AMF Fastigheter investerar 400 mkr mitt i Stockholm

Mood District fortsätter att förnyas. AMF Fastigheter ska nu investera 400 miljoner kronor i ombyggnationen av anrika Jakobsbergsgatan 24, efter att bland annat EY flyttat ut. 15.000 kvm toppmoderna lokaler ska utvecklas i ett arbete med höga hållbarhetsambitioner.

Annons

AMF Fastigheter förvärvade fastigheten Jericho 34 i centrala Stockholm december 2013 som en led i pusslet att bygga upp ett stort fastighetsbestånd i de aktuella kvarteren – som numera marknadsförs som Mood District.

Arbetet med projekteringen har pågått ett tag och vid årsskiftet inleds arbetet på platsen. Målsättningen är att nya hyresgäster ska kunna tillträda våren 2024.

– Med ombyggnationen ser vi till att kulturvärdet bevaras – samtidigt som vi gör byggnaderna hållbara för framtidens behov. Vi förbereder även husen för att bli multitenanthus. Idag är de exempelvis till stora delar en enda brandcell, säger Tove Törneman, projektchef för Jakobsbergsgatan 24 på AMF Fastigheter.

Fastigheten Jericho 34 består av tre byggnader i kvarteret mellan Regeringsgatan, Jakobsbergsgatan och Lästmakargatan, varav en är det gamla telegrafhuset på Jakobsbergsgatan 24 där EY haft sin huvudingång och där kommande hyresgäster också kommer gå in. AMF Fastigheter vill även öppna upp Jakobsbergsgatan så gott det går på den tidigare ”EY-sidan” som länge varit sluten.

– Med den här omvandlingen går vi längre än vad som är vanligt i branschen. Vi beräknar klimatavtrycken tidigare i projekteringsfasen vilket möjliggör löpande justeringar för att reducera koldioxidutsläppen. Här ska framtidens bolag kunna växa, krympa och förnyas – utan att stora, klimatbelastande ombyggnationer måste göras, säger Tove Törneman.

Att säkerställa hållbarhet över tid har varit centralt för utvecklingen. Planen är att investeringen ska medföra att bolaget inte ska behöva göra några ytterligare större lokalanpassningar de kommande 30 åren, utan den ska vara maximalt flexibel utifrån hur lokalanvändningen förändras.

Huset kommer rymma gemensamma lokaler och gårdar för möten, event, konferenser (det finns bland annat en hörsal som rymmer 80 personer) och utställningar samt en bemannad reception hjälper till med tjänster som ska underlätta livet för de som vistas och arbetar där. Till de gemensamma ytorna söker AMF Fastigheter en samarbetsaktör.

Kontorsfastigheten ska innehålla en hög nivå på serviceutbudet. Illustrationer: Walk the Room

– Med utvecklingen av Jakobsbergsgatan 24 fortsätter nu en tio år lång förvandling av Mood District. Vi har gått från döda, mörka bakgator som ingen trodde på till ett av Stockholms mest attraktiva och levande kontorsområden. Detta tack vare långsiktig stadsutveckling som ger plats åt restauranger, butiker och caféer och skapar liv under stora delar av dygnet, säger Jenny Sivervik, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

Någon påbyggnation har aldrig varit aktuellt. Byggnaderna är blå- och grönklassade. Fastigheten innehåller 15.000 kvm uthyrningsbar lokaler, varav 13.500 kvm kontor. AMF Fastigheter räknar med att det kommer att bli mellan 5 –10 kontorshyresgäster i huset, men är öppna för att det kan bli upp till 19 hyresgäster totalt.

– Vi har ett bra intresse för lokalerna redan nu, inte minst bland de hyresgäster som vi redan har i Mood District som trivs här men som kan behöva andra lokaler i andra storlekar, säger Tove Törneman.

I Mood District ingår de fyra fastigheterna Jericho 34 (alltså inköpt av AMF Fastigheter 2013), Mood, Grävlingen 12 (köpt 2010, tidigare känd som Citycronan) och Hammaren 15 (köpt 2009, känt som Europahuset).

Så här kan kontorsytorna på Jakobsbergsgatan 24 komma att se ut framöver.
Fastigheten har en stor ljusgård.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan