Peab byter VD efter två år

Annons
Jesper Göransson.
Jesper Göransson.
Visa faktaruta

Jan Johansson lämnar – Sökprocess efter efterträdare inledd. Jesper Göransson tillträder med omedelbar verkan som tillförordnad koncernchef för Peab. Han efterträder Jan Johansson på posten. Johansson utsågs till VD och koncernchef i mars 2011 och tillträdde i maj samma år.

Sökprocessen efter en ny ordinarie VD inleds nu av styrelsen.

– I en allt tuffare tid för byggbranschen känner Jan Johansson att han inte är rätt person att leda verksamheten in i framtiden, säger Peabs styrelseordförande Göran Grosskopf.

Grosskopf berättar för Fastighetsvärlden att Johansson tog kontakt förra veckan för att berätta hur han upplevde den tuffa arbetssituationen och hur lågkonjunkturen blivit längre än han trott och sade att han inte är rätt person för att hålla det ”tryck” som behövs för Peab de kommande åren.

– Det har även varit en tufft period på andra sätt och Johansson har fått jobba med problemen i Norge och kring den nya arenan, säger Grosskopf.

Han fortsätter:

– Vi har således fattat det här beslutet i samförstånd med Jan Johansson, som för övrigt gjort en storartad insats i många olika roller för Peab. Jan kommer även fortsatt att vara engagerad för koncernen, bland annat i styrelser för intressebolag, säger Göran Grosskopf.

– Styrelsen vill ha ett högre tempo framöver och då behövs rätt person för detta. Vi vill bland annat öka kostnadseffektiviteten och korta beslutsvägarna.

Göran Grosskopf påpekar också att Peabs vision, strategi och affärsplan ligger fast. Alltså det som Johansson till stora delar har varit med och jobbat fram.

Paeb håller för tillfället på att kontakta rekryteringsbolag. På ”kravspecifikationen” för en ny VD finns, enligt Grosskopf: Branschkunskap, god ledarskapsförmåga, hög stresstålighet och öppenhet/transparens.

Angående att Jan Johansson stannade mindre än två år på sin post säger Grosskopf:

– Minst fem år är en bra och önskvärd  tid. Men inom näringslivet har det blivit kortare och kortare tider de senaste åren. Arbetsuppdragen har blivit tuffare.

Grosskopf konstaterar att det sannolikt kommer att dröja till efter sommaren tills en ordinarie VD och koncernchef är utsedd.

Den tillförordnade koncernchefen Jesper Göransson har arbetat i Peab sedan 1996 och har en gedigen erfarenhet av ledande positioner i Peab bland annat som vice VD och medlem i Peabs koncernledning sedan 2006.

Jan Johansson kom till Peab 1986 och har sedan dess arbetat i olika roller inom koncernen och 2006 utsågs han till vice VD.

Fastighetsvärlden Idag 2013-03-25

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan