Cecilia Vestin och Marie Giertz.

34 polishus och 7 domstolar – en av de största

Kåpan Fastigheter blir en av Sveriges största ägare av samhällsfastigheter. Nu ska det nya bolaget bygga upp en egen förvaltningsorganisation, hitta ett eget kontor samt eventuellt expandera om möjligheterna kommer. FV går även igenom Kåpans övriga investeringar inom fastigheter.

Teamet vid Kåpan Fastigheter:

 • Cecilia Vestin
  Vd
 • Carl-William Sivertson
  CFO
 • Anna Lundblad
  Chefsjurist
 • Magnus Edlund
  Senior Advisor
 • Alexander Björck
  COO
 • Erika Balsvik
  Marknadsstrateg

 

Visa faktaruta

Kåpan Fastigheter har idag åtta anställda. Stabsfunktionen är på plats. Nu inleds arbetet med att anställa för att bygga upp en organisation för en egen förvaltning. Det är oklart hur många bolaget kommer behöva vara när det arbetet är klart. Möjligen 25 anställda. Bolaget behöver dessutom nya kontorslokaler. Idag finns verksamheten i 7A:s coworkinglokaler på Vasagatan.

– Vi söker ungefär 200 kvm, möjligen strax utanför CBD. Det är ju pensionspengar vi hanterar så det är inte aktuellt att sitta i bästa läget, säger vd Cecilia Vestin till Fastighetsvärlden.

Det bestånd som ingår i Kåpan Fastigheter, efter köpet från SBB, är 607.058 kvm. I samband med större förvärv är det ofta förekommande att dessa följs av avyttringar, alltså att något som inte passar in säljs. Men det bedöms inte vara aktuellt här.

– Det är ett ganska renodlat bestånd idag och har skapats på det sättet. Vi har inga planer på att sälja något som det ser ut nu, säger Cecilia Vestin.

I Kåpan Fastigheters bestånd finns bland annat 34 polishus, 7 domstolsbyggnader och ett fängelse. Dessutom finns det kontorshus med exempelvis Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket och Bolagsverket som hyresgäst.

Enligt Fastighetsvärldens statistik blir Kåpan Fastigheter Sveriges åttonde största ägare av samhällsfastigheter, i nivå med Stenvalvet (där Kåpan tidigare var största ägare).

Marie Giertz, vVD och kapitalförvaltningschef på Kåpan Pensioner, berättar för FV:

– Kåpan har haft en strategi att växa inom fastigheter under en ganska lång period. Just nu har vi en ganska stor relativ allokering till fastigheter i och med att den noterade delen av portföljen har tappat i värde. Vi ser inga uppenbara skäl till att öka vårt fastighetsbestånd ytterligare mot bakgrund av förvärvet av SMB och med utgångspunkt i att vikten mot fastigheter har ökat under året men uppstår bra investeringsmöjligheter tittar vi alltid på dem.

Utöver Kåpan Fastigheter har Kåpan Pension ytterligare investeringar i fastigheter.

– Vi investerar i både svenska och utländska fastigheter. På den svenska marknaden investerar vi främst i delägda bolag inom både handel, hotell och bostäder. På den utländska sidan investerar vi främst via fonder både i Europa och i USA. Samhällsfastigheter blir basen i vår fastighetsportfölj med särskild inriktning på statliga hyresgäster, säger Marie Giertz.

Kåpan är bland annat en av fyra ägare bakom Midstar Hotels som grundades 2015. Det bolaget äger 27 hotellfastigheter runt om i Norden som innehåller totalt drygt 4.500 rum. Kåpans kapitalandel i Midstar är 29 procent.

Kåpan äger även, tillsammans med SBB, bolaget Hemvist, där det ingår 988 lägenheter i förvaltning och 1.270 lägenheter under produktion. Hemvist ägs till lika delar av de båda bolagen. Det grundades i mars 2021.

Sedan 2016 är Kåpan en av ägarna bakom Svenska Handelsfastigheter. Där finns fastigheter som är värderade till 15 miljarder kronor. Kåpans kapitalandel i SHF är 39 procent.

Kåpan är även stor ägare i Nyfosa. Kåpan är tionde största ägare med 2,55 procent av kapitalet. Nyfosa äger fastigheter för cirka 45 miljarder kronor.

I Kåpans senaste årsredovisning uppgavs allokeringen till fastigheter uppgå till 17 procent. Riktlinjerna anges till 5–20 procent för segmentet. Marknadsvärdet på Kåpans fastighetstillgångar var då 23,1 miljarder kronor. (Av de siffran utgörs 24 procent av skog och infrastruktur).

Totalt listar Kåpan tio fastighetsinvesteringar i sin senaste årsredovisning.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan