Notiser

Delningsekonomi som vinnande koncept

Social och ekologisk hållbarhet var ledorden när Malmö stad utlyste sin markanvisningstävling för den sista, lediga tomten vid Hyllie stationstorg. Resultatet skulle även vara unikt.

Annons

Embassy of Sharing, Malmö

Läge
Hyllie, Malmö

Arkitekt
Wingårdhs

Byggherre
Midroc Properties

Total yta, BTA (kvm)
55.000

Historia
1997 ville Arthur Buchardt bygga hotellskrapan Scandinavian Tower på platsen.

Fördelning
24.000 kvm varav 3.200 kvm livsmedel. 670 p-platser i garage plus 280 platser via internbro.

Projektkostnad (ca)
2.500 miljoner kronor

Färdigställande/inflytt
2023–2027

Certifiering
Miljöbyggnad och Svanen. Eventuellt Well för Levnadskonstnären.

 

Visa faktaruta

(Texten publicerades ursprungligen i Fastighetsvärlden #6 2020)

2016 utlyste Malmö stad en markansvisningstävling för Härberget 1 mellan Emporia och järnvägen vid Arenatorget i Hyllie. De lyfte där ett antal kriterier som projektet skulle uppfylla. Det skulle vara ekologiskt ,ekonomiskt och socialt hållbart samt vara en punkt som lockar besökare till området från hela Malmö och Öresundsregionen genom att tillföra något till Hyllie som inte fanns där tidigare. I konkurrens med sex finalister segrade Midroc som tagit fram förslaget tillsammans med Wingårdhs.

– Vi ville göra en sorts pendang till det stora Arenatorget. Till skillnad från några av våra tävlingskonkurrenter tyckte inte vi att en eller två stora byggnader var lösningen för den tomten, utan vi kände att vi behövde bryta upp de 55 000 kvadratmeterna på flera huskroppar, säger Joakim Lyth, kontorschef på Wingårdhs i Malmö.

– Vi låter de sju husen gestalta olika aspekter av hållbarhet. Husen uppförs omväxlande i trä, återvunnet tegel, glas, betong och återvunnen metall. Programfunktionen fick optimera byggnadernas form. Det vi ville nå var illusionen av sju fantastiskt fina hus ritade av sju olika arkitekter. Det var inget självändamål att det skulle synas att Wingårdhs var avsändare till alla.

I maj eller juni 2021 räknar Midroc med att sätta spaden i marken för det första av de sju huskropparna som ingår i projektet. Det blir Fyrtornet som med 11 våningar och 71 meter blir ett av Sveriges högsta kontorshus uppförda i trä. Fyrtornet rymmer sammanlagt 6 900 kvadratmeter BTA, varav 5.700 kvadratmeter utgörs av kontor.

Fyrtornet är också den av Embassy of Sharings sju byggnader som ligger närmast Hyllie Stationstorg och kommer utöver kontorslokaler att i markplan innehålla funktioner som vänder sig till resenärer och besökare och som är öppna dygnet runt.

– Vi ser att det finns ett bra intresse både för att hyra kontorsyta och bland dem som gillar tänket med delning och vill vara med och bidra till projektet. Vi har för närvarande ett antal diskussioner i gång. Delar i projektet har använts på andra håll i världen tidigare, men just det här utförandet med ett sammanhållet kvarter är unik, säger Midrocs verksamhetsområdeschef Carl von Strokirch.

Direkt väster om Fyrtornet uppförs Drivbänken. Den får en byggnadsyta om cirka 8.000 kvadratmeter, och bygget av den planeras att starta ungefär ett halvår efter Fyrtornet. Taket och fasaden mot söder kläs med växtlighet med syfte att skärma av solljus samt reglera temperatur och dagvatten, takterassen går att nå både inifrån via det atrium som knyter samman fastighetens våningsplan, och utifrån via en trappa inbyggd i byggnadens fasad. Utformningen är gjord för att uppmuntra spontana möten. Det är även i Drivbänken som merparten av mötes- och konferensrummen kommer att finnas och dessutom även lokaler för olika kreativa verksamheter.

