Konstverken som Hemfosa presenterar och som illustrerar bolagets bestånd, "Konsten att äga rätt samling".

Hemfosa börjar jakten på nya ägare

Annons

Fakta om Hemfosa – Bestånd och ägare:

När Hemfosa nu går till börsen är det med ett bestånd som omfattar 195 fastigheter med totalt 1.713.000 kvm uthyrningsbar area. Av dessa är 233.000 kvm vakanta vilket motsvarar 14 procent.  Beståndet har ett totalt hyresvärde om 1.754 miljoner varav de vakanta lokalerna står för 193 miljoner, vilket ger en ekonomisk vakansgrad om 11 procent.

Den högsta uthyrningsgraden har Hemfosa i sina logistikfastigheter där den är hela 94 procent, snäppet under ligger bolagets samhällsfastigheter med 92 procents uthyrningsgrad.

De nuvarande ägarna i bolaget väljer att vara kvar i bolaget i olika hög utsträckning i samband med nyemissionen och ägarspridningen. Ledning och styrelse ligger kvar på nästan oförändrad ägarandel, den minskar genom nyemissionen och ligger därefter på 7,3 procent.

Största enskilda ägare blir efter introduktionen Fjärde AP-fonden med 9,1 procent av aktierna mot tidigare 17,8 procent. Alecta och Ikano väljer att minska betydligt mer och går båda från 17,8 procent till 5 procents ägande. Kåpan Pensioner blir därmed den nästa största ägaren med 6,3 procent mot tidigare 11,9 procent. If minskar från 13,9 procent till 4,5 procent. KPA och Folksam minskar från 7,1 procent till 2 procent respektive från 4,7 procent till 1,3 procent.

Visa faktaruta

Nu är allt klart för en kombinerad nyemission och ägarspridning av befintliga aktier i Hemfosa. Prospektet är på väg ut och teckning av aktien kommer att ske mellan den 10-19 mars.Försäljningspriset förväntas fastställas inom intervallet 88-96 kronor per aktie och det slutliga försäljningspriset förväntas offentliggöras den 21 mars vilket också är den förväntade första handelsdagen på börsen.

Under fredagsförmiddagen presenterar Hemfosa prospektet och man gör det på sitt eget sätt – genom att arrangera ett vernissage kallat ”Konsten att äga rätt samling” på Wetterling Gallery i Kungsträdgården. Bolaget har låtit tre konstnärer tolka ett urval av bolagets fastigheter.

Erbjudandet riktar sig till allmänheten i Sverige och till institutionella investerare i Sverige och internationellt. Det omfattar totalt 34.508.879 aktier i Hemfosa, varav 5.434.782 avser nyemitterade aktier och 29.074.097 avser befintliga aktier. Erbjudandet kan komma att omfatta ytterligare 4.347.826 nyemitterade aktier för att täcka eventuell övertilldelning.

Vid full anslutning till erbjudandet uppgår värdet av erbjudandet till cirka 3,0-3,3 miljarder och bolaget tillförs cirka 478-522 miljoner. Om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo uppgår värdet av erbjudandet till cirka 3,4-3,7 miljarder och bolaget tillförs då cirka 861-939 miljoner.

Anmälningsperioden för allmänheten är 10-19 mars 2014 och anbudsperioden för institutionella investerare 10-20 mars 2014.

Jens Engwall.
Jens Engwall.

– Tack vare vår styrka att tillvarata intressanta affärsmöjligheter och genomföra komplexa transaktioner har vi sedan starten för fem år sedan skapat en välbalanserad fastighetsportfölj värd cirka 18,5 miljarder kronor med hög och stabil avkastning. Hemfosas kombinerade affärsstrategi med förvaltning, förädling och transaktioner, ger oss goda förutsättningar att skapa mervärde även framgent. Jag känner ett starkt engagemang för Hemfosa och är stolt över att vi nu tar nästa steg i bolagets utveckling, säger Hemfosas VD Jens Engwall i en kommentar.

Styrelsens ordförande Bengt Kjell framhåller de ambitiösa mål som satts upp för Hemfosa:

– Vårt mål är att generera branschens högsta totalavkastning och att fortsätta öka bolagets egna kapital till tio miljarder kronor inom fem år. Vi bedömer att Hemfosa passar bra på börsen med sitt balanserade fastighetsbestånd med tonvikt på samhällsfastigheter, sin erfarna ledning och en högavkastande affärsstrategi. Som noterat bolag får vi tillgång till bättre och billigare finansiering och vi ser goda förutsättningar för spännande affärer framöver.

Hemfosas direktägda fastighetsportfölj uppgår till cirka 16,3 miljarder. Därutöver är bolaget med i flera joint ventures där bolagets andel av fastighetsvärdet uppgår till cirka 2,2 miljarder.

Skandinaviska Enskilda Banken och Swedbank har utsetts till Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners. Cederquist är legal rådgivare till bolaget och Hammarskiöld & Co är legal rådgivare till Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners.

Fastighetsvärlden Idag 2014-03-06

"Konsten att skapa värde".
”Konsten att skapa värde”.

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

Tillbaka till förstasidan