Topplistor

2010: Plats 26-50

Plats 26

Kent Jonsson,
Alecta

Investeringsutrymmet för fastigheter vid Alecta är enormt. Men Jonsson ser få köpmöjligheter i Sverige. Bolaget har dock valt att investera i ”fastighetsklubbar” som Lönnbacken, Hemfosa och nu senast en dryg miljard i ett gemensamt bolag tillsammans med Ica Fastigheter. Under året var Alecta med och synade möjligheterna att köpa Dombron från Vasakronan och tidigare visade bolaget intresse för Hemsö. Kent Jonsson är född i Eksjö, mitt i Småland, och hade som mål att bli brandingenjör.

Plats 27

Olle Ehrlén,
NCC

Laddar nu för ett växande NCC genom att försöka anställa 800 personer fram till årsskiftet. 2007 efterträdde han Alf Göransson och intog därmed VD-stolen efter att tidigare varit vice VD i fyra år. Ehrlén har varit anställd i NCC sedan 1973 (på dåvarande Vägförbättringar). 2001 tillträdde han som chef för NCC Construction Sweden. Ehrlén har en civilingenjörsexamen från Chalmers Tekniska Högskola.

Plats 28

Johan Ericsson,
Catella

Sedan snart två månader VD för det ”nya” Catella, det vill säga den utökade verksamhet som är ett resultat av sammanslagningen av Scribona och Catella. Försäljningsprocessen av Catella följdes med spänning av många konkurrenter, men management visade sig i slutänden sitta med trumf på handen och fick den lösning man föredrog.
Som VD i det börsnoterade bolaget får Ericsson delvis en annorlunda roll än den han haft de senaste åren då han ansvarat för Catellas hela fastighetsverksamhet Europa.

Plats 29

Anders Jarl,
Wihlborgs

Många vill nu förvärva i Malmö, även internationella investerare har orten i sikte. Anders Jarl är sedan tidigare kung i flera områden i orten och har lagt beslag på flera av russinen. Jarl blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Innan han kom till Fabege/Wihlborgs arbetade han på det börsnoterade Diligentia. Privat bor han i området Bunkeflo och han är engagerad i fotbollsklubben LB07. Jarl är före detta simmare på elitnivå och har även spelat handboll. Uppväxt i Kristianstad.

Plats 30

Anders Nylander,
Atrium Ljungberg

Mäktigast på listan när det gäller bolag med stor del butikslokaler. Lång karriär inom LjungbergGruppen. Först marknadschef, fastighetschef och Vice VD och därefter VD. Följer ledstjärnan: ”Det måste finnas en själ i det man gör – inte bara business”. Vad få känner till är att Nylander var en av grundarna till den populära löpartävlingen Midnattsloppet i Stockholm och att han tidigare höll hög klass som 800-meterslöpare. Bor i Saltsjöbaden och kör en miljöanpassad bil, Passat TSI EcoFuel.

Plats 31

Ivo Stopner,
Hufvudstaden

Sedan 1999 VD för bolaget som kontrollerar hela 54 procent av lokalerna inom Gyllene Triangeln i centrala Stockholm. Han blev dock erbjuden VD-jobbet i Hufvudstaden redan 1997 och tackade ”ja” för att kort därefter ändra sig av personliga skäl. Född i Prag och flyttade till Sverige i samband med Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien. Efter studier vid KTH arbetade han i tre år på Trygg-Hansa Fastigheter innan han började vid Hufvudstaden 1990. Under våren förvärvade Hufvustaden två fastigheter i centrala Göteborg. Bolaget toppade i år för tredje gången Nöjd-Kund-Index.

Plats 32

Willy Wredenmark,
Fastighetsvärlden

Inte bara grundare och ägare av Fastighetsvärlden, utan sedan i våras även stor festarrangör. Festen Nordic Party i Cannes blev en succé, men Wredenmark fick några onda blickar eftersom Fastighetsvärlden inte kunde släppa in alla som ville in. Vid årsskiftet blev han dessutom chefredaktör och ansvarig utgivare för magasinet, vilket innebär att kollegan Björn Rundquist (tidigare ansvarig) inte längre riskerar att behöva skaka galler för eventuellt felaktiga publiceringar. Fyllde ifjol 50 år. Laddar kommande år för magasinets 25-årsjubileum.

Plats 33

Tom Lindahl,
Tenzing

När Tenzingpriset delas ut den 24 november konfronteras Lindahl med Jamling Tenzing Norgay, son till Tenzing Norgay som (tillsammans med Edmund Hillary) kom först upp på Mount Everest 1953. Frågan är hur imponerad Jamling, som själv bestigit världens högsta berg, kommer att bli av Lindahl som ”bara” har bestigit Kebnekaise. Tom Lindahl lanserade konsultbolaget Tenzing i april 2008 i sämsta möjliga tajming, men bolaget har snabbt fått en stor mängd uppdrag. I Fastighetsvärldens stora gallup, som genomfördes för ett år sedan, fick Tenzing högst betyg av alla konsultbolag när det gällde ”förmåga att genomföra affären med resultat över det förväntade”. Bolaget har i år öppnat kontor i Helsingfors.