Mötesarrangören Altitude Meetings påbörjade i somras uppdraget som driftsorganisation för Embassy of Sharing. Tillsammans med Midroc ska teamet förverkliga projektets vision genom att bygga ett community och inleda samarbeten med aktörer inom näringsliv, kultur- och forskningsvärlden. Midroc har även inlett ett samarbete med Botildenborg som bidrar med det ekologiska perspektivet.

– Delningsekonomin genomsyrar hela projektet. Där är vår tanke att gemensamhetsytorna ska kunna nyttjas av kontorshyresgäster på dagtid samt av ideella verksamheter och boende i kvarteret under kvällstid, det gäller även parkeringsgaraget, säger von Strokirch.

Han nämner även det kombinerade student- och äldreboendet Droppen längre in i kvarteret där det är tänkt att studenterna ska kunna hjälpa de äldre med enklare sysslor mot subventionerad hyra, förutsatt att det inte går på tvärs med de svenska skattereglerna. Vissa verksamheter som kanske inte kan betala hyran fullt ut ska också kunna vara med och vara behjälpliga på andra sätt som lyfter området. För att ytterligare understryka delningstanken finns även planer på en lokal valuta inom kvarteret.

Centralt i kvarteret ligger Levnadskonstnären vars nedre kontorsplan om cirka 3 000 kvadratmeter är sammanbundet med Drivbänken. De 14 000 kvadratmetrarna på de övre våningsplanen delas mellan bostäder, lägenhetshotell och ytterligare kontor. Den låga Basaren med saluhall och restauranger skärmar av tågtrafiken.

Längst in i kvarteret, skyddat från de kreativa yttringarna på och vid det centrala torget, skapas ytterligare bostäder. Det finns planer på att vissa av lägenheterna upplåts som kooperativa hyresrätter med fast kontantinsats. Bostadskvarteren byggs först efter att de kommersiella delarna färdigställts, och hela Embassy of Sharing beräknas vara klart år 2027. Då står även Fabriken, med ytor för småskalig produktion, matrelaterad tillverkning samt ytterligare kontorsytor, färdig.

– Det har varit, och är, en spännande och lärorik resa för oss, och vi kommer definitivt att jobba vidare med idéerna härifrån och använda delar av dem i projekt längre fram, säger Carl von Strokirch.

Fler Nyheter från förstasidan

C&W: Optimism lyfter affärerna

Elvinsson: ”Vi ser nu delar av denna framtidstro hos investerarna på direktmarknaden”.

Stiftelsen 1, Vasaparken, Stockholm

Stockholm får ett stadshotell – på Söder

Historisk byggnad får liv igen.

Så blir ledningen vid nya Besqab/Aros

Läs om vilka som ingår i ledningsgruppen vid samgåendet och vilka som inte gör det.

Kilenkrysset förlorar mot kommun i hovrätten

Långdragen tvist om mark avgjord – kan komma att överklagas.

Bilder: Storsatsning öppnar – oskadat av tragisk brand

Upplevelsecentret på över 20.000 kvm redo att slå upp portarna.

Kamp om innerstaden när befolkningen blir äldre

Antal över 85 år dubblas till 2040. Men alla får inte plats.

Trafikverket köper för 200 mkr

Fastighet i södra Stockholm förvärvas.

Försäljning i Nacka ger Fastator möjlighet att amortera lån

Genom en försäljning av en utvecklingsfastighet i Nacka kan Fastator lösa lån på 70 miljoner.

Aros Bostad i mål med köpet av Besqab

Läs om det nya bolagets styrelse.

Grönt, smått dopat och snackisen om montern

FV summerar fastighetsmässan Mipim 2024. Den förbjudna bilden Trafikverket inblandat? Rätt tänkt, men fel utfört? Saknaden efter festen.

Finska succén siktar på nytt område i Stockholm

FV berättar om den nya läget i central del av huvudstaden. Är även intresserade av Göteborg och Malmö.

K-Fastigheter gör nyemission om 128 mkr

Sex befintliga aktieägare går in med nytt kapital i bostadsutvecklaren.

Ruby Hotels öppnar första i Sverige – hyr 8.000 kvm

Stor förhyrning inom tullarna i Stockholm.

Får byggrätt om 50.000 kvm i norra Stockholm

Förvärvade stor fastighet hösten 2022. Nu ska den bli ännu större.

Tillbaka till förstasidan