100 meter högt, fördelat över 30 våningar. Idékiss på Obos planerade höghus. Faksimil ur magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2020 där det finns en lång intervju med Sofia Ljungdahl.

Obos får bygga höga Gasklockan – betalar 700 mkr

Det blir offensiva bostadsutvecklaren Obos som tar över utvecklingen av höghusprojektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. FV kan berätta att det inkom fem bud. Obos betalar cirka 700 miljoner kronor, motsvarande 20.327 kr/kvm för bostäderna. Planen är ett 100 meter högt bostadshus om 29 våningar.

Obos har vunnit markanvisningstävlingen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

– Vi är jätteglada. Detta är första steget, vi har många planer framöver, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, till Fastighetsvärlden.

Det norska bolaget, som har som mål att bli störst på den svenska bostadsmarknaden, tar därmed över det tidigare stupade projektet på platsen från Oscar Properties som tidigare hade markanvisningen.

I projektet ryms ca 320 lägenheter, förskola och lokaler för kontor och handel i markplan. För de två nedre våningsplanen finns förutsättningar för förskola och kontor. Uppåt är det bostäder som gäller. Obos planerar för ett höghus om 29 våningar. Utseendet på skrapan återstår.

– Gestaltningen är kvar att lösa. Tävlingsförutsättningen är att man ska genomföra en parallell arkitekttävling, säger Sofia Ljungdahl.

Tillsammans med White Arkitekter och Veidekke Entreprenad har Obos tagit fram en plattform kring hur projektet ska genomföras och granskat de möjliga planlösningharna, allt för att få ihop ekonomin.

– Vi har utgått från 320 normalstora bostäder, men vi kommer att skapa ett projekt som innehåller flexibilitet, beroende på hur efterfrågan kring olika bostadsstorlekar ser ut när vi närmar oss byggstart, säger Sofia Ljungdahl till Fastighetsvärlden.

Byggstart av projektet beräknas ske 2023 och första inflyttning 2026.

Det formella beslutet att ge markanvisningen till Obos tas vid Exploateringsnämndens möte 17 december. Enligt Fastighetsvärldens kännedom kommer det att råda samsyn kring valet av Obos. Politikerna prioriterar, utöver priset, även en aktör med genomförandekraft – och det har Obos.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden bjöd bolaget 20.327 kr/kvm ljus BTA för bostäderna.

Höghuset som ska byggas på platsen blir ett landmärke som når cirka 110 meter över havet (står på en höjd), och kommer att synas från många platser runt om i Stockholm. Fastigheten ligger på en höjd, mellan de nybyggda husen i Norra Djurgårdsstaden och de kulturhistoriska tegelbyggnaderna i Gasverket.

Illustration: White.

Obos har under det senaste året erhållit ytterligare två markanvisningar på 325 lägenheter på Kolkajen i samma område, vilket innebär att Obos sammanlagt kommer bygga omkring 650 bostäder i Norra Djurgårdsstaden.

– Gasklockan är unik i flera avseenden och vi är väldigt glada att Stockholm stad ger oss förtroendet att utveckla ett så viktigt landmärke som når 110 meter över havet och blir synligt i hela staden. Gasklockan är en stor markinvestering för Obos på uppemot 700 miljoner kronor. Tillsammans med lanseringen av medlemsprogrammet i Sverige och vårt nya mål att fördubbla försäljningen av bostäder visar vi att vi menar allvar med vår storstadssatsning, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden.

– Intresset för att bygga i Norra Djurgårdsstaden är stort, det understryker resultatet från markanvisningstävlingen. Staden fick in fem anbud från etablerade aktörer. Obos, som tog hem anbudstävlingen, är en stabil och långsiktig aktör med ambition att vara med i utvecklingen av Stockholm.

Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, medverkade i ett stort personporträtt i magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2020 som utkom i augusti. Hon fotograferades i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Rubriken var ”Vill bli störst”.

Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning:

– Projektet är en del i vår storstadssatsning, där vi bland annat har tre markanvisningar sedan tidigare i Stockholms stad. Vi ser oss inte bara som bostadsutvecklare utan också som samhällsutvecklare, och för oss blir det därför viktigt att både tillvarata de värden som redan finns i området.

Tidigare planerade Oscar Properties för att bygga bostadsskrapan. Exploateringsnämnden beslutade 14 maj 2009 att anvisa markanvisningsområdet till bolaget. Beslut om överenskommelse om exploatering samt genomförandebeslut klubbades 6 februari 2014. Läs mer om turerna kring OP:s projekt i länkarna.

Nu är det alltså Obos som får möjlighet att uppföra det nya landmärket.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan