100 meter högt, fördelat över 29 våningar. Idékiss på Obos planerade höghus. Arkitekttävning ska hållas senare. Illustration:White Arkitekter/Stockholms stad. Faksimil ur magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2020 där det finns en lång intervju med Sofia Ljungdahl.

Obos får bygga höga Gasklockan – betalar 700 mkr

Det blir offensiva bostadsutvecklaren Obos som tar över utvecklingen av höghusprojektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. FV kan berätta att det inkom fem bud. Obos betalar cirka 700 miljoner kronor, motsvarande 20.327 kr/kvm för bostäderna. Planen är ett 100 meter högt bostadshus om 29 våningar.

Obos har vunnit markanvisningstävlingen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

– Vi är jätteglada. Detta är första steget, vi har många planer framöver, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, till Fastighetsvärlden.

Det norska bolaget, som har som mål att bli störst på den svenska bostadsmarknaden, tar därmed över det tidigare stupade projektet på platsen från Oscar Properties som tidigare hade markanvisningen.

I projektet ryms ca 320 lägenheter, förskola och lokaler för kontor och handel i markplan. För de två nedre våningsplanen finns förutsättningar för förskola och kontor. Uppåt är det bostäder som gäller. Obos planerar för ett höghus om 29 våningar. Utseendet på skrapan återstår.

– Gestaltningen är kvar att lösa. Tävlingsförutsättningen är att man ska genomföra en parallell arkitekttävling, säger Sofia Ljungdahl.

Tillsammans med White Arkitekter och Veidekke Entreprenad har Obos tagit fram en plattform kring hur projektet ska genomföras och granskat de möjliga planlösningharna, allt för att få ihop ekonomin.

– Vi har utgått från 320 normalstora bostäder, men vi kommer att skapa ett projekt som innehåller flexibilitet, beroende på hur efterfrågan kring olika bostadsstorlekar ser ut när vi närmar oss byggstart, säger Sofia Ljungdahl till Fastighetsvärlden.

Byggstart av projektet beräknas ske 2023 och första inflyttning 2026.

Det formella beslutet att ge markanvisningen till Obos tas vid Exploateringsnämndens möte 17 december. Enligt Fastighetsvärldens kännedom kommer det att råda samsyn kring valet av Obos. Politikerna prioriterar, utöver priset, även en aktör med genomförandekraft – och det har Obos.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden bjöd bolaget 20.327 kr/kvm ljus BTA för bostäderna.

Höghuset som ska byggas på platsen blir ett landmärke som når cirka 110 meter över havet (står på en höjd), och kommer att synas från många platser runt om i Stockholm. Fastigheten ligger på en höjd, mellan de nybyggda husen i Norra Djurgårdsstaden och de kulturhistoriska tegelbyggnaderna i Gasverket.

Illustration: White.

Obos har under det senaste året erhållit ytterligare två markanvisningar på 325 lägenheter på Kolkajen i samma område, vilket innebär att Obos sammanlagt kommer bygga omkring 650 bostäder i Norra Djurgårdsstaden.

– Gasklockan är unik i flera avseenden och vi är väldigt glada att Stockholm stad ger oss förtroendet att utveckla ett så viktigt landmärke som når 110 meter över havet och blir synligt i hela staden. Gasklockan är en stor markinvestering för Obos på uppemot 700 miljoner kronor. Tillsammans med lanseringen av medlemsprogrammet i Sverige och vårt nya mål att fördubbla försäljningen av bostäder visar vi att vi menar allvar med vår storstadssatsning, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden.

– Intresset för att bygga i Norra Djurgårdsstaden är stort, det understryker resultatet från markanvisningstävlingen. Staden fick in fem anbud från etablerade aktörer. Obos, som tog hem anbudstävlingen, är en stabil och långsiktig aktör med ambition att vara med i utvecklingen av Stockholm.

Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, medverkade i ett stort personporträtt i magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2020 som utkom i augusti. Hon fotograferades i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Rubriken var ”Vill bli störst”.

Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning:

– Projektet är en del i vår storstadssatsning, där vi bland annat har tre markanvisningar sedan tidigare i Stockholms stad. Vi ser oss inte bara som bostadsutvecklare utan också som samhällsutvecklare, och för oss blir det därför viktigt att både tillvarata de värden som redan finns i området.

Tidigare planerade Oscar Properties för att bygga bostadsskrapan. Exploateringsnämnden beslutade 14 maj 2009 att anvisa markanvisningsområdet till bolaget. Beslut om överenskommelse om exploatering samt genomförandebeslut klubbades 6 februari 2014. Läs mer om turerna kring OP:s projekt i länkarna.

Nu är det alltså Obos som får möjlighet att uppföra det nya landmärket.

Fler Nyheter från förstasidan

Peabs bostadsfiasko nära egna kontoret

Bredvid pendeltågsstation. Stått öde i två år.

Bostäder betyder bra avkastning

Rådgivaren Tango spår att de renodlade bostadsinvesterarna får sällskap av andra aktörer.

Stenhus värvar börs-vd

Tar plats i ledningsgruppen.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Åtal nära mot Balderduo – totalt åtta brottsmisstankar

Åklagaren till FV: ”Stärkt bevisning”. FV listar brottsmisstankarna.

Bildextra: Så blir skybaren i Skanskas skrapa Sthlm 01

28:e våningen. Över 100 meter upp i luften.

NHL-stjärna öppnar restaurang i Rosersport

Öppnar i nyförvärvad fastighet.

OP köper fyra centrala hus

Säljaren avyttrar allt på orten. Läs om fastigheterna som ingår.

Skanska satsar hela 4 miljarder - bolagets största någonsin

25 våningar och 50.300 kvm lokaler.

SBB i affärer för 4,2 miljarder

”Den här affären är den största transaktionen innehållande enbart äldreboenden som gjorts i Norden”.

”Det kommer mycket smarta lösningar”

Valts till ny styrelseordförande. Kommenterar i en FV-intervju framtidens viktigaste utmaningar och möjligheter.

Polisrazzia mot Oscar Properties

Ekobrottsmyndigheten bekräftar. Aktieköp inför storaffär kan ligga bakom. Aktien föll 15 procent. Styrelseordföranden kommenterar för FV.

Vill bygga 7.000 kvm norr om Stockholm

Landmärke i ”chokladland”. Se bilder.

Trophi drar tillbaka bud

Vill inte längre köpa Tre Kronor. Motståndarens drag gör affären omöjlig.

Tillbaka till förstasidan