Plats 34

Claes Larsson,
Skanska

En problemlösare av hög rang, enligt kollegorna. Ansvarar för flera av Skanskas tyngre portföljer och är formellt ansvarig i koncernledningen för Skanska Norge, Skanska Finland, Skanska Sverige, Skanska Kommersiell Utveckling Norden och Skanska Kommersiell Utveckling Europa. Ligger bakom expansionen till Helsingfors och Oslo samt att bolaget spridit verksamheten i Polen och Tjeckien utanför huvudstäderna. Bördig från Trollhättan, en hejare på piano och jazz.

Plats 35

Peter Wågström,
NCC

Blev i november 2008 utsedd till chef över det nya affärsområdet NCC Housing. Nu har Wågström fört in bolaget på rysk mark och under maj byggstartade NCC 100 lägenheter i St Petersburg i ett projekt som innehåller 1200 lägenheter. Wågström visade tidigt affärstalang, bland annat via klubbmästeriet på KTH och hans framgångrika förhandlingar med Pripps om stora ölleveranser. Åren 1990-1998 var han anställd i Skanska och var bland annat delaktig i arbetet med noteringen av dotterbolaget Drott. Följande sex år på Drott var han med och genomförde många transaktioner. Privat är Wågström en duktig utförsåkare och han har även singelhandicap i golf. FV-krönikör.

Plats 36

Agneta Jacobsson,
DTZ

Hon har mycket att leva upp till framöver efter att ha uttryckt att bolaget ”sannolikt blir störst och bredast i Sverige inom fastighetstransaktioner” efter att ha gjort några förvärv. Annars är det på värderingssidan bolaget innehar störst respekt och nästintill prenumererar på Euromoneys pris som bästa värderingsföretag i Sverige och den ”nordiska regionen”. Jacobsson tillhör nog dem inom branschen som är mest på resande fot.

Plats 37

Tomas Ingermansson,
AFA Fastigheter

Den institutionella placerare som haft lägst profil under året. Bolaget har inte varit aktivt på transaktionsfronten sedan våren 2009 när en fastighet förvärvades på Drottninggatan för cirka 300 miljoner. Fastighetsbeståndet är sedan 2005 helt koncentrerat till Stockholm och merparten inom tullarna. Desto högre fart har Ingemarsson hållit i det sju mil långa italienska skidloppet Marcialonga som han avverkat ett imponerande antal gånger. I år åkte han i mål på sju timmar och 30 minuter. Ingemarsson är även populär reseledare till skidtävlingen. I övrigt är det även mycket idrott för Ingemarsson, bland annat tennis och orientering.

Plats 38

Urban Edenström,
Stronghold

2005 var Edenström på omslaget i Fastighetsvärlden och nyligen var han med i en lång intervju i Affärsvärlden där han berättade om hur Morgan Stanley lurade skjortan av honom, men hur det blev katalysatorn för det fastighetsbygge som hans sedan dess bidragit till. ”jag ger aldrig, aldrig, aldrig upp”, säger han i intervjun. Startade Newsec 1994 tillsammans med studiekamraten Jan Wejdmark. Edenström var tidigt framgångsrik i att locka utländska investerare till Sverige. Stronghold, moderbolag till Newsec, Datscha och Niam, är även näst största ägare till mäklarfirman Eklund Stockholm New York.

Plats 39

Peter Leimdörfer,
Leimdörfer

Höll en lägre närvaro vid firman när den under en kort tid styrdes av islänningar. Nu är Peter Leimdörfer åter med i full sving när konsultbolaget dessutom flyttat från Tredje Hötorgsskrapan till Femte Hötorgsskrapan, den som erbjuder bäst utsikt. Huserar högt upp på plan 16. Peter Leimdörfer är en av grundarna till det ibland lite hemlighetsfulla konsultbolaget. Nyligen stack dock bolaget ut hakan i en annons och förklarade sig vara ”Störst i Sverige på fastighetstransaktioner”.

Plats 40

David Mindus,
Sagax

Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Mindus tillhör dem som varit mest aktiva på investeringsmarknaden under det senaste året och slog bland annat till och förvärvade DK Properties tillsammans med Hemfosa. För ett år sedan bjöd Sagax även högst på branschens pepparkakshus där hela köpeskillingen tillfaller Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Sagax bidrag blev 100.000 kronor. David Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Plats 41

Anders Wiklander,
Norrporten

Är sedan hela 16 år VD för Norrporten som numera är ett av få svenska bolag som även förvärvar fastigheter utanför Sverige, hittills i Köpenhamn och Hamburg. Affärsidén är köpa eller utveckla moderna hus längs E4:an och i februari i år gjorde det norrländska bolaget sitt första förvärv i ännu en ort längs E4:an – nämligen i Stockholm. Bolaget köpte Flat Iron Building för 850 miljoner och Wiklander berättade för Fastighetsvärlden att bolaget är redo att investera 5 miljarder kronor i den svenska huvudstaden.

Plats 42

Jan Rosengren,
DTZ

Var tidigare Sveriges mest anlitade värderare och kallades i Fastighetsvärlden ”Agent Värde” med syftning på tidigare tjänstgöring inom försvaret. Idag arbetar han främst som investeringsrådgivare. Delägare i DTZ Sweden. Trots allt större konkurrens inom värderarkåren anses han av många fortfarande vara den främste.

Plats 43

Rutger Arnhult,
Corem

Affärsglad entreprenör med fastigheter som specialitet. Men han gör även investeringsräder in i andra branscher – till exempel kvinnokläder där han för något år sedan var storägare i Odd Molly samt Lensway där han gjorde ett rejält klipp. Arnhult är uppväxt på Bjärehalvön, precis som ett känt brödrapar, och 1996 gjorde han sitt första fastighetsförvärv genom ett köp i Jönköping. 2007 tog han Corem till börsen. Tidigare i år blev han helägare till Locellus genom att köpa ut Johan Thorell. I slutet av oktober blev Corem största ägare i Klövern. Söndagen den 7 november sprang den vältränade fastighetsägaren New York City Marathon på tiden 2 timmar och 53 minuter, vilket resulterade i en tiondeplats bland svenskar.

Plats 44

Leif Andersson,
Areim

Innehar troligen branschens mest åtråvärda kontaktlista i mobilen. Ses ibland stolt gå förbi och följa bygget av Waterfront, i centrala Stockholm, som han är en av hjärnorna bakom. Har hållit en låg profil de senaste två åren efter att 2008 lett ett konsortium som kom tvåa i budkampen om Vasakronan. I år har Areim bland annat köpt ett köpcentrum i Södertälje från Atrium Ljungberg. Bolaget har under året även varit rådgivare till Fjärde AP-fonden vid köpet av Dombron för fem miljarder kronor. Grundade Areim 2003 och är aktiv inom Inrev.

Plats 45

Marita Loft,
SEB Trygg Liv

Utsågs i maj 2008 till fastighetschef i Sverige inom SEB Wealth Management. Hon är civilingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och har 20 års erfarenhet från olika positioner inom fastighetsbranschen. SEB Trygg Livs fastighetsbestånd finns överlag i centrala Stockholm men bolaget har även kvar tre fastigheter i London. Under försommaren avyttrade bolaget en fastighet på Shaftesbury Avenue och Loft kunde konstatera att priset var 25 procent över värderingen.

Plats 46

Johan Zetterstedt,
Fastighetsnytt

Driver tillsammans med brodern Henrik förlaget Fastighetsnytt som bland annat arrangerar framgångsmaskinen Business Arena, där stora delar av branschen kallas upp på scenen för att tala och ännu fler lyssnar. Laddar nu för att flytta evenemanget från trånga Clarion Hotel vid Skanstull till nya Waterfront vid Centralstationen.

Plats 47

Marie Bucht,
Newsec

Citeras flitigt i TV och rikspressen. Men kanske finns det en dold sida av Marie Bucht som fler borde få se och höra. Hon är en utmärkt sångerska och kanske borde någon anmäla henne till någon talangjakt? Kanske är hon nästa Paul Potts eller Susan Boyle. Nationalekonom som kom till Newsec 1999 som analytiker efter att ha arbetat två år inom regeringskansliet. 2004 blev hon VD för Newsec Advice. Född i Arvidsjaur, men när hon vill ta det lugnt flyr hon till stugan på Gotland.

Plats 48

Simon de Château,
Sveafastigheter

Är sedan sju år VD för Sveafastigheter. Han arbetade innan dess hos Leimdörfer. Bolaget har nyligen lanserat sin tredje fond och presenterade under hösten planen för hur Vattenfalls tidigare huvudkontor i Vällingby ska förvandlas till ett attraktivt bostadsområde. Sveafastigheter duckar inte heller för att genomföra projekt även i mindre orter runt om i landet och har under året sålt i till exempel Kalmar. I år har Sveafastigheter även öppnat kontor i Helsingfors och Malmö. FV-krönikör.

Plats 49

Jan Odelstam,
Skanska

Utsågs i januari till VD för Skanska Kommersiell Utveckling Norden. Odelstam har arbetat vid Skanska sedan han pluggat klart vid KTH 1990 och haft en mängd olika ledarroller på såväl bygg- som fastighetssidan. Han var bland annat projektledare för det nya ÅF-huset i Frösunda, Solna. Jan Odelstam är bror till Tomas Hermansson som VD för Bonnier Fastigheter.

Plats 50

Charlotte Strömberg,
Jones Lang LaSalle

Konsultbolagets VD sedan 2006 valdes under våren in i Skanskas prestigetunga styrelse. Strömberg har 20 års erfarenheter från finansmarknaden och flera tunga chefsposter på Alfred Berg och Carnegie. Hon sitter sedan tidigare med i styrelsen för Gant, Fjärde AP-Fonden (som tidigare i år förvärvade bostadsbolaget Dombron från Vasakronan) och Intrum Justitia. JLL har nyligen fått uppdraget att sälja Stuten 12 på Kungsgatan i Stockholm som Bank of Ireland köpte 2005 för en direktavkastning om 4,8 procent.

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan