Duo köper för 183 miljoner

Annons

SveaReal gör ”stor vinst” i Årsta. Söderport Fastigheter, ägt av Sagax och Hemfosa till lika delar, har förvärvat tomträtten till Ostmästaren 1 i Årsta, Stockholm. Anskaffningskostnaden uppgår till 183 miljoner kronor motsvarande 7,4 procent initial direktavkastning. Tillträde äger rum den 28 oktober 2011. Säljare är SveaReal som haft Nordier som rådgivare.

– Fastigheten är färdigutvecklad och har försetts med en hyresgäst som har ett nytecknat långt hyreskontrakt, säger Claes Malmkvist, VD Sveareal till Fastighetsvärlden, och tillägger att bolaget gjort ”en stor vinst” på fastigheten.

– Vi har ytterligare en fastighet ute till försäljning och den affären hoppas vi blir klar om några veckor, säger Malmkvist.

Den sålda fastigheten i Årsta omfattar 15.300 kvadratmeter uthyrningsbar area, bestående av främst höglager och butikslokaler. Hela fastigheten är uthyrd på ett 10-årigt hyresavtal till Kakelspecialisten, ett dotterbolag till Dahl. Lokalerna har nyligen renoverats och anpassats för sammanlagt 50 miljoner kronor.

Ostmästaren 1 är belägen i Årsta Park intill Årstafältet och i anslutning till Söderports fastigheter Ostmästaren 3-6, som sammanlagt omfattar 57.000 kvadratmeter. Till följd av förvärvet koncentreras Söderports bestånd ytterligare mot fastigheter i Västberga och kring Årstafältet dit drygt 70 procent av portföljen nu är allokerad. Söderport har tidigare sålt fastigheter i Malmö.

Kommentar av David Mindus, verkställande direktör, Sagax:
– Förvärvet är strategiskt intressant för Söderport med hänsyn till sedan tidigare ägda fastigheter i området. Investeringen kommer att bidra positivt till Söderports förvaltningsresultat och löpande kassaflöde.

Jens Engwall, VD vid Hemfosa, till Fastighetsvärlden:

– Söderport ska långsiktigt äga ett bestånd som är koncentrerat till Årsta och Västertorp. Det finns ingen offensiv planerad från vår sida, men vi utnyttjar gärna tillfällen som dyker upp.

SveaReal äger 78 fastigheter med en sammanlagd lokalyta på 735.000 kvadratmeter. SveaReal AS har 344 aktieägare bestående av institutionella kapitalplacerare, kommunala pensionskassor, privata bolag och privatpersoner. Nästan samtliga aktieägare är hemmahörande i Norge. De tre största ägarna är Fortin AS (41 procent), Trondheim Kommunala Pensionskassa (8 procent) och Stiftelsen UNI (4 procent).

Fastighetsvärlden Idag 2011-10-19

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan