SBB och Kåpan skapar Hemvist med 1.000 bostäder

SBB och Kåpan Pensioner bildar JV och satsar på Hemvist för att växla upp bostadsbyggandet. Fokus finns på Mälardalen. I samband med att JV:t bildas säljer SBB in 269 lägenheter plus projektmöjligheter och 719 lägenheter kommer från Kåpans sida.

JV:t ägs till lika delar av SBB och Kåpan.

Hemvist kommer efter att affären mellan SBB och Kåpan är gjord att ha 988 lägenheter i förvaltning, och 1.270 lägenheter under produktion.

I samband med att JV bildas säljer även SBB in fastigheter om 613 miljoner kronor (269 lägenheter) motsvarande senaste externvärdering samt pågående projekt om 1.270 lägenheter som per Q4 2020 togs upp till 1.377 miljoner kronor i SBB:s balansräkning. De fastigheterna finns i Vårberg (Stockholm), Nykvarn och Brandbergen (Haninge).

De övriga 719 lägenheterna kommer från ett bestånd färdigutvecklade fastigheter som Sveafastigheter utvecklat, där Kåpan är huvudfinansiär, och som inte ingick när SBB i en storaffär köpte Sveafastigheter Bostad, läs mer här. De fastigheterna finns i Västerås, Enköping och Uppsala.

Hemvist ska äga och förvalta fastigheterna.

Hemvist planerar en stor satsning på nybyggnation genom att använda SBB:s helägda dotterbolag Sveafastigheters stora byggrättsportfölj i Stockholm och Mälardalen. Det innebär en fortsatt expansion av bostäder som främjar en hållbar samhällsutveckling där bolaget har möjlighet att påverka och göra skillnad – socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan Hemvist på fem år sikt ha ett bestånd värt 10–15 miljarder kronor under förvaltning.

– Vi ser fram emot att driva en hållbar bostadsutveckling vidare tillsammans med SBB. Tillsammans skapar vi förutsättningar för en effektiv förvaltning med stor kunskap om hur man skapar ekonomisk, social och miljömässigt bra bostadsområden, säger Marie Giertz, kapitalförvaltningschef Kåpan Pensioner.

– Sveafastigheter har en pålitlig och proaktiv förvaltning. I samarbete med Kåpan Pensioner kan vi skruva upp leveransen ytterligare för att ge bästa möjliga förvaltning till våra hyresgäster och leverera fler nya hyresrätter till Stockholm, säger Ilija Batljan, vd och grundare, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Sveafastigheters bestånd består av dialogutvecklade och platsspecifika fastigheter där långsiktighet och hållbarhet präglar bostäderna och bostadsområdena. Exempel är Neptun i Västerås – Sveriges första flerbostadshus byggt med plusenergiteknik, vilket innebär att fastigheter producerar mer energi än vad det gör av med. En liknande teknik användes när Hydran byggdes i Västerås, ett klimatsmart trygghetsboende med fokus på gemenskap. 2020 var det inflyttning i Cykelkungen- Uppsalas första hyresrättshus med P-Tal: 0, ett sätt att förenkla klimatsmarta val i vardagen, som att ta cykeln framför bilen.

– Hemvist gör att vi kan komma närmre våra hyresgäster och än mer aktivt arbeta för högsta möjliga trivsel och nöjdhet, säger Viktor Mandel, vd, Hemvist och Sveafastigheter.

Sveafastigheter kommer fortsätta utveckla bostäder utefter kommuner och platsers specifika behov. Just nu utvecklas exempelvis bostäder i Rågsved, där Sveafastigheter tillsammans med White arkitekter tagit fram konceptet Barnbo. Det är bostäder utvecklade med utgångspunkt i barns hälsa, utveckling och välbefinnande, och där ensamstående föräldrar kommer ha förtur till lägenheterna via Sveafastigheters bostadskö.

Fler Nyheter från förstasidan

Rockad i SBB:s ledning – trio får vice vd-titel

Batljans nästa drag för att nå höga målet.

Nu tar de över 165 miljarder

”Jag ser fram emot att leda Nordens största noterade kommersiella fastighetsbolag”. Läs FV:s intervju med Biljana Pehrsson.

Han tar över Blackrock i Sverige

Har stor rutin av internationella aktörer.

Coworkingjätten hyr helt hus på Sveavägen

5.800 kvm i kvarter som under flera år förändrats för att möta framtiden.

Skanska byggstartar 7.500 kvm

Varje kontorshyresgäst får en egen balkong.

Årets Affärsrådgivare 2021: Här är de 5 högst rankade

FV kan berätta vilka 5 affärskonsulter som har fått högst poäng.

Öppnar när Starbucks lagt ner på partygatan

Kaffejätten bröt hyreskontraktet.

Skanska siktar på 12–18 miljarder

Läs om planerna för den nya nya verksamheten. FV listar potentiella fastigheter.

SLP köper nytt för 250 mkr

Säljaren blir ny delägare i börskandidaten.

Nuveen snabbt stora på storage i Sverige

Två raider under några få veckor ger dem framskjuten position.

AXA köper hela 515.000 kvm

En av årets största affärer. FV bedömer priset. Läs om vad som ingår i transaktionen.

Stureplansgruppen och Balder i nytt samarbete om Lifestylehotell

Siktar på Lifestylehotell med fokus på bo, äta och producera musik

Alecta gör stort köp på Söder

Köpeskillingen en bit över en miljard kronor.

Areim köper vid Bromma Blocks

Affär i ett utvecklingsområde där Svenska Hus är en tung aktör.

Tillbaka till förstasidan