Oscar Engelbert. Bild: Fastighetsvärlden

Nu inleds rättegången mellan Oscar och staden

Nu inleds rättegången där Oscar Properties stämt Stockholms Stad kring projektet Gasklockan. Beloppet OP kräver är hela 483,7 miljoner kronor plus ränta. Vd Oscar Engelbert ska höras under tisdagen. Totalt har 20 vittnen kallats.

Annons

Rättegången ska pågå vid Stockholms tingsrätt i fem dagar, 19, 20, 21, 26 och 27 september. Eftersom det är ett stort mål kan dom förväntas meddelas först flera veckor senare, kanske så sent som i november.

Det Oscar Properties kräver är 483.718.000 kronor jämte ränta, alltså totalt en bit över en halv miljard kronor.

Beloppet grundar sig i 182 miljoner kronor för tagna kostnader för projektet och 300 miljoner kronor för utebliven vinst.

När det gäller det sistnämnda kan Fastighetsvärlden berätta så har Oscar Properties sänkt sitt krav och istället räknat utifrån Stockholms stads beräkningar. Ursprungligen så var det kravet mycket högre, så högt att totalbeloppet landade då strax över 1 miljard kronor.

Staden å sin sida menar att OP inte hade någon grund för att inte fullgöra sin förpliktelse – det vill säga att betala köpeskillingen och tillträda fastigheten, enligt den deadline som fanns.

Det var i början av september 2020 som Oscar Properties, via AG Advokat, lämnade in en stämningsansökan mot Stockholms stad.

Parterna har varit oense kring huruvida saneringen har gått till på rätt sätt efter att Oscar Properties förlorade byggrätten efter att bolaget inte betalt för den i tid (nu är det Obos som ska bygga istället).

Sedan Stadens Exploateringskontor hävde avtalet med OP, med motivering att berget var fritt från föroreningar varför OP var skyldigt tillträda fastigheten, har Stadens Miljöavdelning gjort flera nya undersökningar av berget. Alla dessa utredningar har visat att de kvarstående föroreningarna i berget är betydande och arbetena med att ta bort berget inte kan påbörjas enligt villkor i detaljplanen som anger att inga arbeten får påbörjas innan berget är renat. Det framgår av de utredningar som staden gjort och som tingsrätten tagit del av.
Oscars planerade Gasklocka till höger. Illustration: Herzhog & de Meuron.

Engelbert, bolagets vd och storägare, sa följande i samband med att stämningsansökan lämnades in:

– Oscar Properties accepterade inte dessa ändrade villkor och Stockholms stad hävde då, utan giltigt skäl, köpet av marken för projektet Gasklockan. Stockholms stad erbjuder sig nu efter hävningen, märkligt nog, i förhållande till en ny exploatör att uppfylla alla ställda miljökrav och ta hela ansvaret.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har det sedan stämningsansökan lämnades in förts samtal mellan Stockholms stad (exploateringskontoret) och Oscar Properties för att försöka hitta en lösning. Det har man inte lyckats med, och nu blir det alltså upp till tingsrätten att fälla ett avgörande.

Ett 20-tal vittnen är kallade till att medverka under rättegången, bland annat ett stort flertal miljökonsulter från OP:s sida. Kallade till Stockholms tingsrätt är även bland annat Staffan Lorentz (projektchef Norra Djurgårdsstaden, 90 minuter), Johan Castwall (chef exploateringskontoret, 30–40 min) och Sara Lundén (chef stora projekt, 30–40 min) samt profiler som Johan Claesson, Mats Gabrielsson och Niklas Haglund 

Första dagen inleds med sakframställning och det beräknas fortsätta till lunchtid tisdag. När sakframställan är klar blir Oscar Engelbert först upp för förhör.

AG Advokat företräder Oscar Properties i ärendet.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan