Investerar kvarts miljard i fulaste byggnaden

Annons

Exteriören ska dock inte förändras. Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i en ombyggnad av den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm. Den omdebatterade byggnaden kommer under namnet A house att förvandlas till en mötesplats för kunskap, kreativitet och entreprenörskap.

A house ska enligt Akademiska Hus plan bli en stark, öppen och välkomnande mötesplats där det kan ske korsbefruktning mellan nya företag och andra aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet. Byggnaden ska även fungera som en plattform för möten mellan akademin och staden, där också utbyte mellan konst- och musikscenerna och de ”hårda” vetenskaperna kan uppstå. Ambitionen är ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.

A house består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1968–70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12.000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som ligger i Akademiska Hus plan att dölja eller i grunden förändra. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum:

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

A house ska renoveras i olika etapper med start i november 2015. En tillbyggnad om 900 kvadratmeter kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i branden 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018. Ett genomförande i flera etapper gör det möjligt att driftsätta A house redan 2016 och ha verksamhet och vidareutveckling igång under hela tiden som projektet pågår.

– För att kunna skapa en miljö som A house måste vi vara sökande, våga pröva våra idéer och hela tiden vara beredda att tänka om, säger Erik Westin.

I byggnaden ges möjligheter för interna och externa kunder att hyra in sig för events, seminarier och föreläsningar och det finns även planer på att bygga en restaurang och ett café. Det stora ”matklusten” som Fastighetsvärlden februari (läs mer här) som finns i plan 0 finns inte med i denna investeringen. De planerna kommer i ett senare läge när de övriga våningsplanen har färdigställts.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-09

 

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan