprojekt med trästomme.

Fastighetsbranschen spelar en helt avgörande roll i den gröna omställningen, då byggnader står för hela 40 procent av världens CO2-utsläpp. Stockholm Wood City markerar en ny era för hållbar arkitektur och stadsutveckling, framhåller fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

Det rör sig om ett område med 7.000 kontorsplatser och 2.000 bostäder i Sickla i Nacka kommun. Det nya området kommer att erbjuda en pulserande, urban miljö med en mix av arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker.

– Vi är stolta över att kunna introducera Stockholm Wood City. Det här är inte bara ett viktigt steg för oss som företag, utan en historisk milstolpe för svensk innovationsförmåga, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

– Stockholm Wood City manifesterar vår framtid. Från hyresgästerna finns en stark efterfrågan på nytänkande hållbara lösningar som vi möter med det här projektet, fortsätter Annica Ånäs.

Träbyggande är ett hett diskussionsämne internationellt, men de byggnationer som blivit verklighet har oftast rört sig om enskilda byggnader eller kvarter. Bland annat The Economist och The New European Bauhaus har på senare år drivit på för ökat träbyggande, men gamla konventioner och föreställningar har bromsat utvecklingen. Fördelarna med träbyggnader är många, både för miljön och för människors hälsa och välmående. Flertalet forskningsstudier visar att träbyggnader ger bättre luftkvalitet, minskar stress, ökar produktiviteten och lagrar koldioxid under hela tiden de är i bruk.

Annica Ånäs fortsätter:

– Vår bransch lämnar stort avtryck och det är viktigt för oss att göra en positiv skillnad på både kortare och längre sikt. Vi vill skapa en miljö där våra kunder, de som kommer att bo och arbeta här, kan vara delaktiga i utvecklingen och utformningen av framtidens stad.

Utöver träbyggnationen innebär projektet en rad andra miljövinster. Kontorsfokuset är ett sätt att möta underskottet på arbetsplatser söder om Stockholms innerstad och därmed också korta pendlingstiderna för fler. Projektets klimatpåverkan minimeras med hjälp av egenproducerad, lagrad och delad energi. Genom att satsa på resurseffektiva byggmetoder och cirkulära materialflöden vill bolaget förändra stadsutvecklarens roll och bli en katalysator för innovation.

Flygbild över Sickla. Atrium Ljungbergs kommande satsningar utmärkta som ljusa byggnader i mitten. På bilden syns även var de kommande tunnelbaneuppgångarna hamnar. Foto: Atrium Ljungberg
Illustration: Henning Larsen
Illustration: White Arkitekter
Illustration: White Arkitekter

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan