Så här kan det komma att se ut vid Slussen framöver.

Åhman vann kamp om nytt hotell vid Slussen

Det blev Centrumkoncernen, med Mikael och Stefan Åhman i spetsen, som vann kampen om att få bygga det nya hotellet som planeras vid Slussen, direkt vid tunnelbaneuppgången.

Annons

De tre främsta utmanarna i processen var SSEA, Winn Hotel Group och 3E Property.

För snart ett år sedan berättade FV att Atrium Ljungberg backat ur sin möjlighet att bygga ett hotell vid Slussen, där bolaget utvecklar så mycket annat. Bolaget motiverade det hela med att man inte fick ihop den ekonomiska kalkylen.

Det har dock funnits hotellplaner på platsen länge. Till 2012 hade Peab en markanvisning, men den upphörde när en ny detaljplan togs fram.

Nu har Stockholms stad kryddat erbjudandet för att planen på ett hotell ska kunna genomföras.

Tidigare ingick del av Södermalm 7:87 (hotellbyggrätten). I denna budrunda har Stockholms stad även inkluderat Ormen 9 (Sjömanshemmet). Det sistnämnda är en befintlig byggnad som ägs av staden och som för närvarande nyttjas av projekt Slussen.

Centrumkoncernen ska efter fastighetsbildning förvärva del av Södermalm 7:87 för 25.000 kronor per ljus BTA (prisnivå 2022-02-01). Bolaget ska även förvärva Ormen 9 för 110 miljoner kronor (prisnivå 2022-04-01). De totala försäljningsinkomsterna beräknas till 231,5 miljoner kronor.

Det vinnande fastighetsbolaget, som föreslås få en direktavisning, har lämnat in ett förslag som visar på en mycket god förståelse för platsens utmaningar, enligt Exploateringskontoret. Förslaget bygger på att deras befintliga hotell på grannfastigheten (Hotell Franz med 48 rum) utökar sin verksamhet till att både omfatta Sjömanshemmet (20 rum) och den nya hotellbyggrätten (ca 100 rum). Samtliga tre hotellbyggnader byggs ihop vilket möjliggör samnyttjande av t.ex. lobby, gym och matsal.

Det nya hotellet ska byggas ovanpå tunnelbanenedgången.

Bolagen inom Centrumkoncernen äger tillsammans bland annat fem hotellfastigheter sedan tidigare. En av dessa är ett nybyggnadsprojekt i Linköping där ett av koncernens bolag byggt ett hotell med 174 rum fördelat på ca 7.000 kvadratmeter. De övriga fyra hotellen har totalrenoverats av koncernen under de senaste tio åren, summerar Exploateringskontoret i sin analys av det vinnande bolaget.

Ägandet i Centrum-koncernen är uppdelat i flera konstellationer med olika ägarbolag i toppen. Tillsammans har Centrum-koncernen bostads- och lokalytor på 120.000 kvadratmeter och ett totalt fastighetsvärde om ca 4 miljarder kronor.

Här syns tunnelbaneingången i förhållande till hotellet.
Sittuationsplanen visar diagramatiskt entrévåningens koppling mellan Sjömannshemmet och Hotel Frantz på nivå med Peter Myndes backe och nivån från Maria gränd visas sidoentréer till flygel, backficka och entréer för leveranser. Kopplingen mellan nivåerna sker via mitten gården till hissar i hotell Sippel. Illustration: Marge/Centrumförvaltning

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan