Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta nobbar förslag om statligt fastighetsbolag

Regeringen meddelade den 2 juni att man tillsätter en ny utredning som ska undersöka om ett statligt ägt fastighetsbolag kan bidra till att förebygga, minska och motverka segregation och brottslighet i områden med socioekonomiska utmaningar. Men så väl Fastighetsägarna som Sveriges Allmännytta ställer sig tveksamma till förslaget.

Annons

Regeringen har  tillsatt en statlig utredning med uppdrag att utreda om ett nytt statligt fastighetsföretag kan bidra till att öka tryggheten och minska segregationen i socioekonomiskt utsatta områden.

– Det finns många utmaningar med otrygghet, kriminalitet och segregation i samhället. Förslaget om ett nytt statligt fastighetsbolag för minskad kriminalitet är dock ett feltänk från regeringens sida. Privata och allmännyttiga fastighetsföretag finns redan i de här områdena och arbetar långsiktigt med att både förvalta och bygga nya bostäder. Vi ser inte att ett nytt statligt fastighetsbolag som ska agera på samma affärsmässiga villkor som övriga fastighetsbolag tillför något i det sammanhanget, det säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

– Det är bra att regeringen agerar för att minska segregation, öka trygghet och minska skillnaderna mellan bostadsområden. Om sedan ett statligt fastighetsbolag är rätt väg är mycket tveksamt, då det är svårt att se vad kan det göra som våra medlemmar, såväl allmännyttiga som privata, inte kan göra redan idag, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

Sveriges Allmännytta pekar på att man länge har föreslagit att man ska införa rot-stöd för hyresrätten, återinföra skattefria underhållsfonder, skapa en skattereform som balanserar de ekonomiska villkoren mellan upplåtelseformerna.

– Vill regeringen på allvar motverka segregationen genom bostadspolitiken, så är det andra åtgärder som behövs. Åtgärder som kan stärka långsiktiga fastighetsägare, såväl allmännyttiga som privata, så att de kan renovera och underhålla sina fastigheter och inte vara tvungna att sälja för att finansiera renoveringar och nyproduktion, säger Anders Nordstrand.

Syftet med ett statligt fastighetsbolag är att vända utvecklingen, främja jämlikhet och skapa områden där människor får bättre levnadsvillkor och företag får bättre förutsättningar att verka.

– Våra medlemsföretag bidrar redan idag på många sätt till att utveckla bostadsområdena. För att motverka segregationen behövs än mer samverkan mellan fler samhällsaktörer, bättre kommunal service, bättre skolor, fler arbetstillfällen och en blandning av upplåtelseformer i områdena för att öka integration och trygghet. Ett statligt fastighetsbolag i sig kan inte åstadkomma detta, säger Anders Nordstrand.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mdr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

AL hyr ut 2.500 kvm till Svenska Spel vid Slussen

Flyttar till lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan