Den utländska andelen av omsättningen visas i mörkblått. Den andelen var betydligt högre perioden 2005–2008. Många tror dock att de utländska investerarnas andel under 2015 kommer att öka.

Rekordomsättning 2014: Hus för hela 156 miljarder såldes

Annons

En miljard mer än 2008 – Svenska aktörer dominerar. I magasinet Fastighetsvärlden Nr 12/2014 skriver vi att omsättningen kan nå hela 150 miljarder kronor till följd av att ett stort antal affärer är på väg att genomföras i slutet av året. Prognosen var helt rätt.

Transaktionsåret 2014 blev ett rekordår med en transaktionsvolym på 156 miljarder kronor, enligt DTZ som summerat affärerna. Detta är till och med en miljard mer än vad som omsattes det tidigare rekordåret 2008 (då AP Fastigheter köpte Vasakronan för 41.1 miljarder kronor). Marknaden var dock egentligen ”hetare” 2005–2007 när något lägre summor omsattes.

– Fastighetsmarknaden präglas av god tillgång på kapital till låg ränta, låg vakans och stabila kassaflöden. Direktavkastningen är högre än vad som motiveras av ränteläget. Då talar allt för fastigheter, vilket gett en hög omsättning under 2014. Inte mycket motsäger att vi får se en fortsatt god utveckling under 2015, säger Agneta Jacobsson, VD för DTZ i Sverige.

De mest aktiva köparkategorierna har under året varit noterade och onoterade fastighetsbolag, följt av institutioner och fonder. Även på säljsidan var fastighetsbolag och fonder aktiva. De börsnoterade fastighetsbolagen var de största nettoköparna. Sett till nationalitet var de svenska aktörerna fortsatt överrepresenterade med nästan 85 procent av det investerade kapitalet och närmare 80 procent av försäljningsvolymen.

– Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse, och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden. De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 250 miljoner, medan de utländska investerarna snittade på 900 miljoner, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.

Sett till olika fastighetssektorer var omsättningen av bostäder störst med 27 procent av kapitalet, följt av kontor med 25 procent. Stockholm samt fastighetsmarknaderna utanför storstadsregionerna attraherade mest kapital under året. Stockholm stod för cirka 36 procent av investeringsvolymen och marknaderna utanför storstadsregionerna 17 procent. Västra Götalands andel var strax under 10 procent och Skånes närmare 8 procent. Det betyder att nästan 30 procent av det investerade kapitalet skedde utanför storstadsregionerna.

– Det ökade intresset för marknaderna utanför storstadsregionerna sammanhänger med att investerarna idag är beredda att ta mera risk. Fokus har gått från lågrisk till avkastning och därför har investerarna i ökad utsträckning intresserat sig för fastigheter i sekundära lägen, konstaterar Karin Witalis.

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-07

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan