Aleksia till Ilmarinen efter introduktionsfiasko!

Annons

Igår var det meningen att MeritaNordbanken skulle tillkännage på vilken nivå priset för aktierna i Aleksia hamnat, och därefter skulle aktien idag börja noteras inofficiellt för att om någon vecka göra entré på Helsingforsbörsen. Men det blir istället det finska försäkringsbolaget Ilmarinen som köper hela Aleksia av MeritaNordbanken. Detta efter ett fiaskoartat utfall på det erbjudande banken riktat till institutioner och allmänhet. Enligt vad Fastighetsvärlden Idag erfar började MeritaNordbanken för några veckor sedan att med Catella Corporate Finances hjälp aktivt leta efter alternativ till börsnoteringen. Anledningen var att banken fått ”kalla fötter” av att intresset för Aleksiaaktierna var minst sagt ljumt från institutionellt håll, dit merparten av utförsäljningen var riktad. De noterade fastighetsbolagen i Finland har inte någon gynnsam värdering och den dåliga utvecklingen för Sponda som noterades för något år sedan kan vara några anledningar till det njugga intresset. Genom denna ”plan B” vaskades på ett tiotal dagar Ilmarinen fram som köpare. Priset som Ilmarinen betalar för aktierna i Aleksia är 370 miljoner euro, vilket är 40 miljoner under det genomsnittsvärde som låg till grund för MeritaNordbankens tidigare reservering om 90 miljoner euro. Banken kommer samtidigt att köpa tillbaka främst ett anta utvecklingsfastigheter från Aleksia för 145 miljoner euro. Ilmarinen kommer i samband med övertagandet att lösa samtliga lån i Aleksia. Ilmarinen har placeringstillgångar på ca 80 miljarder finska mark varav fastigheter tidigare utgjort ca 6 miljarder finska mark. Genom köpet av Aleksia växer denna andel till den dubbla. Dessutom får Ilmarinen nu en mycket stor andel i centrala Helsingfors, en marknad där bolagets innehav tidigare var mycket blygsamt. För Catella Corporate Finances del är det naturligtvis en fjäder i hatten att ha lyckats med den uppgift som Merril Lynch m.fl. internationella finansiella rådgivare så nesligt misslyckats med.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan