Så blir Portalen – Värtahamnens nya entrébyggnad

Kontorsbyggnaden Portalen i Värtahamnen utformas med en kvalitativ gestaltning och stort fokus på hållbarhet. LINK Arkitektur, som står för både arkitektur och landskap, har följt projektet sedan vinsten av det parallella uppdraget.

Annons

Det började med en tävling för sex år sedan, där LINK Arkitektur stod som vinnare för ett av de nya kvarteren som Bonnier Fastigheter utvecklar i Norra Djurgårdsstaden. Efter ett par års paus har projektet en nästintill färdigställd utformning och hyresgäster välkomnas att ställa sig i kö. Zengun är anlitad som totalentreprenör och byggstarten är planerad till våren 2023.

Levande bottenvåning och aktiva tak

Portalen blir med sina 17.000 kvadratmeter och 13 våningar ovan mark den nya entrén till Värtahamnen. Här fylls entréplanet med liv från verksamheter och restauranger samt gemensamma mötesplatsytor för Bonnier Fastigheters hyresgäster. Den publika verksamheten bjuder in gatulivet och bidrar till en trygg och välkomnande stadsdel. På taklandskapet får hyresgästerna tillgång till gröna rum för såväl möten som sociala aktiviteter. På den högsta terrassen finns också ett exklusivt mötesrum med utsikt mot vattnet.

– Gestaltningen av den här byggnaden handlar om såväl robusthet som elegans. Kontorslokalerna blir riktigt fina, med gott om dagsljus tack vare de smala byggnadskropparna. Folklivet bjuds in i gatuplan, vilket balanseras med en exklusivitet för hyresgästerna, som erbjuds egen tillgång till takterrasserna. Att hållbarhet har haft så stort fokus har varit fantastiskt givande, säger Xavier Saladin, uppdragsansvarig arkitekt på LINK Arkitektur.

Hållbar arkitektur i en hållbar stadsdel

Portalen är en del av ett stort utvecklingsområde där Värtahamnen omvandlas från hamnindustri till levande stadsdel med 20 000 arbetsplatser och plats för 5 000 boende. Hela Norra Djurgårdsstaden utmärker sig med sina höga miljöambitioner och Portalen är inget undantag. Här duggar certifieringarna tätt. Från Bonnier Fastigheters sida har BREEAM Excellent varit ett riktmärke. Därtill har Stockholms stad specifikt utformade hållbarhetskrav för stadsdelen och inomhusmiljön ska följa Miljöbyggnad Guld.

För att möta de högt satta kraven har LINK Arkitektur arbetat med sin egenutvecklade Kompass för hållbar arkitektur. I verktyget kartläggs vilka hållbarhetsparametrar som ger störst effekt och bäst svarar mot målen. Exempelvis monteras solpaneler på byggnadens tak, som komplement till energiförsörjningen. Grönytefaktorn för kvarteret är ambitiös. Exteriört bidrar grönskan på byggnadens terrasser och innergård till en vacker miljö, luftrening, dagvattenhantering och lokal biodiversitet. Materialvalen görs utifrån det långsiktiga livscykelperspektivet, med stort fokus på lågt underhållsbehov och hög återanvändningsgrad.

Mobilitet och flexibilitet

Portalen vänder sig till en generation med nya förväntningar och krav på hur de vill arbeta, mötas och inte minst röra sig mellan olika mål i en social och trygg vardag. För att uppmuntra till cykelpendling finns det 250 cykelparkeringsplatser, tre cykelservicestationer och omklädningsrum. För den som hellre reser kollektivt finns det tunnelbana inom gångavstånd. Det finns även parkeringsplatser som är avsedda för bilpool och laddningsplatser för elbilar.

Tolv våningsplan erbjuder kontorslokaler med en variation av storlek och disposition. Därmed finns det en stor flexibilitet inom byggnaden för både små och stora företag som dessutom både kan krympa och växa, men ändå stanna kvar inom samma väggar. Bonnier Fastigheters krav på flexibilitet har funnits med från början och är något som de kommer att erbjuda sina kunder i ett nytt koncept.

– LINK har lyckats med att rita en robust, hållbar och flexibel byggnad som kommer att stoltsera som portal in i den nya stadsdelen och den moderna hamnmiljön. Vi är mycket nöjda med samarbetet, säger Lars Johansson, projektchef på Bonnier Fastigheter.

Portalen beräknas välkomna sina första hyresgäster 2025/2026.

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

OBOS vill bygga 190 lägenheter i Söderort

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Tillbaka till förstasidan